Ιστορικό ντέρμπι, μακάρι να περάσει για τους σωστούς λόγους στην ιστορία

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ιστορικό ντέρμπι, μακάρι να περάσει για τους σωστούς λόγους στην ιστορία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα πρόκειται να συμβούν στην πρώτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην καινούργια έδρα της ΑΕΚ για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας.

Δεν είναι καθόλου εύκολη η διαδικασία της προεκτίμησης σχετικά με το σενάριο του ΑΕΚ - Ολυμπιακός που πρόκειται να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν είδαμε την ΑΕΚ την Κυριακή, δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι από τους παίκτες που αποτελούν βασικά εργαλεία της ενδεκάδας του Μίτσελ θα είναι διαθέσιμοι και πόσοι θα είναι έτοιμοι για 90’ λεπτά, και η έλλειψη αυτών των στοιχείων κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία της προεκτίμησης.

Η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στα τελευταία 5 παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα, μέσα από το Comparisonator, δείχνει ότι η ΑΕΚ κάνει περισσότερα πράγματα στην φάση επίθεσης, αλλά οι μεταξύ τους διαφορές στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησαν δεν είναι μεγάλη. Και επειδή το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο ημίχρονο μιας διπλής αναμέτρησης για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας είναι πιθανό να “συγκρατήσει” τον ρυθμό του παιχνιδιού, δηλαδή να κάνει πιο συντηρητικές τις ομάδες, δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις.

η σύγκριση ΑΕΚ ολυμπιακού

Δεν είναι εύκολο να μπει κανείς στη δεδομένη στιγμή στο μυαλό των προπονητών και να κάνει μια ασφαλή εικασία σχετικά με τη στρατηγική που θα χαράξουν σε αυτό το παιχνίδι, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα ενός ημιτελικού κυπέλλου. Ο Ματίας Αλμέιδα δεν έχει διαχειριστεί τα ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ίδια στρατηγική. Με τον ΠΑΟΚ επέλεξε να βάλει τα στοιχεία - σήματα κατατεθέντα του μοντέλου παιχνιδιού που πρεσβεύει, και η ΑΕΚ ήταν πολύ πιεστική και με πολύ επιθετική νοοτροπία. Απέναντι στον Παναθηναϊκό παρουσίασε μια πιο συντηρητική έκδοση αγωνιστικού πλάνου, δηλαδή μια ομάδα που έκανε επιθέσεις με λιγότερους ποδοσφαιριστές και σου έδινε σε κάθε επίθεση την εντύπωση ότι επιτίθεται με το μυαλό στην αμυντική μετάβαση.

Θεωρητικά, ένα γεμάτο γήπεδο, που ανυπομονεί να δει την ομάδα του να επικρατεί δημιουργεί περιβάλλον που ευνοεί την επιθετικότητα από το πρώτο σφύριγμα. Ο Αλμέιδα είναι προπονητής που επενδύει στην αλληλεπίδραση της ομάδας του με το κοινό. Άρα είναι πιθανό να βάλει την ομάδα του να επιτεθεί προκειμένου να επενδύσει στα συναισθήματα που θα της μεταδίδουν οι κερκίδες. Ποιος όμως αποκλείει την πιθανότητα ενός πιο συντηρητικού πλάνου, με την ιδέα να παίξει η ΑΕΚ σε υψηλότερη ένταση κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου;

Η προεκτίμηση που θα κάνει ο Μίτσελ σχετικά με το πλάνο παιχνιδιού του αντιπάλου πιθανόν να βαρύνει πολύ στις επιλογές του Ισπανού προπονητή για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις δυνάμεις της ομάδας του. Δηλαδή δεν αποκλείεται ο Μίτσελ να ξεκινήσει συντηρητικά, με παρόμοια τακτική με αυτή που είχε ο Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ, με στόχο να αντέξει η ομάδα του υπό πίεση και να ελέγξει το παιχνίδι μέχρι να νιώσει ότι είναι η στιγμή να δημιουργήσει την επιθετική δυναμική της. Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται να “κρατήσει” στον πάγκο του ο Μίτσελ ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστές, σαν τον Χάμες και τον Μπιέλ, που θα ενισχύσουν τον Ολυμπιακό στην φάση επίθεσης κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Αυτό είναι ένα παραπάνω από απαιτητικό παιχνίδι και για τους δύο προπονητές. Στο τερέν της Νέας Φιλαδέλφειας πρόκειται να συναντηθούν δύο από τις καλύτερες ομάδες της σεζόν. Και η κατάστασή τους στη δεδομένη στιγμή, για διαφορετικούς λόγους, δεν επιτρέπει να τις “διαβάσεις” για να μαντέψεις τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζονται να διαχειριστούν αυτό το παιχνίδι. Η στρατηγική και οι επιλογές των δύο προπονητών είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν πολύ την μορφή του παιχνιδιού. Το ματς είναι εξ ορισμού ιστορικό, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην καινούργια έδρα της ΑΕΚ. Και προφανώς όλοι ευχόμαστε να μείνουν όλα τα υπόλοιπα στην άκρη και να μας επιτρέψουν να απολαύσουμε ποδόσφαιρο, ώστε αυτό το ματς να περάσει για τους καλούς λόγους στην ιστορία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.