Ο Αρης είναι ωραίο παζλ, αλλά του λείπουν ένα δύο κομμάτια…

Μιχάλης Τσόχος
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ομάδα που πετυχαίνει τα λιγότερα από όσα τις αναλογούν μέχρι τώρα στη σεζόν…

Ηταν μέσα Σεπτεμβρίου, όταν σε ένα κείμενο μου για τον Αρη σημείωνα: «Εχει κάνει πολλές και καλές μεταγραφές, αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο ξανά δεν πήρε παίκτη που να έχει το γκολ. Και φυσικά δεν το έχει ούτε ο Καμαρά, ο οποίος άλλωστε δεν το είχε ποτέ…»

Από τότε αισθάνομαι ότι κάθε φορά που παίζει ο Αρης, σε κάθε ματς του, με εξαίρεση εκείνο το από σύμπτωση 5-1 με τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσα να γράφω αυτή τη φράση. Φυσικά και την έχω γράψει αρκετές φορές, φυσικά και την έχω σημειώσει και σε αρκετές περιπτώσεις στον τηλεοπτικό αέρα.

Ο Αρης πληρώνει πάρα πολλά για τους σέντερ φορ του. Πλήρωσε 3 εκατ. για να αγοράσει τον Καμαρά και σε συμβόλαια πρέπει μαζί με του Μήτρογλου να δίνει περίπου 2 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο στους τέσσερις φορ του. Και όμως γκολ δεν έχει και δεν θα βρει κιόλας.

Δεν έβαλε ποτέ 10-15 γκολ σε ένα πρωτάθλημα ο Καμαρά δεν θα τα βάλει τώρα (παρεμπιπτόντως ούτε με τα πέναλτι το είχε ποτέ…) όσο για τους υπόλοιπους, Λόπεθ, Μάνο και Μήτρογλου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω.

Θα μου πείτε αυτό είναι το μόνο πρόβλημα του Αρη; Όχι δεν είναι το μόνο προφανώς, αλλά είναι μακράν του επόμενου το σημαντικότερο.

Βλέπετε δηλαδή εσείς κάτι άλλο στο οποίο να οφείλεται ο αποκλεισμός του Αρη από τη Λαμία εκτός από το γκολ που δεν μπόρεσε να της βάλει σε 5 ημίχρονα Κυπέλλου, ενώ ενδιάμεσα δεν τις είχε βάλει και στα δύο ημίχρονα του πρωταθλήματος. Σε επτά συνεχόμενα ημίχρονα (με αυτό της παράτασης) κόντρα στη Λαμία ο Αρης είχε μηδέν γκολ, τι άλλο να συζητήσουμε…

Πραγματικά απόρησα με το γεγονός ότι ο Αρης δεν αναζήτησε (θα μου πείτε κι’ άλλον και πέμπτο φορ) ένα σέντερ φορ στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ναι προφανώς κι’ άλλον από τη στιγμή που δεν βρήκε κανέναν που να κάνει την δουλειά. Και μην νομίζετε ότι το ζήτημα φορ είναι πάντα τόσο άλυτη εξίσωση ή πάντα τόσο ακριβό σπορ.

Στα φορ το βιογραφικό από μόνο του πολλές φορές λέει την αλήθεια. Δείτε το βιογραφικό του Φαν Φέερτ πριν έρθει στην Ελλάδα και στον Βόλο ως ελεύθερος και θα έχετε μία ξεκάθαρη απόδειξη του τι ακριβώς εννοώ.

Παίκτης που σε συνεχόμενες σεζόν σε πρωταθλήματα όπως της Ολλανδίας και της Δανίας βάζει διψήφιο αριθμό τερμάτων, λογικά θα τα βάλει και στην Ελλάδα. Και ο Φαν Φέερτ ήρθε ελεύθερος στην Ελλάδα και με συμβόλαιο αντίστοιχο του Μάνου.

Αντίθετα ο Καμαρά που είναι εξαιρετικός παίκτης και κάνει πολλές δουλειές μέσα στο ματς, από γκολ είχε 2-3 το χρόνο. Δεν ήταν απίθανο, αλλά ήταν δύσκολο να βάλει 15 στην Ελλάδα… Αλλά ο Αρης τόσα γκολ θέλει από τον φορ του, όταν βάζει στόχο την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Βεβαίως στον Αρη υπάρχουν κι΄ άλλα ζητήματα. Το δεύτερο πρόβλημα στα δικά μου μάτια, είναι η έλλειψη ψυχραιμίας και η ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων ή κακών αποτελεσμάτων. Δεν ξέρω πόσες φορές διάβασα φέτος για φωνές και απειλές της διοίκησης στους παίκτες, για γκάζια προπονητή, για group therapy των παικτών, για group therapy των παικτών και της διοίκησης μαζί.

Μπάστα που λένε και στο χωριό μου, υπάρχει και η δυνατότητα να μην κάνεις τον κακό χαμό μετά από κάθε αποτέλεσμα που δεν είναι καλό, υπάρχει και η ανάγκη να μείνει η ομάδα λίγο μόνη της να ζήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, χωρίς φωνές, χωρίς απειλές, χωρίς αγκαλιές, χωρίς τίποτα…

Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί στον Αρη είναι που πιστεύουν ότι είναι θέμα προπονητή. Δεν είμαι σίγουρος. Προφανώς στην εφετινή σεζόν και ο Μάντζιος αποτυγχάνει μαζί με την ομάδα.

Αλλά πρώτον ο Μάντζιος μας έδειξε τι προπονητής είναι την περσινή σεζόν και δεύτερον μας έδειξε και φέτος σε ένα κομμάτι της σεζόν πόσο μοντέρνες ιδέες έχει και τι μπορεί να κάνει με αυτό το ρόστερ με χαρακτηριστικότερο δείγμα γραφής μία ήττα, αυτήν από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, η οποία όπως και πολλές άλλες ήρθαν ακριβώς γιατί η ομάδα έχει τεράστια αδυναμία στο γκολ.

Η χρονιά προφανώς δεν τελείωσε όμως. Αν στον Αρη μείνουν στον αποκλεισμό από τη Λαμία και δεν σηκώσουν κεφάλι, αν μείνουν στην απόφαση του CAS η οποία ασφαλώς και μπορεί να είναι είτε αρνητική για τον Αρη ή του τύπου «σας την γυρίζω πίσω να αποφασίσετε εκ νέου»), τότε είναι πιθανόν να χάσουν και την επόμενη χρονιά.

Ο Αρης οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να μπει στα πλέι οφ, που είναι ο πρώτος στόχος και μετά να παλέψει για ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν τα καταφέρει θα είναι ένα μικρό θαύμα, αν όχι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για την επόμενη μέρα του.

Ο Αρης και επιμένω σε αυτό, εξακολουθεί να έχει εξαιρετικούς παίκτες και το ξήλωμα αυτής της ομάδας αν αποτύχει φέτος και στο πρωτάθλημα, θα είναι μεγάλο λάθος. Αυτό που χρειάζεται ο Αρης είναι δύο τρεις προσθήκες για να ολοκληρωθεί το παζλ.

Ενας αξιόπιστος φορ στο σκοράρισμα κι’ ένας τερματοφύλακας, είναι οι προτεραιότητες. Καμιά φορά αν λείπουν ένα ή δύο κομμάτια από το παζλ φτάνει για να μην καταλαβαίνουμε την ομορφιά του. Όταν αυτά μπουν στη θέση τους αλλάζουν όλα…