La Liga: Βάζοντας το ποδόσφαιρο πάνω από το συμφέρον κάθε ομάδας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
La Liga: Βάζοντας το ποδόσφαιρο πάνω από το συμφέρον κάθε ομάδας

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το μεγαλόπνοο πλάνο της La Liga να αυξήσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των ποδοσφαιριστών που ανατρέφει, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι όλες τις ομάδες.

Στην Παμπλόνα, στην έδρα της Οσασούνα, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο το φιλόδοξο σχέδιο του ισπανικού ποδοσφαίρου για την ανάδειξη των «παιδιών» του. Με την ονομασία «Εθνικό Σχέδιο για τη βελτιστοποίηση των Ακαδημιών», στόχος του δεκαετούς project της La Liga είναι η παραγωγή ακόμα περισσότερων ποδοσφαιριστών που θα βρουν θέση στις πρώτες ομάδες των συλλόγων.

Φυσικά, απώτερος σκοπός είναι η οικονομική σταθερότητα των ομάδων και γι' αυτό το λόγο συνδέεται με το Boost LaLiga project, το οποίο έφερε εισροή χρημάτων στις ομάδες, με τον όρο ένα σημαντικό ποσοστό τους να επενδυθεί στις υποδομές και να προσφέρει κίνητρα για να «μεγαλώσουν» τα κλαμπ τόσο οικονομικά, όσο και αθλητικά. Σημείωση: Μόνο το 15% από τα σχεδόν δύο δισεκατομμύρια που προβλέπεται να διαμοιραστούν συνολικά μπορούν να αξιοποιηθούν για μεταγραφές.

Η La Liga πάνω από όλους

Λίγες μέρες πριν την παρουσίαση της Οσασούνα, τα στοιχεία του CIES απέδειξαν την υπεροχή των ισπανών στον συγκεκριμένο τομέα. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο, με ποσοστό 55.8%, ήταν η πρώτη ομάδα από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης σε λεπτά συμμετοχής από ποδοσφαιριστές που γαλουχήθηκαν στην ακαδημία της. Την τριάδα συμπληρώνουν δύο ακόμα ισπανικές ομάδες: Η Ρεάλ Σοσιεδάδ με ποσοστό 43.9% και η Θέλτα Βίγκο με 41.2%. Σε επίπεδο πρωταθλήματος, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό (4%), τη στιγμή που το αντίστοιχο της Ισπανίας ήταν 17%.

Η υλοποίηση του πλάνου της La Liga ξεκίνησε, δηλαδή, όχι επειδή χτύπησαν «καμπανάκια», αλλά για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο. Και προχώρησε φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τους διευθυντές όλων των ακαδημιών των δύο πρώτων κατηγοριών πριν από έξι χρόνια. Σταδιακά, με συνεργασία, προϋποθέσεις που αφορούσαν τους πάντες οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε ένα πλάνο που έφερε την υποστήριξη και των 42 ομάδων της La Liga. Δεν ήταν ένα project της διοργανώτριας αρχής για τις ομάδες, δηλαδή, αλλά περισσότερο μια συνεργασία των ίδιων των ομάδων με απώτερο στόχο να ωφεληθεί το ποδόσφαιρο της χώρας, ανεξαρτήτως χρωμάτων και οπαδικών προτιμήσεων. Τη δεύτερη μέρα της παρουσίασης στην Παμπλόνα, ο διευθυντής των Ακαδημιών της Οσασούνα παρουσίασε αναλυτικά τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες για τη λειτουργία των τμημάτων υποδομής, χωρίς φόβο μήπως του κλέψουν τις ιδέες, αλλά με πάθος για την ολιστική ανάπτυξη του οικοδομήματος.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε τον συντονισμό είναι ο Χουάν Φλόριτ, ο οποίος απο το 2015 αποτελεί τον επικεφαλής των projects της La Liga. Πέρασε κι ο ίδιος από τις ακαδημίες μιας μεγάλης ομάδας, της Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν γίνει προπονητής σε ηλικία 20 ετών. Ο Φλόριτ φιλοξενήθηκε στο Training Ground Guru, το οποίο ανέλυσε τους πέντε άξονες του πλάνου, καθένας εκ των οποίων έχει τους δικούς του δείκτες απόδοσης. Αξίζει να τους μεταφέρουμε με μια μικρή επεξήγηση για τον καθέναν, προκειμένου να γίνει πλήρως αντιληπτή η φιλοσοφία της συνεργασίας.

La Liga - Ακαδημίες: Οι πέντε άξονες

1) Υποδομές και πόροι: Προτάσεις για επενδύσεις στις υποδομές, όπως η βελτίωση των αθλητικών κέντρων και η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας. Η ίδια η διοργανώτρια αρχή έχει τη δική της τεχνολογική θυγατρική εταιρεία, η οποία φροντίζει να παρέχει εργαλεία ανάλυσης και παρακολούθησης της απόδοσης στους συλλόγους.

2) Ολοκληρωμένη φροντίδα για τον ποδοσφαιριστή: Η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση προς τον ποδοσφαιριστή είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στο κορυφαίο επίπεδο. Η προσωπική και ακαδημαϊκή εξέλιξη του παίκτη, σε συνδυασμό με την ψυχική του υγεία και την ψυχο-κοινωνική του ανάπτυξη έρχονται να συμπληρώσουν το αθλητικό κομμάτι. Κάθε ομάδα θέτει τους δικούς της στόχους, για παράδειγμα τον μίνιμουμ αριθμό παικτών που συνδυάζουν το ποδόσφαιρο με τις σπουδές. Και εδώ η La Liga έχει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει υποτροφίες στα παιδιά των ακαδημιών. Όπως τόνισε ο Φλόριτ, «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα έχουμε παιδιά 16 ή 17 ετών που θα παίζουν μόνο ποδόσφαιρο και δεν θα κάνουν τίποτα άλλο, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη, που η ομάδα του θεωρεί ότι θα φτάσει στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να υπάρχει μια παράλληλη εναλλακτική».

3) Ανάπτυξη και μετάβαση: Ένας πολύ βασικός πυλώνας, ο οποίος βασίζεται σε απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παικτών από την ακαδημία που θα παίξουν στην πρώτη ομάδα ή που θα κληθούν στην εθνική.

4) Προπονητικό μοντέλο και μετάβαση στον ανταγωνισμό: Οι σύλλογοι χρειάζεται να έχουν τη δική τους φιλοσοφία και προπονητική προσέγγιση, προκειμένου να καθοδηγούν τα παιδιά σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Η προσέγγιση ως προς την ανταγωνιστικότητα και το κυνήγι του αποτελέσματος, δηλαδή, είναι ξεχωριστή για κάθε ηλικία, στρώνοντας έτσι τον δρόμο μέχρι το παιδί να κάνει τη μετάβαση στην πρώτη ομάδα.

5) Δομές και επαγγελματική ανάπτυξη: Τα πάντα, πλέον, σε επίπεδο ακαδημιών γίνονται επαγγελματικά, με την «καλή» έννοια. Τα στάνταρ των προπονητών, η εξειδίκευσή τους, το προπονητικό και επιστημονικό προσωπικό πρέπει να είναι απόλυτα καταρτισμένο, με τους ρόλους να διαχωρίζονται αρμονικά, προκειμένου ο καθένας να λειτουργεί ανάλογα με το γνωστικό του πεδίο. Και εδώ, μέσω του LaLiga Training Hub, παρέχονται πληροφορίες και δεδομένα, ενώ προωθείται η συνεργασία ανάμεσα στα επιτελεία των 42 συλλόγων.

Η χώρα της κατόχου του Champions League, η χώρα της Μασία, της «Φάμπρικα», της Λεθάμα, των διεθνών τίτλων σε επίπεδο Κ-21, Κ-19, Κ-17, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινό πλάνο για όλες τις ομάδες, με τις ίδιες σε πρώτο πλάνο, παρέχοντάς τους όλη την απαραίτητη υποστήριξη και τα κατάλληλα εργαλεία. Κατάφερε να φέρει κοντά άσπονδους ποδοσφαιρικούς «εχθρούς» και διαφορετικές σχολές, δίνοντάς τους να καταλάβουν πως όσο ανεβαίνουν επίπεδο τα παιδιά που βγαίνουν από τα σπλάχνα τους, τόσο ανεβαίνουν κι οι ίδιες. Στη χώρα του 4%, κάποιος παράγοντας τελειώνει την ανάγνωση γελώντας χλευαστικά για τα κορόιδα τους Ισπανούς.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.