Ο Τσάβι μοιάζει με νέο Πεπ, αλλά είναι άλλη η Μπαρτσελόνα του 2021 από εκείνη του 2008

Ο Τσάβι μοιάζει με νέο Πεπ, αλλά είναι άλλη η Μπαρτσελόνα του 2021 από εκείνη του 2008

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Τσάβι μοιάζει με νέο Πεπ, αλλά είναι άλλη η Μπαρτσελόνα του 2021 από εκείνη του 2008

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει τα αμέτρητα “υπέρ” της πρόσληψης του Τσάβι, αλλά και για τον μεγάλο κίνδυνο διάψευσης των προσδοκιών που δημιουργεί η οικονομική πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης Μπαρτσελόνα.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν τον Τσάβι αγωνιζόμενο με την Μπαρτσελόνα δεν πρέπει να υπάρχουν παρά ελάχιστοι που δεν τον φαντάστηκαν στην θέση του προπονητή. Δεν χρειαζόταν να έχει κανείς μεγάλη επίγνωση της φύσης της προπονητικής για να αντιληφθεί ότι ο Τσάβι ήταν ένας προπονητής του αγωνιστικού χώρου. Και ακόμη και αν δεν έχει τύχει να τον δει κανείς έστω και σε highlights της λειτουργίας του ως προπονητή στον πάγκο της Αλ Σαντ, αρκεί να τον έχει ακούσει να μιλά για το ποδόσφαιρο.

Από τον καιρό που φορούσε τα ποδοσφαιρικά, ο Τσάβι ήταν χαρισματικός στον τρόπο έκφρασης της σκέψης του για το ποδόσφαιρο. Και αυτό η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να το εκμεταλλεύεται από τον καιρό που τον είχε στα πόδια της ως παίκτη. Τον είχε κάνει πρεσβευτή του ποδοσφαίρου της, τον έβαζε στη διαδικασία τακτικών επισκέψεων στην “Μασία” για να μιλήσει στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, τον έβαζε στη διαδικασία προσαρμογής των νέων παικτών, τον χρησιμοποιούσε ως πρότυπο, για την γνωστική ικανότητά του και την επιδεξιότητά του στην λήψη των αποφάσεων. Τον έδειχνε ως πρότυπο στα μαθήματα που κάνει στην προπονητική, τον έφερνε ως παράδειγμα του παίκτη που αντιλαμβάνεται καλύτερα την σχέση χώρου - χρόνου. Τα μαθήματα που έκανε ο Τσάβι στους ποδοσφαιριστές, από το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο μέχρι το επαγγελματικό, έπειθαν τον παρατηρητή εδώ και καιρό για την μεταδοτικότητά του. Το σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτό βλέποντας μια σειρά από μαθήματα, σε μικρά TikTok videos, στα οποία ο Τσάβι μιλά για τις επαφές κατεύθυνσης και για την ιδανική στάση του σώματος κατά την υποδοχή της μπάλας. Σε ένα video διάρκειας μικρότερης του ενός λεπτού ο Τσάβι μπορεί να σου μεταδώσει κατανοητά όλη την πληροφορία για αυτό που περιμένει από εσένα να κάνεις. Και σε διάστημα μικρότερο των 5’ λεπτών μπορεί να αναλύσει κατανοητά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να εξηγήσει γιατί νίκησε ή έχασε ένα παιχνίδι μια ομάδα, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν παρακολουθήσει την σειρά “Matchday - Inside FC Barcelona” που κυκλοφόρησε το 2019.

Πέρα από όλα τα άλλα ο Τσάβι έχει επίγνωση της σημερινής κατάστασης της Μπαρτσελόνα, διότι την είχε ζήσει ως παίκτης “στα κάτω της”, δηλαδή σε περίοδο χωρίς τίτλους και μεγάλες επιτυχίες.

Επιπλέον λόγος για να εκτιμήσει κανείς ότι ο 41χρονος προπονητής έχει προετοιμαστεί για αυτό το εγχείρημα είναι η επιλογή του να λέει “όχι” στην Μπαρτσελόνα στον καιρό του Λιονέλ Μέσι. Ο Τσάβι ήξερε από πρώτο χέρι ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να επιχειρήσει restart με τις δικές του ρυθμίσεις όσο βρισκόταν εκεί ο Μέσι. Σήμερα θα παραλάβει μια ομάδα - λευκό χαρτί. Και δεν θα συναντήσει στα αποδυτήρια κανένα καθεστώς που δεν μπορεί να αλλάξει.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν και το γιατί σήμερα ο Τσάβι αποτελεί τον πόθο όλων των “σοφών” της Μπαρτσελόνα, αυτών που ήθελαν να έχουν την ευθύνη για την μεθοδολογία της και την ιδέα του ποδοσφαίρου και του αγωνιστικού μοντέλου της. Οι “σοφοί” ξέρουν ότι ο Τσάβι αποτελεί τη δική τους εξέλιξη. Μπορούν να νιώθουν την ασφάλεια ότι μαζί του το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα θα επιστρέψει στο ποδόσφαιρο του Γκουαρδιόλα, το ποδόσφαιρο του Κρόιφ.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αν κανείς συνυπολογίσει το λαϊκό έρεισμα του Τσάβι και την εμπιστοσύνη που θα του δείξει η πλατιά μάζα των φίλων της Μπαρτσελόνα. Πίσω από αυτές τις σκέψεις όμως κρύβεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Η πρόσληψη του Τσάβι δημιουργεί πολύ υψηλές προσδοκίες, όπως κανείς πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται όταν μελετά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα media της Βαρκελώνης μπροστά στο σενάριο της άφιξης του Τσάβι. Επειδή το σκηνικό έχει ομοιότητες με την εποχή της αναβάθμισης του Πεπ Γκουαρδιόλα σε προπονητή της Μπαρτσελόνα, οι συνειρμοί, που γεννούν προσδοκίες, έχουν οδηγήσει σε νοητικά άλματα τα media αυτές τις μέρες.

Ο Τσάβι όμως θα παραλάβει μια χρεοκοπημένη Μπαρτσελόνα. Έναν σύλλογο που υποστηρίζεται από μια χρεοκοπημένη εταιρεία, η οποία δυσκολεύεται πολύ να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας της. Και αυτό σημαίνει ότι ο Τσάβι θα πρέπει να φτιάξει ομάδα με όσο το δυνατόν πιο φθηνά υλικά, ίσως φθηνότερα και από αυτά που σήμερα βρίσκονται στα αποδυτήρια. Συνεπώς η αποστολή που αναλαμβάνει είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πιο δύσκολη από εκείνη που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2008 ο Γκουαρδιόλα. Όσο καλός και αν αποδειχθεί στην καθοδήγηση και την εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών, και όσα χαρίσματα και αν έχει ως ηγέτης, τούτη τη φορά ο Τσάβι δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τα πόδια του. Δεν θα παίζει. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Μπαρτσελόνα, εκτός και αν ξαφνικά βρει έναν τρόπο ο Λαπόρτα για να αλλάξει τα οικονομικά στοιχεία μιας χρεοκοπημένης εταιρείας. Και όλο αυτό σημαίνει ότι η Μπαρτσελόνα μπορεί να χρειαστεί να ζήσει φτωχά με τον Τσάβι, δηλαδή να ζήσει χωρίς τίτλους και διακρίσεις. Αν αυτό έχει καταλάβει ο Τσάβι, και γι’ αυτό επιστρέφει, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να πετύχει. Αν όμως κατά την παρουσίασή του ακούσουμε το αφήγημα για την άμεση επιστροφή της Μπαρτσελόνα στους τίτλους, θα έχει κάνει μεγάλο λάθος. Και ο Τσάβι, που θα κινδυνεύει να κάψει το χαρτί του τόσο άδικα, και η Μπαρτσελόνα που θα καίει ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της για να “βγάλει” προπονητή από τα σπλάχνα της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.