Top-13: Ο Ντάνι Άλβες και οι βετεράνοι που επέστρεψαν στον τόπο του «εγκλήματος» (vids)

Top-13: Ο Ντάνι Άλβες και οι βετεράνοι που επέστρεψαν στον τόπο του «εγκλήματος» (vids)

bet365

Με αφορμή την επιστροφή του 38χρονου Ντάνι Άλβες στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, το Gazzetta παρουσιάζει τα 13 πιο πρόσφατα comeback σπουδαίων παικτών στην ομάδα με την οποία μεγαλούργησαν και καταξιώθηκαν.

Επιστροφή και ρομαντισμός πάνε πακέτο. Επιστρέφεις εκεί που ανήκεις, εκεί που σου λέει η καρδιά, εκεί που ίσως δεν θα 'πρεπε να έχεις φύγει καν σε πρώτο χρόνο. Το νόστιμον ήμαρ δημιουργεί τις πιο όμορφες ιστορίες ολοκλήρωσης, ανοίγει νέους κύκλους σε ήδη μεγάλες καριέρες και ο Ντάνι Άλβες περίμενε καρτερικά τη στιγμή που το δικό του ρομαντικό comeback στην ομάδα της καρδιάς του θα λάμβανε πράξη.

Πέντε χρόνια μετά το «αντίο» κόντρα στη θέλησή του, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Ο Βραζιλιάνος μπακ επέστρεψε στην Καταλονία, για χάρη της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα, με την οποία σε οκτώ χρόνια από το 2008 ως το 2016 σήκωσε κάθε διαθέσιμο τίτλο και καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος δεξιός μπακ της εποχής του. Υπό τις οδηγίες του παλιόφιλου και πλέον προπονητή του, Τσάβι, ο αισίως 38χρονος «Μίδας» των 42 τίτλων καριέρας θα φορέσει ξανά τη Μπλαουγκράνα φανέλα και παρά το ότι λογίζεται «βετεράνος», η σταδιοδρομία του μακριά από το «Καμπ Νόου» τα τελευταία χρόνια και η προσωπικότητά του υποδεικνύουν ότι έχει ακόμη να προσφέρει πράγματα στους Καταλανούς.

Φυσικά, δεν είναι ο πρώτος που επιστρέφει στη δύση της καριέρας του εκεί που μεγαλούργησε. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συχνά μεγάλα ονόματα να γυρίζουν στα παλιά τους λημέρια, αρκετοί εξ αυτών έχοντας μπει βαθιά στα πρώτα τους άντα, ενώ κάποιοι ακόμη και μετά το πέρας των 40. Με αφορμή τον Άλβες, το Gazzetta παρουσιάζει τους 13 σπουδαίους παίκτες και τις μεγάλες επιστροφές τους την τελευταία 15ετία, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη.

Photo Credits: Getty Images

Κριστιάνο Ρονάλντο (Μαν. Γιουνάιτεντ)

Κριστιάνο Ρονάλντο (Μαν. Γιουνάιτεντ)

Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Πάρμα)

Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Πάρμα)

Άριεν Ρόμπεν (Χρόνινχεν)

Άριεν Ρόμπεν (Χρόνινχεν)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν)

Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Φέγενορντ)

Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Φέγενορντ)

Γουέιν Ρούνεϊ (Έβερτον)

Γουέιν Ρούνεϊ (Έβερτον)

Φερνάντο Τόρες (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Φερνάντο Τόρες (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Κάρλος Τέβες (Μπόκα Τζούνιορς)

Κάρλος Τέβες (Μπόκα Τζούνιορς)

Χοακίν (Μπέτις)

Χοακίν (Μπέτις)

Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι)

Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι)

Τιερί Ανρί (Άρσεναλ)

Τιερί Ανρί (Άρσεναλ)

Ερνάν Κρέσπο (Πάρμα)

Ερνάν Κρέσπο (Πάρμα)

Αντρέι Σεβτσένκο (Μίλαν)

Αντρέι Σεβτσένκο (Μίλαν)

Πρώτη θητεία: 2003-2009

Επιστροφή: 2021

Ηλικία που επέστρεψε: 36

Το ίσως πιο σπουδαίο μεταγραφικό παζάρι της ιστορίας περιλάμβανε την «ηχηρή» επιστροφή του CR7 στο «Ολντ Τράφορντ». Ο απόλυτος σούπερ σταρ βάφτηκε ξανά Κόκκινος Διάβολος 12 χρόνια μετά, επαναφέροντας κάτι από το DNA της πιο επιτυχημένης Γιουνάιτεντ του 21ου αιώνα. Με τις ευλογίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και έναν άλλοτε συμπαίκτη του στην άκρη του πάγκου, όπως και στην περίπτωση των Ντάνι Άλβες-Τσάβι, ο Κριστιάνο «έλαμψε» αμέσως και μετρά ήδη 9 γκολ σε 13 συμμετοχές στη δεύτερη θητεία του, όντας μακράν ο πιο επιδραστικός και σταθερός παίκτης σε μια κατά τ' άλλα προβληματική χρονιά για την ομάδα του.

Πρώτη θητεία: 1995-2001

Επιστροφή: 2021

Ηλικία που επέστρεψε: 43

Ο εκ των κορυφαίων κίπερ στην ιστορία του αθλήματος μάς συστήθηκε ως Τζιαλομπλού. Με την (iconic) φανέλα της Πάρμα, ο Τζίτζι εκκίνησε τη μεγαλειώδη καριέρα του, κατέκτησε ένα ιδιότυπο τρεμπλ το 1999 με Κύπελλο, ιταλικό Σούπερ Καπ και Κύπελλο UEFA, πριν πάρει μεταγραφή για τη Γιουβέντους στην οποία και θα συνέδεε το όνομά του όσο ελάχιστοι. Το περασμένο καλοκαίρι ο... αειθαλής πορτιέρε πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην ομάδα από την οποία άρχισαν όλα, για μια ακόμη περιπέτεια στα γήπεδα της Serie B μέχρι τη στιγμή της απόσυρσης.

Πρώτη θητεία: 2000-2002

Επιστροφή: 2020

Ηλικία που επέστρεψε: 37

Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η επιστροφή είναι επιστροφή από την απόσυρση. Κι ο Άριεν Ρόμπεν ξάφνιασε ευχάριστα το φίλαθλο κοινό όταν την άνοιξη του 2020 προανήγγειλε ότι ξεκρεμά τα εξάταπά του για χάρη του συλλόγου στον οποίο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά κι έκανε το πρώτο βήμα προς την ελίτ. Έναν χρόνο μετά το «αντίο» στη Μπάγερν, ο Ολλανδός θρύλος υπέγραψε στη Χρόνινχεν, με τη μόνιμη «κατάρα» των τραυματισμών να τον περιορίζει σε επτά συμμετοχές με απολογισμό δύο ασίστ.

Πρώτη θητεία: 2010-2012

Επιστροφή: 2020

Ηλικία που επέστρεψε: 39

Ο «Μπέντζαμιν Μπάτον» των γηπέδων έβαλε το κοινό του στη μηχανή του χρόνου τον χειμώνα του 2020, γυρίζοντάς το πίσω στην εποχή που φορούσε τα Ροσονέρι. Οκτώ χρόνια μετά τη διετία στο «Σαν Σίρο», ο Ίμπρα επανέφερε τη μαγεία του στο Μιλάνο και συνέχισε την επιτυχημένη του ιστορίααπό εκεί που την άφησε. Με την παρουσία του να δεσπόζει στη γραμμή κρούσης, η Μίλαν επέστρεψε στο Champions League και μετατράπηκε ξανά σε διεκδικήτρια του Scudetto. Όσο για τον 40χρονο σούπερ σταρ; Σε 55 συμμετοχές μετράει 31 γκολ, επιβεβαιώνοντας ότι η κλάση είναι πέραν πάσης ηλικίας.

Πρώτη θητεία: 2001-2004

Επιστροφή: 2018

Ηλικία που επέστρεψε: 36

Έπαιξε τελικό Κυπέλλου UEFA στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν, έβγαλε καθοριστική ασίστ στον ημιτελικό κόντρα στην Ίντερ κι εν τέλει σήκωσε την κούπα με την ομάδα της γενέτειράς του. Μέχρι τα 21 του είχε πετύχει 21 γκολ σε 59 συμμετοχές και κάπως έτσι ο Αρσέν Βενγκέρ δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αποκτήσει για λογαριασμό της Άρσεναλ. Ο σπουδαίος RVP, αρκετά χρόνια μετά το peak της καριέρας του με Κανονιέρηδες, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εθνική Ολλανδίας, έκανε την υπόσχεσή του πράξη και γύρισε στη Φέγενορντ για να κλείσει την καριέρα του, με μία ιδανική σεζόν στην οποία πέτυχε 18 γκολ και μοίρασε πέντε ασίστ σε 30 συμμετοχές!

Πρώτη θητεία: 2002-2004

Επιστροφή: 2017

Ηλικία που επέστρεψε: 32

Το παιδί-θαύμα γέννημα-θρέμμα του Μέρσεϊσαϊντ κι ένα από τα πρώτα wonderkids στο αγγλικό ποδόσφαιρο, έγινε η «αποκάλυψη» της Έβερτον και της εθνικής Αγγλίας από τα 18 του. Η καριέρα του συνώνυμο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας ηγήθηκε για 13 χρόνια, ωστόσο το 2017 σφράγισε τη μεγάλη επιστροφή στα Ζαχαρωτά. Ο βετεράνος τότε Ρούνεϊ φόρεσε τα Μπλε για έναν τελευταίο χορό, με εκρηκτικό ξεκίνημα, μερικά υπέροχα highlights όπως το γκολ από τη σέντρα κόντρα στη Γουέστ Χαμ και τελικό απολογισμό 11 γκολ σε 40 συμμετοχές.

Πρώτη θητεία: 2001-2007

Επιστροφή: 2015

Ηλικία που επέστρεψε: 32

Ο μύθος του «El Niño» είχε αφετηρία το «Βιθέντε Καλντερόν». Το παιδί που αγαπήθηκε όσο λίγοι στη ροχομπλάνκα πλευρά της Μαδρίτης έφυγε νομοτελειακά για να κυνηγήσει το όνειρό του στην Premier League, με μια αξέχαστη θητεία στη Λίβερπουλ και μία εκ διαμέτρου αντίθετη στην Τσέλσι που είχε κι εκείνη πάντως τις μνημειώδεις στιγμές της (Champions League και Europa League). Μετά το αποτυχημένο πέρασμα στη Μίλαν, ο Τόρες επέστρεψε στο δικό του καταφύγιο, στην αγκαλιά της Ατλέτικο και σε τρεισήμισι σεζόν αναγεννήθηκε ως βετεράνος, σκοράροντας συνολικά 38 φορές, μα κυρίως απολαμβάνοντας την ανεξάντλητη λατρεία της κερκίδας προς το πρόσωπό του.

Πρώτη θητεία: 2001-2004

Επιστροφή: 2015 (δεύτερη επιστροφή 2018)

Ηλικία που επέστρεψε: 31

Για τον «Απάτσι» τα πράγματα ήταν απλά. Η Μπόκα Τζούνιορς και το «Μπομπονέρα» ήταν το πεπρωμένο του. Κι όσες φορές κατάφερε να του ξεφύγει, άλλες τόσες εκείνο ορθωνόταν μπροστά του. Ο εμβληματικός Αργεντινός επέστρεψε δύο φορές, την πρώτη κλείνοντας το κεφάλαιο Ευρώπη στην καριέρα του, τη δεύτερη μετά από μια άκρως επικερδή περιπέτεια στα γήπεδα της Κίνας. Κάθε αναβίωση της σχέσης που πρωτοδημιουργήθηκε από το 1997 στην Ακαδημία της Μπόκα ως το 2004 και την πρώτη μεταγραφή, ήταν ακόμη πιο έντονη από την προηγούμενη. Αποκορύφωμα του μύθου το γκολ στο 72' κόντρα στη Χιμνάσια τον Μάρτιο του 2020, με το οποίο χάρισε το πρωτάθλημα στους Σενέισες.

Πρώτη θητεία: 2000-2006

Επιστροφή: 2015

Ηλικία που επέστρεψε: 34

Έχει βαλθεί να γίνει συνώνυμο της La Liga. Με εξαίρεση τη διετία 2013-15, αγωνίζεται σταθερά από την αρχή του αιώνα στα ισπανικά γήπεδα, μα η καρδιά του χτυπούσε πάντα στην Ανδαλουσία. Ο ρέκορντμαν του ισπανικού πρωταθλήματος (587 συμμετοχές) επέστρεψε στη Ρεάλ Μπέτις το 2015 και συνεχίζει σταθερά να επεκτείνει την ιστορία του με τους Βερδιμπλάνκος, έχοντας πατήσει τα 40 του χρόνια.

Πρώτη θητεία: 2004-2012

Επιστροφή: 2014

Ηλικία που επέστρεψε: 36

Μεγαλοπρεπής «killer», ένας ζωντανός θρύλος της Αφρικής και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά συνέδεσε το όνομά του με την Τσέλσι, την οποία και άφησε προσωρινά το 2012 με τον πιο αρμονικό τρόπο: με αντίτιμο την κούπα του Champions League, σε μια χρονιά-έπος κι έναν αξέχαστο τελικό στον οποίο λύτρωσε μια και δυο φορές τους Μπλε, με γκολ ισοφάρισης στο 90+3' και το νικητήριο πέναλτι στη ρώσικη ρουλέτα. Αφού περιπλανήθηκε σε Κίνα και Τουρκία, το 2014 η επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στους Λονδρέζους σήμανε και το δικό του comeback, το οποίο στέφθηκε με το τέταρτο και τελευταίο του πρωτάθλημα.

Πρώτη θητεία: 1999-2007

Επιστροφή: 2012

Ηλικία που επέστρεψε: 35

Μέσα σε οκτώ χρόνια ως Κανονιέρης, χάραξε το όνομά του στο πάνθεον της PL και της Άρσεναλ ως ο κορυφαίος ξένος που πέρασε από το Νησί. Ο μίστερ «πλασέ», ένας πραγματικός κομψοτέχνης με τη μπάλα στα πόδια, χάρισε αμέτρητες στιγμές ηδονής στους φίλους των Λονδρέζων στα οκτώ χρόνια που έμεινε στο κλαμπ πριν αποχωρήσει για τη Μπαρτσελόνα. Κι όμως, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες σημειώθηκαν πέντε χρόνια αργότερα, μέσα σε έναν «μαγικό» μήνα το 2012. Ήταν τότε που ο Τιτί επέστρεψε ως δανεικός από τους New York Red Bulls για να ταρακουνήσει για περιορισμένες... παραστάσεις τους φίλους της Άρσεναλ, σκοράροντας μόλις μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ντεμπούτο του κόντρα στη Λιντς. Αφού πέτυχε και buzzer-beater νίκης στο 90' σε ματς κόντρα στη Σάντερλαντ, επέστρεψε στις ΗΠΑ, έχοντας επιδείξει για ένα κλάσμα της στιγμής το ασύγκριτο διαμέτρημά του που έγινε και άγαλμα έξω από το «Emirates».

Πρώτη θητεία: 1996-2000

Επιστροφή: 2010

Ηλικία που επέστρεψε: 35

Το πρώτο «λιμάνι» της σπουδαίας καριέρας του στην Ευρώπη έμελλε να είναι και το τελευταίο του. Ο Αργεντινός στράικερ, έχοντας κερδίσει την αναγνώριση με τους Παρμέντσι στα τέλη των '90s, με την υπέροχη εκείνη ομάδα των Βερόν, Καναβάρο, Μπουφόν, Τιράμ, επέστρεψε στους Τζιαλομπλού το 2010 σε ηλικία 35 ετών για ένα δεύτερο πέρασμα πριν κρεμάσει παπούτσια. Η στόφα του σκόρερ δεν νικήθηκε από τον χρόνο, με τον «Βαλντανίτο» (μικρό Βαλντάνο) να κλείνει την καριέρα του με 14 γκολ σε 50 συμμετοχές σε δυόμιση σεζόν στην Πάρμα, της οποίας μετέπειτα αποτέλεσε προπονητή στην Primavera.

Πρώτη θητεία: 1999-2006

Επιστροφή: 2008

Ηλικία που επέστρεψε: 32

Σέβα υπήρχε μόνο ένας. Και στο μυαλό όλων θα φοράει πάντα την κόκκινη φανέλα με τις κάθετες μαύρες ρίγες. Ο Ουκρανός μύθος, το σημείο αναφοράς στην επίθεση της λαμπερής Μίλαν των αρχών του 2000, θέλησε να αλλάξει παραστάσεις υπό το πρέσινγκ και του Ρόμαν Αμπράμοβιτς το 2006, όμως, η μετακίνησή του στην Τσέλσι αποδείχθηκε μίνι-φιάσκο. Ο κορυφαίος παίκτης που ανέδειξε το ουκρανικό ποδόσφαιρο κατάλαβε σχετικά σύντομα το λάθος του και το 2008 επέστρεψε ως δανεικός στους Ροσονέρι με το peak του να έχει παρέλθει οριστικά (1 γκολ σε 26 συμμετοχές), πριν πραγματοποιήσει μια ακόμη επιστροφή, αυτή τη φορά στην ομάδα με την οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, τη Ντιναμό Κιέβου.