ΕΠΟ: Μπάλα γένους θηλυκού

Δημήτρης Τομαράς
ΕΠΟ: Μπάλα γένους θηλυκού

bet365

Η ΕΠΟ μέσω του προγράμματος της Πάσας στα θρανία αναφέρεται και στο γυναικείο ποδόσφαιρο και την επιρροή του ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Για πολλά χρόνια υπήρχε στην χώρα μας -και όχι μόνο- η κρατούσα αντίληψη ότι το ποδόσφαιρο είναι αποκλειστικά αντρικό άθλημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δράσεις μέσω οργανωμένων προγραμμάτων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και ειδικές επιστημονικές έρευνες κατάφεραν να προσελκύσουν τα κορίτσια στο άθλημα και να «σπάσουν» χρονίζουσες προκαταλήψεις. Έτσι, για παράδειγμα, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από επιστημονικές μελέτες ότι τα κορίτσια μπορούν μέχρι τα 12 χρόνια να προπονούνται όπως ακριβώς τα αγόρια (με μια απόκλιση ενός έτους) και ότι το αποτέλεσμα αυτής της προπόνησης δεν δίνει ένα «αντρικό» σώμα, αλλά ένα πολύ όμορφα γυμνασμένο γυναικείο σώμα.

Επιπλέον, νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα. Η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους διενεργήθηκε πρόσφατα από την UEFA και μια εξειδικευμένη ομάδα ερεύνησε την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των κοριτσιών και των νέων γυναικών στην Ευρώπη. Η έρευνα έλαβε στα υπ' όψιν της την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στα συναισθήματα της ενότητας, στα κίνητρα και στις δεξιότητες και συγκρίνει αυτά τα αποτελέσματα με άλλα δημοφιλή αθλήματα. Το πιο ισχυρό εύρημα είναι ότι όπου κι αν ζουν, ανεξάρτητα από το στάδιο που διανύουν στο παιχνίδι, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν ισχυρότερη αυτοπεποίθηση έναντι των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2010, όταν η UEFA ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης γυναικείου ποδοσφαίρου, το παιχνίδι έχει επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, στην χώρα μας έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 30% στον αριθμό των εγγεγραμμένων παικτριών σε σχέση με αυτόν προ τριετίας, αγγίζοντας στις μέρες μας τις 8.000. Εξάλλου, ανοδική πορεία παρατηρείται στις ευρωπαϊκές παρουσίες των Γυναικείων Εθνικών Ομάδων (Εθνική Γυναικών, Νεανίδων, Κορασίδων), στην ποιότητα των εγχώριων γυναικείων διοργανώσεων (Πρωταθλήματα Α ́, Β ́ και Γ ́ Εθνικής κατηγορίας και Αναπτυξιακό Κύπελλο), καθώς επίσης στην συμμετοχή των γυναικών στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (Σάλας και Άμμου). Η ΕΠΟ τονίζει μάλιστα ότι εκπονεί ένα συνολικό πρόγραμμα προώθησης του ποδοσφαίρου στις νεαρές ηλικίες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των γυναικείων σωματείων (αγγίζουν τα 100) και των Εθνικών Ομάδων.

 

Τελευταία Νέα