Wyscout Analysis - Γιόκερες: «Ζεματάει» και ήρθε για να μείνει

Wyscout Analysis - Γιόκερες: «Ζεματάει» και ήρθε για να μείνει

Ιάσονας Θεριός
wyscout1_3

bet365

Ίσως και να είναι ό,τι πιο «καυτό» κυκλοφορεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο Βίκτορ Γιόκερες οδηγεί τη Σπόρτινγκ στο πρωτάθλημα και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει τον εντυπωσιακό Σουηδό σέντερ φορ.

Τα χέρια του να κρύβουν το πρόσωπό του σαν μάσκα και τα μάτια του «παγωμένα» στην κάμερα. «Ίσως κάποια μέρα να αποκαλύψω τη σημασία του», λέει για τον χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό. Το σίγουρο πάντως είναι πως σύντομα πολύ περισσότεροι θα προσπαθούν να τον αποκρυπτογραφήσουν γιατί πολύ περισσότεροι θα γνωρίζουν τον Βίκτορ Γιόκερες. Ίσως να άργησε να... εκτοξευθεί, ωστόσο πλέον, στα 25 του, ο Σουηδός φορ είναι το απόλυτο πρόσωπο της εντυπωσιακής Σπόρτινγκ του Ρούμπεν Αμορίμ.

Πριν έναν χρόνο βρισκόταν ακόμα κρυμμένος στα άδυτα της Championship και την Κόβεντρι, όμως τώρα καλπάζει, κάνει τα πάντα στο χορτάρι και βλέπει τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης να... γλυκοκοιτάζουν την ύψους 100 εκατ. ευρώ ρήτρα του εν όψει του καλοκαιριού. Άλλωστε, φέτος βάζει τα πόδια του - σκοράροντας ή δίνοντας ασίστ - σε ένα γκολ της ομάδας του ανά 62 λεπτά... Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο μικροσκόπιο την ξεχωριστή φύση του Γιόκερες και όσα στοιχεία του υπόσχονται να τον ανεβάσουν στην ελίτ στο - σύντομο - μέλλον.

Ο Γιόκερες και το... new-school, ασταμάτητο καλούπι

Ο Βίκτορ Γιόκερες ανήκει κι αυτός σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη πλέον... νέα σχολή των κεντρικών επιθετικών, που σιγά σιγά αρχίζει να ορίζει το ποδόσφαιρο και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Παλιότερα, οι φορ χονδρικά χωρίζονταν στους υψηλόσωμους και αργούς targetmen και τους πιο κινητικούς και δραστήριους κοντούς περιφερειακούς. Ή κάτι τέτοιο. Μόνο που πλέον μπαίνουμε στην εποχή των... Χάαλαντ.

Οι φορ σαν τον Νορβηγό, τον Ντάργουιν Νούνιες, τον Χόιλουντ, τον Έβαν Φέργκιουσον της Μπράιτον και αρκετούς άλλους, είναι πια τόσο αθλητικοί που κάνουν τα πάντα. Και ο Γιόκερες ανήκει για τα καλά σε αυτό το new-school καλούπι.

Είναι πολύ ψηλός (1,88) μα ταυτόχρονα είναι και ταχύτατος και πάρα πολύ δυνατός, ενώ κορυφαίου επιπέδου είναι και η τεχνική του. Υπάρχουν κάποια νέα παιδιά, όπως τα προαναφερθέντα, που με αυτό τον - σχεδόν υπερφυσικό - συνδυασμό στοιχείων συχνά δείχνουν ασταμάτητα. Και ο 25χρονος Σουηδός αποδεικνύει με συνέπεια πως ανήκει σε αυτά. Το σημαντικότερο πάντως, είναι το πώς αξιοποιεί αυτά τα φοβερά του προσόντα.

Τα ελίτ νούμερα απειλής και το στοίχημα του Γιόκερες

Ξεκινώντας από τα βασικά, αφού έχουμε να κάνουμε με φορ, αξίζει να ρίξουμε το βλέμμα μας σε αυτό από το οποίο κυρίως κρίνεται, στη δουλειά μπροστά στην αντίπαλη εστία.

Σε όλες τις διοργανώσεις με τη Σπόρτινγκ φέτος, ο Γιόκερες έχει 28 γκολ σε 30 συμμετοχές, επίδοση τουλάχιστον εντυπωσιακή, που όμως δεν λέει όλη την αλήθεια σχετικά με όσα κάνει πολύ καλά και όσα θα μπορούσε να κάνει καλύτερα.

Ο Σουηδός κατά μέσο όρο μετράει 0,63 Expected Goals ανά 90 λεπτά, ένα πραγματικά καλό νούμερο, που φανερώνει πόσο απειλητικός είναι. Ακόμα πιο δηλωτικό των ικανοτήτων ωστόσο, είναι το γεγονός πως φτάνει σε αυτά τα ύψη με λίγα σχετικά σουτ, 2,9 ανά παιχνίδι. Τι σημαίνει αυτό;

Πως βρίσκει σταθερά τον τρόπο να εκτελεί με αυξημένες πιθανότητες να σκοράρει, από καλές θέσεις και υπό καλές προϋποθέσεις, και αυτή, σε βάθος χρόνου, είναι η πιο ισχυρή «εγγύηση» των γκολ για έναν επιθετικό.

Το 0,21xG/shot που σημειώνει, η αξία κάθε τελικής του προσπάθειας δηλαδή, είναι... τρελή, αν αναλογιστούμε πως κατά μέσο όρο στο ποδόσφαιρο το ίδιο νούμερο κινείται γύρω στο 0,10.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη των τελικών του (πάντα χωρίς τα πέναλτι), εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως ο Γιόκερες ξέρει πώς να βοηθά τον εαυτό του να βρίσκει γκολ: Εκτελώντας σχεδόν αποκλειστικά μέσα από την περιοχή, κοντά στο τέρμα, κεντρικά ή από καλές γωνίες.

Ο χάρτης των τελικών του Γιόκερες - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Γιόκερες - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Το... στοίχημά του πάντως, και ταυτόχρονα αυτό που μπορεί πραγματικά να τον εκτοξεύσει είναι το να μπορέσει να διατηρήσει αυτή την ποιότητα στις εκτελέσεις του, αυξάνοντας την ποσότητά τους. Το να βρίσκει περισσότερα σουτ δηλαδή. Πιθανότατα το xG/shot του θα μειωθεί (βρίσκεται σε δύσκολα διατηρητέο ύψος) αλλά και πάλι η απειλή του θα παραμείνει σε φοβερά επίπεδα και τα περισσότερα σουτ θα τον βοηθήσουν σε αυτό, καθώς είναι φοβερά δύσκολο να βρίσκει με τέτοια συνέπεια τόσο καλές ευκαιρίες.

Ο Γιόκερες που κάνει τα πάντα για τη Σπόρτινγκ

Ταυτόχρονα πάντως, ίσως αυτό που πραγματικά να τον καθιστά ξεχωριστό να είναι η γενικότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας του. Η περυσινή Κόβεντρι, που έφτασε μια ανάσα από την Premier League, ήταν σχεδόν αποκλειστικά φτιαγμένη πάνω του. Και στη Σπόρτινγκ του Αμορίμ είναι αντίστοιχα σημαντικός. Με κάποιον τρόπο άλλωστε καταφέρνει να είναι παντού, όπως φαίνεται και στο heatmap του με τις κινήσεις του με την μπάλα τη φετινή σεζόν.

Το heatmap του Γιόκερες

Ο Γιόκερες είναι εξαιρετικός στο να συνδέει το παιχνίδι της ομάδας του και οι 67 ενέργειές του με την μπάλα ανά 90 λεπτό (ιδιαίτερα υψηλό νούμερο για σέντερ φορ) φανερώνουν τον κομβικό του ρόλο. Μπορεί να κρατήσει την μπάλα με την πλάτη και να τη σπάσει στους wing-backs των Λιονταριών ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη, την ταχύτητα και τον φοβερό του διασκελισμό για να την κουβαλήσει και να φτιάξει κάτι μόνος του ή να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, κόβοντας την μπάλα στην περιοχή μετά από κάποια κούρσα του.

Gyokeres Percentiles

Δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από πολύπλευρος κι αυτό φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, όπου συγκρίνεται με τους υπόλοιπους της θέσης του στην Πορτογαλία. Η ευστοχία του (GC%), οι ενέργειές του στην αντίπαλη περιοχή (TIB/90), οι πάσες-κλειδιά (KP/90) αλλά και οι ντρίμπλες του (D/90) έχουν πιάσει... ταβάνι.

Εκτός των άλλων, έχει και 11 ασίστ φέτος, που μπορεί να μην αποτελούν το πιο έμπιστο metric, ωστόσο σίγουρα μιλούν για το πόσο «εκεί» βρίσκεται στην επίθεση της Σπόρτινγκ, πόσο σημαντικός έχει γίνει για αυτή και το παιχνίδι της.

Οι οπαδοί της ήδη από καιρό έχουν κάνει το όνομά του σύνθημα στα χείλη τους, ωστόσο ίσως σύντομα χρειαστεί να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και να τον αποχαιρετήσουν. Το ενδιαφέρον για εκείνον, ειδικά όσο βρίσκεται σε αυτή την τρελά «καυτή» κατάσταση, φαντάζει κάτι παραπάνω από δεδομένο. Και ο ίδιος δείχνει πως έχει έρθει για να μείνει, πως είναι έτοιμος για να καθιερωθεί στην κορυφή.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα