Οι οπαδοί της Φιορεντίνα «έκαψαν» τον Βλάχοβιτς στην Κόλαση του Δάντη

Οι οπαδοί της Φιορεντίνα «έκαψαν» τον Βλάχοβιτς στην Κόλαση του Δάντη

bet365

Με ένα coreo φόρο τιμής στον Δάντη Αλιγκιέρι υποδέχτηκαν οι οπαδοί της Φιορεντίνα τον «προδότη» Ντούσαν Βλάχοβιτς στην πρώτη του επίσκεψη στο Αρτέμιο Φράνκι, μετά τη μεταγραφή του στην Γιουβέντους.

Γεννημένος στη Φλωρεντία, ο Δάντης Αλιγκιέρι αποκαλείται «Ανώτατος Ποιητής», θεωρείται ο σπουδαιότερος της Ιταλίας και το επικό του έργο -14.000 στίχων- «Θεία Κωμωδία» ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γιατί ενδιαφέρουν αυτά το μεγάλο παιχνίδι της Φιορεντίνα με την Γιουβέντους (0-1), το πρώτο στην μετά Ντούσαν Βλάχοβιτς εποχή για τους βιόλα;

Μα για την επική έμπνευση των οπαδών τους!

Ο κάτω κόσμος, το βασίλειο του Άδη, περιγράφεται στη Θεία Κωμωδία ως ανάποδος κώνος κι αποτελείται από εννέα κύκλους οι οποίοι στενεύουν όσο κανείς προχωρά προς το κέντρο της Γης. Κάθε κύκλος αντιστοιχεί και σε μία αμαρτία. Η προδοσία για τον Δάντη, είναι το χειρότερο αμάρτημα. Έτσι στους κύκλους των αμαρτιών στην «Κόλασή» του, οι προδότες τιμωρούνται στον 9ο και τελευταίο. Μια ανάσα δηλαδή από το βαθύτερο σημείο του Άδη, από το κέντρο της Γης, εκεί που ο Εωσφόρος τυραννά αιώνια τον Βρούτο, τον Κάσσιο και τον Ιούδα, τους ύψιστους για τον Ιταλό ποιητή, προδότες.

Ο Σέρβος στράικερ είναι πια persona non grata στην Φλωρεντία. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα πρόσωπα που λατρεύονται παράφορα και προδίδουν τελικά αυτή τη σχέση λατρείας. Δεδομένα η επιστροφή του στο Αρτέμιο Φράνκι θα «γεννούσε» μια ιστορία. Και να που έφτιαξε μια βγαλμένη από τον Μεσαίωνα. Στη δική του κάθοδο, από το Τορίνο στη Φλωρεντία, συνάντησε -όπως αναμενόταν- κι αυτός μια «κόλαση».

Οι οπαδοί της Φιορεντίνα έστησαν για να τον υποδεχτούν μια χορογραφία με σαφή αναφορά στον Δάντη και στόχο να υπογραμμίσουν την «προδοσία» του επιθετικού που άφησε την Τοσκάνη για το Πιεμόντε. Ολόκληρο το πέταλο των Fiesole καλύφθηκε από μια επιβλητική χορογραφία, με το πρόσωπο του Δάντη να δεσπόζει στο κέντρο ανάμεσα στις κόκκινες και κίτρινες φλόγες του διάσημου έργου του «Inferno».

Το επικό κορεό συνόδευε κι ένα στίχος του 26ο άσματος της Κόλασης, στο σημείο της κατάβασης όπου ο Δάντης βρίσκεται μπροστά στις ψυχές που καίγονται και τιμωρούνται για όσα έκαναν στην επίγεια ζωής τους: «Fiorenza, per lo ‘nferno tuo nome si spande», δηλαδή «Φλωρεντία τ' όνομά σου είναι ξακουστό ακόμα και στην Κόλαση».

Σε άλλα σημεία του γηπέδου, υπήρχαν κι άλλα αποσπάσματα του επικού έργου του Ιταλού ποιητή: «Ormai non voglio più che tu parli, malvagio traditore; infatti io porterò sulla Terra notizie veritiere di te, che ti infameranno» δηλαδή «Τώρα δεν θέλω να μιλάς άλλο πια μοχθηρέ προδότη, στην πραγματικότητα τώρα θα φέρω στη Γη νέα για σένα, που θα σε δυσφημήσουν».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΤΑΛΙΑΣ Τελευταία Νέα