Νασέρ Αλ Κελαϊφι: Από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, δημιουργός των… Galacticos No2 στην Παρί Σεν Ζερμέν

Νασέρ Αλ Κελαϊφι: Από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, δημιουργός των… Galacticos No2 στην Παρί Σεν Ζερμέν

Νασέρ Αλ Κελαϊφι: Από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, δημιουργός των… Galacticos No2 στην Παρί Σεν Ζερμέν

bet365

Ο Αλ Κελαϊφι γνωρίζει καλά πως να κάνει… φασαρία στον αθλητισμό και οι νέοι Galacticos που δημιούργησε στην Παρί Σεν Ζερμέν, είναι το τελευταίο του (πριν το επόμενο) επιχειρηματικό επίτευγμα.

Ο Νασέρ μπιν Γκανίμ Αλ Κελαϊφι, όπως είναι το πλήρες του όνομα, έχει καταφέρει να κάνει όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να… προσκυνήσουν τα χρήματα που τους προσφέρει για να τους πάρει στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο επιχειρηματίας από το Κατάρ για 20 περίπου χρόνια, γνωρίζει καλά πως για να προσελκύσεις κόσμο, πρέπει να επενδύσεις. Είναι κάτι που κάνει απόλυτα επιτυχημένα ειδικά από το 2010 και έπειτα, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους παράγοντες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στον αθλητισμό.

Χωρίς να λείπουν οι «σκιές» σε ορισμένες περιπτώσεις, ο 47χρονος από το Κατάρ έφτασε σε λίγα χρόνια να είναι ο κυρίαρχος παίκτης του γαλλικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στο Κατάρ, αλλά πλέον θέλει να γίνει κυρίαρχος και της Ευρώπης. Και γι’ αυτό δημιούργησε αυτό το σύνολο που… τρομάζει στην Παρί, με την τριάδα Μέσι, Νεϊμάρ, Μπαπέ, να γίνεται «εφιάλτης» ήδη σε όλους, πριν καλά καλά παίξουν μαζί…

Κελαϊφι και Μέσι

Παιδί από την Ντόχα, μεταπτυχιακό στον Πειραιά!

Ο Αλ Κελαϊφι γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1973 στην Ντόχα από μια οικογένεια ενός ψαρά. Ο πατέρας του κατάφερε να τον σπουδάσει Οικονομικά και αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήρε το δρόμο για την Ελλάδα και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά!

Επαγγελματίας τενίστας με την εθνική Κατάρ!

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον Αλ Κελαϊφι, είναι πως στα νιάτα του ήταν εξαιρετικός τενίστας! Ηταν μάλιστα μέλος της εθνικής ομάδας του Κατάρ στο Davis Cup. Σε ατομικό επίπεδο βέβαια δεν είχε και κανένα σπουδαίο ρεκόρ. 12-31 ρεκόρ, ενώ 12-16 είχε στο διπλό. Δεν έπαιξε πολλά χρόνια καθώς προείχαν οι σπουδές του και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στις επιχειρήσεις.

Ο Κελαϊφι τενίστας

Το 2008 έγινε πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις του Κατάρ και στη συνέχεια, τρία χρόνια μετά, αντιπρόεδρος στην Ασιατική ομοσπονδία.

Οικογένεια… μυστήριο

Ενας… γρίφος είναι η οικογενειακή του κατάσταση. Ο ισχυρός άνδρας της Παρί είναι γνωστό πως είναι παντρεμένος με 4 παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε το καταγεγραμμένο για την σύζυγό του. Τα ονόματα και των παιδιών του δεν έχουν γίνει πουθενά γνωστά και το μόνο που έχει ακουστεί είναι πως ζουν στο Κατάρ. Υπήρξαν διάφορες φήμες για την προσωπική του ζωή (έλεγαν πως είναι αμετανόητος εργένης) οι οποίες ωστόσο έχουν διαψευστεί.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα

Στα 47 του χρόνια ο Αλ Κελαϊφί δεν έχει καταφέρει και λίγα στον επαγγελματικό του τομέα. Πρόεδρος της beIN Media Group, της επενδυτικής εταιρίας Qatar Sports Investments που αναλαμβάνει αθλητικά projects με τα οποία κλείνει διοργανώσεις στην πατρίδα του, πρόεδρος στην Παρί Σεν Ζερμέν, εκτελεστικός διευθυντής στην ομοσπονδία τένις του Κατάρ και αντιπρόεδρος της Ασιατικής ομοσπονδίας τένις, για τις δυτικές χώρες της Ασίας. Επίσης, στο Κατάρ διαθέτει μικρότερες επιχειρήσεις και ακίνητα για πολυτελείς διακοπές για όσους αντέχει η τσέπη τους…

Τέλος, είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του Κατάρ, μια διοργάνωση για την οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο για υποθέσεις δωροδοκίας.

Υπουργός χωρίς ατζέντα

Ο Αλ Κελαϊφι είναι εδώ και μια 15ετια από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Κατάρ. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 8 δις και στην πατρίδα του τον εκτιμούν αφάνταστα. Ο εμίρης του Κατάρ, Σεϊχ Ταμίμ, τον εκτιμούσε τόσο πολύ που το 2013 τον έκανε Υπουργό χωρίς ατζέντα στην κυβέρνηση, σαν δείγμα αναγνώρισης των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων κυρίως στον τομέα των σπορ όπου το Κατάρ επενδύει πολλά την τελευταία 20ετια.

Ο Κελαϊφι δίνει έπαθλο σε τενίστρια

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όσο έπαιζε τένις ο Αλ Κελαϊφι και έγιναν φίλοι, με τον εμίρη να θαυμάζει το «κοφτερό» του μυαλό και να τον βάζει στις επιχειρήσεις του.

Ο «πιο ισχυρός άνδρας του Γαλλικού ποδοσφαίρου» όπως τον περιέγραψε η L’ Equipe το 2015, έγινε ο πρώτος delegate από την Ασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων, ενώ η χάρη του έφτασε ως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου ο πρόεδρός του, Τέντρος Γκεπρεγιέσους, τον επαίνεσε για την συνεισφορά του κατά της πανδημίας.

Το project της Παρί Σεν Ζερμέν

Η πρώτη του μεγάλη επιχειρηματική κίνηση θεωρείται η αγορά του Al Jazeera Sports που μετατράπηκε σε beIN Sport το 2013, που υπό την ηγεσία του γιγαντώθηκε και πλέον έχει 22 κανάλια παγκοσμίως.

Νωρίτερα, το 2011 ανέλαβε την Qatar Sports Investments (QSi) σε μια περίοδο όπου ήρθε και η απόφασή του να αναλάβει την Παρί Σεν Ζερμέν. Παρουσίασε ένα πενταετές πλάνο για το πως θα γιγαντώσει τον σύλλογο και θα τον κάνει ομάδα του top-3 της Γαλλίας πριν δημιουργήσει τους… νέους galacticos.

Τα πράγματα δεν είχαν ξεκινήσει καλά τα πρώτα χρόνια και έτσι άρχισαν οι μεταγραφές… αεροδρομίου. Ιμπραϊμοβιτς, Νεϊμάρ, Εμπαμπέ και τώρα Μέσι… Τα πιο «βαρβάτα» ονόματα που έχει φέρει στον σύλλογο ανάμεσα σε τόσα άλλα. Εχοντας ήδη κατακτήσει πρωταθλήματα, με αυτούς θέλει να κάνει μια ομάδα που θα μείνει στην ιστορία.

Ο Κελαϊφι με Ποτσετίνο και Λεονάρντο

Τα προβλήματα με τον Νόμο

Στην πορεία του Αλ Κελαϊφι ωστόσο στον αθλητισμό, υπάρχουν και αρκετές «σελίδες» για τις οποίες έχει βρεθεί μπλεγμένος. Πρώτη και σημαντικότερη οι κατηγορίες για δωροδοκία σε υψηλά πρόσωπα προκειμένου να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τα Μουντιάλ του 2026 και του 2030. Για την υπόθεση έγινε έρευνα από το Ελβετικό δικαστήριο.

Παρ 'όλα αυτά, το δικαστήριο τον απάλλαξε από το αδίκημα της υποκίνησης και της κακοδιαχείρησης. Ο Αλ Κελαϊφι κατηγορήθηκε πως υποσχέθηκε… βίλα 5 εκατομμυρίων σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα προβολής των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων στο beIN.

Επίσης κατηγορείται για δωροδοκία προς τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντιάκ, προκειμένου να πάρει το Κατάρ το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 ή του 2019. Πήρε τελικά την διοργάνωση του 2019, ενώ ο Ντιάκ καταδικάστηκε σε φυλακή και για άλλες υποθέσεις δωροδοκίας, αλλά και σκάνδαλα με απόκρυψη κρουσμάτων ντόπινγκ στον στίβο, πριν αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στην πατρίδα του πριν μερικούς μήνες.

Στην υπόθεση αυτή το Ελβετικό δικαστήριο έριξε την κατηγορία της δωροδοκίας λόγω έλλειψης στοιχείων. Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2014, με τον Κελαϊφι να κατηγορείται πως του έδωσε πάνω από 3 εκατ. ευρώ για να πάρει το Κατάρ το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Για τον ισχυρό άνδρα της Παρί, ακούγονται πολλά και για την σχέση του με την UEFA. Στάθηκε απέναντι στην European Super League και υπάρχουν θεωρίες πως γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία κάνει λίγο τα… στραβά μάτια με το Financial Fair Play και η Παρί κινείται κάνοντας τρελές μεταγραφές όπως αυτές των Νεϊμάρ και Μπαπέ το 2017 που κόστισαν 400 εκατ. ευρώ.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα