Λιονέλ Μέσι: Ένα φινάλε με αιτίες και φόντο μια μεγάλη κόντρα... (pics & vids)

Λιονέλ Μέσι: Ένα φινάλε με αιτίες και φόντο μια μεγάλη κόντρα... (pics & vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Λιονέλ Μέσι: Ένα φινάλε με αιτίες και φόντο μια μεγάλη κόντρα... (pics & vids)

bet365

Ιδιαίτερη περίπτωση. Μια ιστορία μοναδική. Ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα χώρισαν. Όχι γιατί το ήθελαν, αλλά γιατί η κόντρα με την LaLiga καλά κρατεί. Το επίσημο «διαζύγιο» έφερε τέλος εποχής. Κι όμως, δεν είναι όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει...

Ο Μέσι ήθελε, η ομάδα ήθελε, ο Λαπόρτα ήταν πανευτυχής, όλοι είχαν συμφωνήσει κι όμως... έπρεπε να το χαλάσουν.

Η σχέση αυτή που κρατούσε επί 21 χρόνια, τερματίστηκε με κάθε επισημότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε επίσημα το φινάλε της συνεργασίας της με τον Αργεντινό μύθο, ο οποίος ούτως ή άλλως από την Ιουλίου ήταν ελεύθερος, όμως, τώρα, με οριστική ανακοίνωση οι «μπλαουγκράνα» ενημέρωσαν ότι δεν θα υπάρξει υπογραφή νέου συμβολαίου.

Αυτό, διότι ... οι κανονισμοί της LaLiga δεν το επέτρεψαν. Γιατί ο Χαβιέρ Τέμπας, ισχυρός άνδρας της διοργανώτριας αρχής, θέλει να επιβάλει Financial Fair Play μετά και τα όσα συνέβησαν με την πανδημία.

Η αποχώρηση του Μέσι από τη Μπαρτσελόνα έχει στο φόντο μια κόντρα που παραμένει αγεφύρωτη ανάμεσα στους Καταλανούς και την LaLiga και η αλήθεια είναι πως δεν αφορά μονάχα τα οικονομικά. Υπάρχει και το θέμα της European Super League.

Ας δούμε, όμως, ορισμένα δεδομένα που φαίνεται να ισχύουν αυτή τη στιγμή...

  • Το τέλος εποχής (;) που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει

Και πέρυσι το καλοκαίρι όλα έδειχναν ότι είχε φτάσει η στιγμή που όλοι θα ζούσαμε την ημέρα που η Μπαρτσελόνα και ο Μέσι δεν θα ήταν μαζί. Τότε υπήρξε ανατροπή λόγω της παραίτησης της διοίκησης Μπαρτομέου και της έναρξης της εποχής Λαπόρτα. Τώρα, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αποχωρισμού.

«Διαζυγίου». Ιστορικού φινάλε μιας ποδοσφαιρικής σχέσης που ήταν κάτι παραπάνω από μια επαγγελματική συμφωνία. Ο Λιονέλ Μέσι έπειτα από 778 παιχνίδια, 672 γκολ, 268 ασίστ, 34 τρόπαια, συμμετοχή σε γκολ ανά 72 λεπτά αγώνα, 48 χατ-τρικ, 50 γκολ με εκτέλεση φάουλ, 542 νίκες, 6 Χρυσές Μπάλες, 6 Χρυσά Παπούτσια και 8 βραβεία του κορυφαίου στην LaLiga, αποτελεί παρελθόν.

Έπειτα από 21 χρόνια και μετά από εκείνη την υπογραφή στην γνωστή χαρτοπετσέτα, ο Αργεντινός που έφτασε στο ποδόσφαιρο για ν' αποδείξει πως είναι ίσως ο κορυφαίος όλων των εποχών, βγάζει τη μπλαουγκράνα φανέλα...

  • Μια LaLiga που θα γίνει πιο φτωχή από κάθε άλλη φορά

Με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να έχουν συμμαχήσει με την Γιουβέντους για την European Super League, να έχουν έρθει σε άμεση κόντρα με την UEFA και να μην κάνουν πίσω, πλέον η LaLiga χάνει και το δεύτερο μεγαλύτερο αστέρι της μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Δίχως τον Πορτογάλο και εφόσον πορευτεί δίχως τον Λιονέλ Μέσι με διαφορά τριετίας το ισπανικό πρωτάθλημα αποδυναμώνεται τρομερά σε επίπεδο αντικτύπου προς τους οπαδούς και ελκυστικού προϊόντος προς τον ουδέτερο φίλαθλο.

Η LaLiga είχε ανακοινώσει την συμφωνία με την ιδιωτική εταιρεία μετοχών CVC Capital Partners αντί 2.7 δισ. ευρώ. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της κάκιστης κατάστασης που προκλήθηκε στα οικονομικά των ομάδων στην Ισπανία, όπως επίσης και σε αρκετές άλλες χώρες.

Παρ' όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, πλέον η διοργανώτρια Αρχή θ' αρχίσει να βλέπει και τις συνέπειες της απουσίας των δύο μεγάλων σούπερ σταρ, σε ό,τι αφορά την δυναμική του προϊόντος που θα πουλάει...

  • Οι κανονισμοί δεν άλλαξαν ούτε με το -50%...

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της LaLiga, είχε προειδοποιήσει πως οι νέοι οικονομικοί κανονισμοί και η αυστηρότητα με την οποία θ' αντιμετωπίζει πλέον τα στοιχεία των συλλόγων η διοργανώτρια αρχή, δεν θα κάνει εκπτώσεις για κανέναν. Κάπως έτσι φαίνεται πως επηρεάστηκε τρομερά και το θέμα του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι.

Ενώ την Τετάρτη ο παίκτης και οι «μπλαουγκράνα» είχαν φτάσει σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία για τα επόμενα πέντε χρόνια με τον μισθό του Αργεντινού σούπερ σταρ να μειώνεται κατά 50%, τελικά δεν κατάφεραν οι Καταλανοί να πείσουν την LaLiga να βάλει νερό στο κρασί της. Με το salary cap που ανακοινώθηκε για τα έξοδα που αφορούσαν τους μισθούς, η Μπαρτσελόνα είχε μεγάλο πρόβλημα.

Λόγω και των μειωμένων εσόδων που είχαν ανακοινωθεί έπειτα από τους υπολογισμούς που έγιναν για το μέγεθος της αρνητική επίδρασης που είχε ο Covid-19 στα ταμεία του κλαμπ, οι μισθοί έπρεπε να πέσουν από τα 671 εκατομμύρια ευρώ στα 382,7 εκατομμύρια.

Το νέο συμβόλαιο του Μέσι θα είχε μεν μείωση 50%, ωστόσο, θα είχε γενναιότατη και σταδιακή αύξηση τα επόμενα χρόνια, όταν τα οικονομικά των Καταλανών θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Όμως, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την LaLiga...

  • Θέλει να δει την Μπαρτσελόνα να στέκεται στα πόδια της

Μπορεί το μεγάλο φινάλε να ήρθε με τρόπο που σίγουρα δεν αρμόζει σε αυτή την τρομερή σχέση που διήρκησε επί 21 χρόνια ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τον Λιονέλ Μέσι, ωστόσο, ο Αργεντινός θρύλος έδειξε πως έχει τον σύλλογο στην καρδιά του.

Όπως αναφέρεται από τα ισπανικά Μέσα, όταν πλέον μαζί με τον Τζουάν Λαπόρτα αποφάσισαν πως δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου, ο Λιονέλ Μέσι μίλησε με συναίσθημα. Φέρεται να τόνισε στον πρόεδρο του κλαμπ πως θα πρέπει η ομάδα ν' αποκτήσει ποδοσφαιριστές που θα καταφέρουν να βρεθεί ξανά η Μπαρτσελόνα στην κορυφή της LaLiga.

Εκείνος μπορεί να λείψει (;), όμως, θα παρακολουθεί την Μπαρτσελόνα και θέλει να είναι υπερήφανος γι' αυτό που βλέπει και να μπορεί ν' αντιλαμβάνεται ο κόσμος πως υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον. Γιατί οι θρύλοι κάποια στιγμή φεύγουν ή σταματούν, οι ομάδες είναι ιδέες και συνεχίζουν...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα