Ο τελικός Κυπέλλου παγιώνεται στην Ελλάδα ως η ετήσια ποδοσφαιρική ντροπή

Ο τελικός Κυπέλλου παγιώνεται στην Ελλάδα ως η ετήσια ποδοσφαιρική ντροπή

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για έναν από τους χειρότερους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία, τους οπαδούς, τον Λαόθ και την κακή βραδιά των δύο προπονητών και των περισσότερων παικτών.

Εχει τονιστεί πολλάκις πως στην Ελλάδα αν δεν το θελήσουν οι ίδιοι οι οπαδοί, κανένα Υπουργείο, καμία Αστυνομία, κανένας νόμος και κανένα πρόσωπο (Υπουργός, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πλανητάρχης, Ηγέτης του Σύμπαντος) δεν μπορεί να επιβάλλει την τάξη στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι ανίκανοι, δεν τρέφω φρούδες ελπίδες επ΄αυτού. Είναι δεδομένο, δεν αλλάζει. Οι οπαδοί είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα. Το μόνο στο οποίο προσδοκώ είναι τουλάχιστον οι αρμόδιοι να μην μιλούν δημοσίως. Να κόψουν τις δηλώσεις. Γιατί αν κάναμε ένα γρήγορο ποτ – πουρί με μονταζάκι, θα γελούσαμε δέκα μέρες.

Ηλπιζα, όμως, πως επειδή μετά από οκτώ χρόνια οι φίλοι του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού είχαν μια ευκαιρία να το διασκεδάσουν οπαδικά, δεν θα την έχαναν. Το πίστευα για να είμαι απολύτως ειλικρινής. Οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειονότητα, πήγαν στο ΟΑΚΑ για το ματς. Και οι ΠΑΟΚτσήδες που εφέτος έχουν... χορτάσει από εκδρομές και οι διψασμένοι Παναθηναϊκοί, πολλοί εκ των οποίων όντες και «εντός έδρας» εν Αθήναις, πήγαν και με παιδάκια, και με συντρόφους, οικογενειακά. Πήγαν όλοι αυτοί, το 90% των οπαδών, για την εμπειρία. Για το τραγούδι, τον παλμό, το παιχνίδι, τα καπνογόνα, για την όλη ποδοσφαιρική φάση. Αλλά η μειονότητα είχε άλλη γνώμη. Και των οπαδών του Παναθηναϊκού πριν από την έναρξη του αγώνα στο «ματς» με τους αστυνομικούς και εν συνεχεία των φίλων του ΠΑΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν σπάσει και δυο κιγκλιδώματα και εύκολα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να μπουν τουλάχιστον στον στίβο αν όχι και στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Το ματς, άλλωστε, αν ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0, δεν θα τελείωνε. Τελείωσε διότι μετά το 65' κυριάρχησε ο ΠΑΟΚ και οι οπαδοί του περίμεναν την ισοφάριση που «ψηνόταν».

Μια ακόμα ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια ακόμα ντροπή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Αντί να είναι η γιορτή της ποδοσφαιρικής χρονιάς, τείνει να καθιερωθεί ως η ντροπή κάθε σεζόν! Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε στα 90’s και ολίγες εξαιρέσεις, ο τελικός Κυπέλλου στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια συνήθως (όχι πάντα) είναι μια ξερή ντροπή για όλους πλην των παικτών και των προπονητών. Για διοικήσεις που φέρουν την ευθύνη ως προς τους... παραλήπτες των εισιτηρίων, για ΕΠΟ, Κυβερνήσεις, Αστυνομία. Ντροπή, ακόμα και με 1000 οπαδούς στο γήπεδο, δεν παίζει ρόλο αυτό.

Φτάνουμε πια στο σημείο να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην το λέμε αστειευόμενοι αν ο τελικός πρέπει να διεξάγεται στο εξωτερικό (!!!) ή να είναι «διπλός», ώστε να μην συνυπάρχουν οπαδοί των δύο αντιπάλων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οσο για τις… μετακινήσεις που κάποιοι οπαδοί τις ζητούν και επιτακτικά με πανό; Τον… άλλο αιώνα ίσως να επιτραπούν. Στον αιώνα που ζούμε, τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα ζήσουν σε ελληνικό γήπεδο ως οπαδοί την εμπειρία να πάνε σε «ξένο» γήπεδο μεγάλου αντιπάλου. Η εφετινή προσπάθεια του Αρη θα πάει στον βρόντο. Μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, αυτό δεν θα το δούμε. Και ευθύνονται οι ίδιοι βασικά. Αν θέλουν, μπορούν. Δεν θέλουν, άρα εκδρομές μόνο στα ευρωπαϊκά ματς των ομάδων τους…

Οσο για το ματς; Το πήρε όχι ο καλύτερος, αλλά ο πιο τυχερός. Ο Παναθηναϊκός πληγώθηκε πολύ από την καθυστέρηση και τις διακοπές του αγώνα στο α' μέρος, γιατί με την ενδεκάδα - «δώρο» που παρέταξε ο Λουτσέσκου, του «χάριζε» τον τελικό.

Η απίστευτη ενδεκάδα - «δώρο» του Λουτσέσκου και οι λανθασμένες αλλαγές του Γιοβάνοβιτς

Είχε ένα καλό 25λεπτο (στο α’ μέρος) και ο ΠΑΟΚ ένα πολύ καλύτερο 25λεπτο (στο β’ ημίχρονο). Ο Ρουμάνος κόουτς έκανε πολλά «μαζεμένα» σφάλματα στην αρχική ενδεκάδα του: ανύπαρκτος ο Κούρτιτς, επικίνδυνος για την ομάδα του ο Αουγκούστο, αόρατος ο Φελίπε Σοάρες, ο Μπίσεσβαρ εμφανίστηκε μόνο στο α λα Τζέραρντ γλίστρημα του Ρουμπέν Πέρεθ, εκτός αποστολής ο Τσιγγάρας (απίθανο!). Και ο Γιοβάνοβιτς έκανε πολλά μαζεμένα λάθη στις αλλαγές του: εντελώς άστοχη αντικατάσταση του Βιγιαφάνιες, λανθασμένη «στο καπάκι» αλλαγή του Γκατσίνοβιτς, Βιτάλ στον πάγκο και όχι ο Χατζηγιοβάνης, άργησε να βάλει τον Σάρλια). Γενικά, σε κακή βραδιά και οι δυο προπονητές, όπως και οι περισσότεροι παίκτες των δύο ομάδων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ξεχώρισαν οι αμυντικοί: ο Κώτσιρας, ο Βέλεθ, ο Ινγκασον, ο Βιεϊρίνια στο α' μέρος που «έσβησε» τον Παλάσιος. Χαμηλό το επίπεδο της αναμέτρησης, πολύ χαμηλό. Πιθανότατα και λόγω της επίδρασης στους παίκτες όλου του μπάχαλου μέχρι τη λήξη του πρώτου 45λεπτου. Πολύ κακός ο ΠΑΟΚ στο α΄ημίχρονο, πολύ αγχωμένος ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο.

Σωστή απόφαση σε κρίσιμη φάση δεν «πέτυχε» ο Λαόθ, το ματς έπρεπε να διακοπεί στο 1-0

Σε κάκιστη βραδιά και ο Λαόθ, ο οποίος θα έπρεπε α) να έχει αποβάλει τον Αουγκούστο από το 16’ β) να έχει δει το «διπλό πέναλτι» (σπρώξιμο Ινγκασον σε Ιωαννίδη προτού απομακρύνει τη μπάλα - καρατέκα Βιεϊρίνια σε Γκατσίνοβιτς) χωρίς να πάει στο VAR γ) τουλάχιστον να πάει στο VAR για την τελευταία φάση Μιτρίτσα / Χουάνκαρ, η οποία πιθανότατα είναι πέναλτι, αν και ο Ισπανός βλέπει τον δαιμόνιο εξτρέμ του ΠΑΟΚ να αρχίζει την... πτώση του προτού έρθει σε επαφή με τον αμυντικό του Παναθηναϊκού.

Το μόνο καλό του Ισπανού ήταν ότι λόγω της πείρας και του διαιτητικού κύρους του «κράτησε» το παιχνίδι. Κάνοντας, όμως, μια τεράστια έκπτωση που φέρνει χρόνια πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου το ελληνικό ποδόσφαιρο της καφρίας είχε «κατακτήσει» το... δικαίωμα οριστικής διακοπής της αναμέτρησης όταν τραυματίζεται παίκτης ή προπονητής. Είτε ήταν κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ιβιτς, είτε ήταν ταμειακή κορδέλα όπως στον Οσκαρ Γκαρθία. Τώρα πια... δεν πειράζει. Πετάξτε και πέτρες, όλα καλά. Αρκεί να μην βρει κάποιον στον κεφάλι. Ας τον βρει αλλού.

Στις λεπτομέρειες ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει τρία από τα τέσσερα Κύπελλα τα πέντε τελευταία χρόνια. Δηλαδή χωρίς να είναι ανώτερος του αντιπάλου του στους τρεις από τους τέσσερις τελικούς. Στις λεπτομέρειες και μάλλον αναπάντεχα βάσει της εξέλιξης του αγώνα απέκλεισε την ΑΕΚ στον προημιτελικό με την γκολάρα του Κούρτιτς. Στις λεπτομέρειες, χωρίς να είναι καλύτερος στο γήπεδο, απέκλεισε και τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. Αποδείχθηκε στο γήπεδο ότι για να νικούσε αυτόν τον Παναθηναϊκό που είχε μετατραπεί από μια «νουνού και light» ομάδα σ' ένα σκληρόπετσο σύνολο έπρεπε α) είτε να είναι είτε πολύ καλύτερός του ώστε να τον λυγίσει με διαρκή πίεση όπως είχε κάνει εντός έδρας στη regular season (2-1 από 0-1 στην Τούμπα) β) είτε να είναι εύστοχος στις τελικές του φάσεις.

Τις ευκαιρίες του τις είχε στη χειρότερη εν Ελλάδι βραδιά του Μπρινιόλι που… κυνηγούσε πεταλούδες στο β΄μέρος και πρόσφερε τρία γκολ με κωμικές εξόδους. Αλλά τις πέταξε στο βρόντο, μαζί και το πρώτο του Κύπελλο μετά το 2014, όταν πάλι ο Παναθηναϊκός είχε πανηγυρίσει. Ισως να του κάνει καλό αυτή η ήττα, ώστε να μην παραμορφωθεί η πραγματικότητα στον «Δικέφαλο» που θα έβαζε την ταμπέλα «επιτυχημένη» στη σεζόν. Η σεζόν του ΠΑΟΚ είναι στην πραγματικότητα «μέτρια με ολίγη». Παταγώδης αποτυχία στο πρωτάθλημα, μίνι υπέρβαση στην Ευρώπη (εκτός κι αν ήταν στόχος μόνο η πρόκριση στους ομίλους του Conference και δεν το ξέραμε, οπότε αλλάζει η κουβέντα για το μέγεθος και το σημερινό status του κλαμπ), πάρα πολύ καλή πορεία στο Κύπελλο, το οποίο έχασε στις λεπτομέρειες έχοντας «καθαρίσει» εκτός έδρας ΑΕΚ και Ολυμπιακό με τρομερό ποδοσφαιρικό σθένος.

Για τον Παναθηναϊκό η χρονιά κλείνει με την απόλυτη επιτυχία: Ευρώπη, Κύπελλο, καλό ποδόσφαιρο μετά τα μέσα του β΄ γύρου, ποδοσφαιρική ταυτότητα, «σταθερότητα» με καλό προπονητή στον πάγκο, επανασυσπείρωση με τους οπαδούς και πολλά άλλα. Είναι αμέτρητα τα οφέλη του κλαμπ από την εφετινή σεζόν. Όμως τεράστιος είναι και ο κίνδυνος των λανθασμένων συμπερασμάτων. Ηδη φαίνονται κάποια πρώτα σημάδια: θα επανέλθουμε συντόμως.

Υ.Γ. 1: Δηλαδή τώρα, λόγω Λαόθ που θα έπρεπε να είχε αποβάλει τρεις φορές με δεύτερη κίτρινη τον Αουγκούστο (η πρώτη στο 16’, η τελευταία στο 52΄ προτού τον αντικαταστήσει άρον - άρον ο Λουτσέσκου προκειμένου να γλιτώσει το κακό), ο ΠΑΟΚ δεν θα στηρίξει τον Κλάτενμπεργκ για την επόμενη σεζόν; Διότι αν δεν τον στηρίξει, ο Αγγλος είναι απίθανο να μείνει: χρειάζεται τουλάχιστον τρία «ναι» από το Big-4 που συνεισφέρει και στην πληρωμή του. Και προς το παρόν το σκορ είναι (Ολυμπιακός) - (ΑΕΚ) 1-1. Για να δούμε τι θα γίνει με τους δυο φιναλίστ του τελικού, διότι ακόμα όλα είναι στον αέρα για το μέλλον του επικεφαλής της ΚΕΔ στη χώρα μας.

Υ.Γ 2:. Εχει γίνει ο κακός χαμός στον τελικό και διαβάζουμε ρεπορτάζ που δεν έχουν διαψευστεί (διότι προφανώς είναι αληθινά) σύμφωνα με τα οποία επικρατεί... αναβρασμός μεταξύ πολλών προέδρων ΕΠΣ επειδή δεν κάθισαν στα «δερμάτινα» του ΟΑΚΑ. Ουδεμία σωτηρία! Ου-δε-μί-α!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...