H AEK πρέπει να «δώσει» τη μπάλα και να «τρέξει» τη Βόλφσμπουργκ

Gazzetta Community Blog
H AEK πρέπει να «δώσει» τη μπάλα και να «τρέξει» τη Βόλφσμπουργκ

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και o Παναγιώτης Κούρτοβικ αναλύει τη Βόλφσμπουργκ και καταγράφει τα «πρέπει» της ΑΕΚ για να φτάσει ο Δικέφαλος στην πρόκριση επί της γερμανικής ομάδας.

H AEK είχε ίσως τη χειρότερη δυνατή κλήρωση για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, καθώς αντιμετωπίζει μια καλή ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Όμως η Βόλφσμπουργκ έχει συγκεκριμένες αρετές και αδυναμίες.

Το στυλ παιχνιδιού

Συνήθως αξιολογώντας μία ομάδα ξεκινάς από την επίθεση, στην περίπτωση της Βόλφσμπουργκ όμως η άμυνα είναι αυτή που την κάνει να ξεχωρίζει. Ο Όλιβερ Γκλάσνερ ανήκει στη γενιά των νέων Αυστριακών προπονητών, η οποία δίπλα σε αυτή των Γερμανών, απολαμβάνει μεγάλης αναγνώρισης. Αυτό που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας και των δύο σχολών είναι η ένταση στην άμυνα και το παιχνίδι στο χώρο. Οι “λύκοι” είναι μία πολύ καλή αμυντική ομάδα. Καταφέρνει να περιορίζει τον αντίπαλο σε λίγες τελικές χαμηλής αξίας. Είναι μία σκληρή και αρκετά αθλητική ομάδα και το γεγονός πως καταφέρνει να είναι καλή αμυντικά σε ένα τόσο ανοικτό πρωτάθλημα, κάνει το κατόρθωμα της αξιοσημείωτο.

Η Βόλφσμπουργκ αρέσκεται να παραχωρεί την μπάλα στον αντίπαλο, προσπαθώντας με την πίεσή της να τον κρατήσει μακριά από το την περιοχή. Αυτό που την διαφοροποιεί με άλλες ομάδες που πιέζουν είναι πως φαίνεται ευάλωτη όταν αμύνεται χαμηλά. Όμως κατά βάση προτιμά να κρατά τον αντίπαλό της μακριά από το κουτί της. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, είναι πιο ενεργή στο μεσαίο και τελευταίο τρίτο του γηπέδου σε σχέση με τον Μ.Ο. της Μπουντεσλίγκα.

Όσον αφορά την επίθεση, είναι μία ομάδα με μέτριες επιδόσεις. Δεν αισθάνεται άνετα με την μπάλα στην κατοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παίζει κυρίως από τα πλάγια και βασίζεται αρκετά στα ανεβάσματα των Ρουσιλόν και Εμπαπού. Όπως φαίνεται και στο στατιστικό της προφίλ, στηρίζεται αρκετά στις στημένες φάσεις και είναι αρκετά άμεση στο παιχνίδι της.

Συγκρίνοντάς τη και με τις υπόλοιπες ομάδες της Μπουντεσλίγκα βλέπουμε ότι είναι από τις πιο direct ομάδες, καθώς είναι 4η σε λιγότερες πάσες ανά κατοχή. Σημείο αναφοράς της επίθεσης είναι ο πανύψηλος φορ της, Βουτ Βέγκχορστ. Όταν κερδίζει την μπάλα οι συμπαίκτες τον σημαδεύουν αμέσως ως στήριγμα για την εκδήλωση της επίθεσης.

Οι παίκτες – «κλειδιά»

O Βουτ Βέγκχορστ, μία επιλογή του Όλαφ Ρέμπε, αποτελεί τον ηγέτη της επιθετικής γραμμής της γερμανικής ομάδας. Ο Ολλανδός βλέπει τον κόσμο από τα 197 εκατοστά και όπως όλοι φαντάζεστε είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι. Προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν όπου σκόραρε 12 γκολ (χωρίς τα πέναλτι).

Εκτός από τη σημασία του στο χτίσιμο των επιθέσεων της ομάδας του, αποτελεί και συχνό στόχο των σεντρών της ομάδας του. Αν η ΑΕΚ καταφέρει να αμυνθεί καλά στην περιοχή της σε αυτές τις σέντρες θα έχει καταφέρει να σβήσει την κύρια απειλή της Βόλφσμπουργκ σε σετ παιχνίδι. Βασικός της δημιουργός είναι ο Γιόσιπ Μπρέκαλο, καθώς είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης της Βόλφσμπουργκ στο τελευταίο τρίτο. Ο Κροάτης μεσοεπιθετικός ξεχωρίζει για την ταχύτητά του, του αρέσει να συγκλίνει προς τα μέσα με την εξαιρετική του ντρίμπλα. Ήδη στη φετινή μεταγραφική περίοδο βρέθηκε κοντά σε Φιορεντίνα και Αταλάντα, ενώ ακούσθηκε και για τη Νάπολι. Αυτό που τον ξεχώρισε ήταν τα ψηλά του νούμερα στη στατιστική κατηγορία των xA που αξιολογεί τις ευκαιρίες που έφτιαξε στους συμπαίκτες του βάσει των πιθανοτήτων να γίνουν γκολ. Χαρακτηριστικά, ήταν με διαφορά ο καλύτερος στην ομάδα του σε αυτή την κατηγορία.

Ο εγκέφαλος όμως της ομάδας είναι ο Mαξιμίλιαν Άρνολντ. Από τα πόδια του ξεκινάνε όλες οι επιθέσεις τη ομάδας, καθώς αποτελεί το αφεντικό στον χώρο του κέντρου και δικιά του ευθύνη είναι να μεταφέρει γρήγορα την μπάλα προς την επίθεση, ξετυλίγοντας τις αντεπιθέσεις. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Γερμανού χαφ είναι η ικανότητά του στις στημένες φάσεις. Αποτελεί βασικό εκτελεστή και η σημασία του είναι βαρύνουσα καθώς η Βόλφσμπουργκ στηρίζεται αρκετά στα στημένα. Χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα πάνω από τις μισές ευκαιρίες που έφτιαξε ο Άρνολντ ήταν από στημένα.

Η κλήρωση της ΑΕΚ μπορεί να ήταν κακή όμως βρίσκει απέναντί της μία ομάδα που θα αναγκαστεί να αναλάβει ένα ρόλο με τον οποίο δεν νιώθει καθόλου άνετα. Αν η ομάδα του Καρέρα δώσει την μπάλα στη Βόλφσμπουργκ και αποφύγει τα λάθη στην κατοχή της που μπορεί να της δώσουν ευκαιρίες να τρέξει, τότε σε μεγάλο βαθμό θα έχει καταφέρει να περιορίσει τους Γερμανούς. Από κει και πέρα ζητούμενο είναι οι κεντρικοί αμυντικοί να κερδίσουν όσες περισσότερες μονομαχίες με τον Βέγκχορστ και να αποφύγουν λάθη όπως αυτά με τη Ζεντ Γκάλεν. Σημαντικό επίσης θα είναι να χτυπήσει όσο γίνεται στην πλάτη της άμυνας με ταχύτητα.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα