Αλαβές – Ρεάλ Μαδρίτης 0-1: Ηρωική απόδραση στο 90’+2’ και πρώτη στη La Liga! (vid)

bet365

Παρ’ ότι έπαιζε με δέκα από το 52’ λόγω αποβολής του Νάτσο, η Ρεάλ Μαδρίτης «απέδρασε» από την Βιτόρια (1-0 την Αλαβές) με γκολ του Λούκας Βάθκεθ στο 90’+2’ και ανέβηκε στην κορυφή της La Liga, ισόβαθμη με την Τζιρόνα αλλά με καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων – Ανατροπή και «εκτόξευση» για την Μαγιόρκα (3-2 εντός έδρας την Οσασούνα).

Πολύ σκληρή για να πεθάνει και με (μόνιμο) μέταλλο πρωταθλήτριας η Ρεάλ Μαδρίτης, κατάφερε με δέκα και ούσα μέτρια να… αποδράσει από το «Μεντιθορόθα» (1-0 την Αλαβές) και να κλείσει το 2023 ευρισκόμενη στην κορυφή της La Liga, ισόβαθμη με την Τζιρόνα, αλλά με καλύτερη διαφορά τερμάτων από την καταλανική ομάδα, την οποία έχει νικήσει και στο μεταξύ τους παιχνίδι. Νωρίτερα, ομάδα του Μίτσελ είχε μείνει στο 1-1 με την Μπέτις στο 89' και η Βασίλισσα, παρ' ότι ζορίστηκε, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο κεντρικός αμυντικός Αμπντέλ Αμπκάρ επέστρεψε από τιμωρία και ξεκίνησε στην ενδεκάδα του Λουίς Γκαρθία Πλάθα, με τον επίσης στόπερ Ράφα Μαρίν και τον μέσο Αντόνιο Μπλάνκο να αγωνίζονται κανονικά, παρ’ ότι αμφότεροι είναι δανεικοί από τη Ρεάλ.

Μετά τον σοβαρό τραυματισμό (και) του Νταβίντ Αλάμπα, ο Κάρλο Αντσελότι ξεκίνησε με τον Νάτσο ως παρτενέρ του Αντόνιο Ρούντιγκερ στο κέντρο της άμυνας (δεν έχει, άλλωστε, και άλλα καθαρόαιμα στόπερ!), με νέα απουσία τον Φερλάν Μεντί και σταθερά εκτός τους Τιμπό Κουρτουά, Έντερ Μιλιτάο, Ντάνι Καρβαχάλ, Βινίσιους Ζούνιορ και Αρντά Γκιουλέρ.

Βαλβέρδε και… τέλος

Οι φιλοξενούμενοι λίγο έλειψε να προηγηθούν μόλις στο δεύτερο λεπτό, με τον Αντόνιο Σιβιέρα να αρνείται το γκολ στον Φεδερίκο Βαλβέρδε σε τετ – α – τετ. Η μεγάλη ευκαιρία του Ουρουγουανού, πάντως, δεν αποδείχθηκε προάγγελος του τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν γρήγορα και άγγιξαν το 1-0 έξι λεπτά αργότερα, όταν ο Φραν Γκαρθία έβαλε το σώμα για να μην επιτρέψει την μπάλα να καταλήξει στο βάθος της εστίας του Κέπα σε κοντινή προσπάθεια του Λουίς Ριόχα.

Η Αλαβές, πολύ δυναμική, δεν δίσταζε να σταματάει με συνεχή φάουλ τους αντιπάλους, αλλά και να πλησιάζει την μαδριλένικη εστία όποτε είχε τις προϋποθέσεις, όπως με μια κεφαλιά του Σαμουέλ Ομοροντιόν που μπλόκαρε ο Κέπα, λίγο μετά το ημίωρο.

Ο Βαλβέρδε εκ νέου δοκίμασε τα ρεφλέξ του Σιβιέρα με μακρινό σουτ στην δεύτερη φάση άξια αναφοράς για την Βασίλισσα σε ένα κακό πρώτο ημίχρονο, όπου επί της ουσίας παίχτηκε το ποδόσφαιρο που βόλευε τους Βάσκους.

Αποβολή του Νάτσο...

Στο δεύτερο μέρος, η Ρεάλ μπήκε πιο αποφασισμένη να επιβάλει το παιχνίδι της και είχε ένα σχετικά καλό ξεκίνημα. Όλα, όμως, άλλαξαν στο 52’, όταν ο Νάτσο πάτησε από πίσω τον Ομοροντιόν στον αστράγαλο.

Αρχικά ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη της Ρεάλ, αλλά μετά από συνεννόηση με το VAR και αφού είδε την φάση στο βίντεο, άλλαξε την απόφαση του και, ορθά πράττοντας, απέβαλε τον Νάτσο, ο οποίος είδε την τρίτη κόκκινη στην καριέρα του, αλλά δεύτερη ήδη στην φετινή σεζόν.

Ο Αντσελότι, μην έχοντας άλλες επιλογές, έβγαλε τον Λούκα Μόντριτς και έβαλε στην θέση του τον Ορελιέν Τσουαμενί, προκειμένου ο Γάλλος μέσος να παίξει κεντρικός αμυντικός, παρ’ ότι είναι μια θέση που δεν του αρέσει.

Με παίκτη παραπάνω, η Αλαβές ένιωθε ακόμα πιο άνετη στον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες της Ρεάλ εκνευρισμένους με το δυναμικό της παιχνίδι και τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ να παραπονιέται συνεχώς στον διαιτητή για το πώς τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι αμυντικοί.

...και γκολ – λύτρωση του Λούκας με… κεφαλιά!

Παρ’ ότι υστερούσε αριθμητικά, πάντως, η Ρεάλ ήταν αυτή που έψαχνε περισσότερο το γκολ, με Μπραΐμ Ντίαθ και Ροντρίγκο να πλησιάζουν με δύο καλά σουτ, λίγο προτού ο πρώτος δώσει την θέση του στον (γριπωμένο) Χοσέλου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από το «Μεντιθορόθα», παρ’ οτι φόρεσε για τρεις σεζόν την φανέλα της Αλαβές, έχοντας 36 γκολ – 11 ασίστ σε 113 παιχνίδια.

Όλα «έδειχναν» 0-0, αλλά ως γνωστόν η Ρεάλ δεν τα παρατάει ποτέ. Και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, δικαιώθηκε. Κόρνερ του Τόνι Κρόος, ο… κοντούλης (1.73) Λούκας Βάθκεθ χώνεται μέσα στην περιοχή και, με κεφαλιά (!), αιφνιδιάζει τους πάντες, νικάει τον Σιβιέρα και στέλνει την Ρεάλ στην κορυφή της βαθμολογίας, έστω και ισόβαθμη με την ομάδα – αποκάλυψη της φετινής σεζόν στην Ευρώπη.

Λίγο πριν από το γκολ, σαν να μην έφταναν τα φετινά προβλήματα της Ρεάλ, ο Ροντρίγκο αποχώρησε με ενοχλήσεις και βοηθούμενος από μέλη του ιατρικού τιμ της ομάδας, αν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κούραση του Βραζιλιάνου και όχι κάτι σοβαρό...

Αλαβές (Λουίς Γκαρθία Πλάθα): Σιβέρα – Γκοροσάμπελ (78’ Τενάλια), Αμπκάρ, Ράφα Μαρίν, Ντουάρτε (59’ Χάβι Λόπεθ) – Γκεβάρα, Μπλάνκο, Γκουρίντι (60’ Χάτζι) – Ρέμπακ (72’ Άλεξ Σόλα), Ομοροντιόν (78’ Κίκε Γκαρθία), Λουίς Ριόχα.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κέπα – Λούκας Βάθκεθ, Ρούντιγκερ, Νάτσο, Φραν Γκαρθία – Βαλβέρδε, Κρόος, Μόντριτς (55’ Τσουαμενί) - Μπέλινγκχαμ – Μπραΐμ Ντίαθ (76’ Χοσέλου), Ροντρίγκο (90’ λ. τρ. Ντάνι Θεμπάγιος).

«Εκτόξευση» της Μαγιόρκα με νίκη - ανατροπή

Στο έτερο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 18η (και τελευταία για το 2023) αγωνιστική, η Μαγιόρκα σημείωσε δεύτερη νίκη στα τελευταία τρία παιχνίδια και, με το 3-2 επί της Οσασούνα, ανέβηκε μεμιάς τρεις θέσεις, ούσα πλέον 14η και στο +5 σε σχέση με την Θέλτα, πρώτη ομάδα στην ζώνη του υποβιβασμού.

Η ομάδα της Παμπλόνα προηγήθηκε νωρίς (7’), με τον Πάμπλο Ιμπάνιεθ να αφήνει σε 355 τα διαδοχικά λεπτά όπου ο τερματοφύλακας Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς διατήρησε ανέπαφη την εστία της ομάδας του Χαβιέρ Αγκίρε.

Οι Νησιώτες ισοφάρισαν πολύ γρήγορα με τον Ματίγια Νάστασιτς (12’), σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι και, με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από Ντάνι Ροντρίγκεθ (53’) και Ραΐγιο (62’), έφτασαν δικαίως στην τρίτη φετινή τους νίκη, παρά την μείωση του σκορ στο 90’+1’ από τον Ραούλ Γκαρθία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα