Μπράιτον: Η ομάδα που αψήφησε τις πιθανότητες για να βρεθεί στην Ευρώπη και όσα η ΑΕΚ πρέπει να προσέξει

Ιάσονας Θεριός
brighton_celebration
Λίγες ώρες πριν η ΑΕΚ αντιμετωπίσει Μπράιτον στην πρεμιέρα του Europa League, το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Άγγλους. Το success story, η επιθετική φιλοσοφία και τα... τρωτά σημεία.

«Από τη λήθη στην Ευρώπη», έγραψε η Μπράιτον στα social media, την παραμονή της παρθενικής της πρεμιέρας στο Europa League. Και από εκεί στον… δρόμο της ΑΕΚ, θα προσθέσουμε εμείς. Η κληρωτίδα γύρισε την πλάτη στην Ένωση και την τοποθέτησε σε ένα γκρουπ τρομερά υψηλού επιπέδου. Ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Μαρσέιγ ωστόσο, αυτή που ξεχωρίζει είναι η Μπράιτον, η ομάδα που - κατά τον Αλμέιδα - παίζει το ομορφότερο ποδόσφαιρο στον κόσμο και τρελαίνει την Premier League. Χωρίς υπέρογκες επενδύσεις, με πλάνο και έξυπνες αποφάσεις, οι Γλάροι έφτασαν από την League 1 στην Ευρώπη σε 12 χρόνια. Λίγο πριν διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την ΑΕΚ (21/09-22:00) το Gazzetta αναλύει το success story, τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι και όσα ο Δικέφαλος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από τον αγγλικό νότο

Μια... ανάσα από τον αφανισμό και η κοινή «πληγή» του γηπέδου

Για να φτάσει στο «λαμπερό» παρόν της η Μπράιτον όμως, ξεκίνησε από το σκοτάδι. Ακόμα κι αν οι πάντες στην ομάδα είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι για την πρεμιέρα του Europa League, την παρθενική ευρωπαϊκή τους βραδιά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως δεν θα είναι αυτή η σημαντικότερη ημέρα στην ιστορία του συλλόγου. Τον συγκεκριμένο τίτλο έχει καπαρώσει για τα καλά η 3ηΜαΐου του 1997, όταν οι Γλάροι βρέθηκαν μια ανάσα από τον… αφανισμό. Την τελευταία αγωνιστική της τότε Division 3 χρειάζονταν εκτός έδρας νίκη ή ισοπαλία κόντρα στη Χέρεφορντ για να παραμείνουν στη Football League, να μην υποβιβαστούν από τις επαγγελματικές κατηγορίες και διαλυθούν οικονομικά. Το 1-1 τους ήταν αρκετό και μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο δυνατή ανάμνηση όλων των οπαδών τους.

Το 1997 ήταν ούτως ή άλλως εφιαλτικό για αυτούς, αφού μεσούσης της σεζόν, με τον σύλλογο βυθισμένο στα οικονομικά προβλήματα, η τότε διοίκηση αποφάσισε να πουλήσει το στάδιο της ομάδας, αφήνοντας αυτή και τους εξαγριωμένους οπαδούς της άστεγους σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους! Το φημισμένο «Goldstone Ground» γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε με ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, αναγκάζοντας την Μπράιτον να ξεχάσει το γήπεδό της, να χάσει για πάντα την παραδοσιακή της έδρα. Μια ιστορία, ένα κοινό βίωμα, που κατά κάποιο τρόπο συνδέει τους Γλάρους με την ΑΕΚ.

Ο... Μεσσίας Μπλουμ

Η Μπράιτον στη συνέχεια περιπλανήθηκε για χρόνια και για να ξαναβρεί τον δρόμο της χρειάστηκε τον δικό της Μεσσία, τον Τόνι Μπλουμ. Φίλος της ομάδας από μικρό παιδί, ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας και επαγγελματίας παίκτης πόκερ, από το 2009 και μετά ο Μπλουμ, ως πρόεδρος, επένδυσε τεράστιο μέρος της περιουσίας του για να δώσει νέα φτερά στους Γλάρους. Το 2011 η Μπράιτον μπήκε στο νέο της γήπεδο το «Άμεξ», εκεί όπου θα αντιμετωπίσει και την ΑΕΚ, και η απογείωση ξεκίνησε αφού την ίδια χρονιά η ομάδα με προπονητή τον Γκουστάβο Πογέτ επέστρεψε στην Championship. Τα θεμέλια είχαν ήδη χτιστεί. Ο Μπλουμ ήξερε τι ήθελε να κάνει και πώς να το κάνει. Βασιζόμενος στην επιστήμη και τα data, στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων βάσει δεδομένων μεταμόρφωσε σταδιακά την Μπράιτον και ανέβασε τον σύλλογο της καρδιάς του σε ύψη που φάνταζαν άπιαστα.

Τα σταθερά βήματα της απογείωσης, τα data και οι... τρελές πωλήσεις

Η απογείωση πάντως, για έναν σύλλογο που δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από ένα πυροτέχνημα, ήρθε σταδιακά, με αργά και σταθερά βήματα και πλάνο. Η Μπράιτον ανέβηκε στην Premier League το 2017, εξασφάλισε τη σωτηρία της δύο σερί σεζόν κι έπειτα άλλαξε το DNA της. Ο Γκρέιαμ Πότερ ανέλαβε για να ξεφύγει από το long-ball ποδόσφαιρο του Κρις Χιούτον και έθεσε τις βάσεις ενός πιο σύγχρονου παιχνιδιού. Ο Άγγλος έκανε σπουδαία δουλειά, άφησε τη δική του παρακαταθήκη κι όταν πριν από περίπου έναν χρόνο έφυγε ξαφνικά για την Τσέλσι, πολλοί πίστεψαν πως η Μπράιτον θα βυθιζόταν.

Μόνο που οι Γλάροι έχουν αποδείξει πως πάντα έχουν ένα πλάνο. Άλλωστε, από το 2021μέχρι σήμερα μόνο από τις… βαρβάτες πωλήσεις των πολυτιμότερων μονάδων τους στο Big-6 έχουν εξασφαλίσει έσοδα ύψους 359 εκατ. ευρώ (!) καταφέρνοντας στο ίδιο διάστημα να κάνουν άλματα προόδου και μέσα στο γήπεδο. Με εξαιρετικό σκάουτινγκ και έξυπνες αποφάσεις η Μπράιτον ανιχνεύει και εξελίσσει μερικά από τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου, βλέποντας πάντα μπροστά και ξοδεύοντας… αστεία ποσά.

Ο Καϊσέδο αγοράστηκε από το Εκουαδόρ με 4 εκατ. Ευρώ και έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Premier League, ο Μιτόμα, ένας από τους καλύτερους εξτρέμ στην Αγγλία, με 3 εκατ. Ευρώ από την Ιαπωνία. Τέτοιες κινήσεις θρέφουν τον εξαιρετικά sustainable και αποτελεσματικό κύκλο της ομάδας. Και για έναν τόσο οργανωμένο σύλλογο, ακόμα και η ξαφνική αποχώρηση του Πότερ δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Αφού το επόμενο βήμα, η πρόσληψη του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι σήμανε την εκτόξευσε.

Οι 368 ημέρες της εκτόξευσης

Ακριβώς πριν 368 ημέρες ανέλαβε την Μπράιτον ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι και ήδη η ομάδα ζει ένα όνειρο που δεν πίστευε πως μπορεί να είναι αληθινό. Οι Γλάροι τερμάτισαν πιο ψηλά από ποτέ την περυσινή σεζόν, στην 6η θέση της Premier League, και εξασφάλισαν την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία της ιστορίας τους, έχοντας με διαφορά το πιο θετικό «ισοζύγιο» στην κατηγορία. Το σημαντικότερο ωστόσο, είναι πως τα κατάφεραν παίζοντας φοβερό ποδόσφαιρο. Σε τέτοιο βαθμό, που ανάγκασαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα να τους υποκλιθεί. «Δεν υπάρχει ομάδα που να είναι καλύτερη από την Μπράιτον στο build-up των επιθέσεων, ο Ντε Τσέρμπι είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές των τελευταίων 20 ετών», ανέφερε ο Καταλανός.

Μέσα σε λίγους μήνες ο Ιταλός κόουτς δημιούργησε κάτι μοναδικό στην ομάδα, ένα φοβερά δεμένο σύνολο που παράγει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και παρουσιάζει σπουδαία αποτελέσματα. Ήδη με τον Ντε Τσέρμπι στον πάγκο η Μπράιτον έχει νικήσει από δύο φορές την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, έχει αποσπάσει ισοπαλία από τη Μάντσεστερ Σίτι, με επιδόσεις μάλιστα που ανήκουν σε μια top-class ομάδα.

Πέρυσι, οι Γλάροι ήταν το πιο απειλητικό σύνολο πίσω από τους Πολίτες και τους Κανονιέρηδες, τέταρτη στα γκολ πίσω από αυτές τις δύο και τη Λίβερπουλ και ταυτόχρονα αυτή με τον καλύτερο δείκτη πίεσης σε όλη την Premier League. Φέτος, ακόμη κι αν αποχαιρέτησε οι, ίσως, δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές της, Μακ Άλιστερ και Καϊσέδο, η Μπράιτον δείχνει το ίδιο καλή, μετρώντας τέσσερις νίκες σε πέντε ματς στο πρωτάθλημα με δύο τριάρες, μάλιστα, σε Νιουκάστλ και Γιουνάιτεντ.

Η φιλοσοφία, τα ατού και οι αδυναμίες

Τα πάντα όσον αφορά το παιχνίδι της Μπράιτον αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω από τη φιλοσοφία του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Επίθεση, κατοχή της μπάλας, πολλές και κοντινές πάσες, χτίσιμο του παιχνιδιού από τη μικρή περιοχή, τεχνητές μεταβάσεις. Οι Γλάροι έχουν τη δική τους ξεχωριστή αγωνιστική ταυτότητα και δεν την αποχωρίζονται ποτέ. Όλοι γνωρίζουν πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα λατρεύει να πιέζει με ένταση ψηλά. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που η ίδια η Μπράιτον επιδιώκει να της συμβεί. Η ομάδα του Ντε Τσέρμπι συχνά προκαλεί την πίεση των αντιπάλων της, έτσι ώστε να τους τραβήξει όσο πιο ψηλά γίνεται στο γήπεδο, με στόχο να εκμεταλλευτεί, μέσω ταχύτατων πασών και συγκεκριμένων μοτίβων, τους χώρους στην πλάτη και να δημιουργήσει υπεραριθμίες και απομόνωση των εξτρέμ της.

Μιτόμα και Μαρτς, οι βασικοί της εξτρέμ, είναι ιδιαίτερα κομβικοί στο παιχνίδι της, καθώς από τα πόδια τους κρέμονται πολλά για τη δημιουργία και το σκοράρισμα της ομάδας. Ο Ντε Τσέρμπι κατά κανόνα αγωνίζεται με 4-2-3-1 ή κάτι σαν 4-2-4, με το δεκάρι ή τον δεύτερο επιθετικό (Πέδρο ή Φατί) συχνά να κινούνται περιφερειακά πίσω από τον φορ όπως ο Τσούμπερ ή ο Αραούχο στην Ένωση του Αλμέιδα. Παίκτης-κλειδί είναι και ο Πασκάλ Γκρος που κάνει τα πάντα στο γήπεδο, αγωνιζόμενος από μπακ μέχρι και δεκάρι και φυσικά ο ξεχωριστός 18χρονος Έβαν Φέργκιουσον. Η επιθετική της λειτουργία είναι αυτή που εντυπωσιάζει και θα έχει ενδιαφέρον το πώς η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να την περιορίσει ειδικά με τις σημαντικές της απουσίες.

Ωστόσο, η αχίλλειος πτέρνα της Μπράιτον βρίσκεται στα μετόπισθεν. Οι Γλάροι έχουν κατά διαστήματα δείξει αδυναμία να διαχειριστούν τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων τους, οι οποίοι μπορούν να βρουν χώρους στα πλάγια, μιας και η ομάδα του Ντε Τσέρμπι σε φάση επίθεσης ανεβάζει τους ποδοσφαιριστές της και τα μπακ της πολύ ψηλά στο γήπεδο. Ακόμα η αγγλική ομάδα ψάχνει την αμυντική της στιβαρότητα, ειδικά μετά την αποχώρηση του πολύτιμου για εκείνη Καϊσέδο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως φέτος έχει δεχθεί γκολ σε όλα τα ματς που έχει δώσει. Αντίστοιχη δυσκολία δείχνει να έχει όταν οι αντίπαλοί της την περιμένουν σε πολύ χαμηλά μέτρα. Γενικά, οι physical ομάδες που μένουν οργανωμένες πίσω από την μπάλα με κοντά τις γραμμές τους και ψάχνουν τις γρήγορες αντεπιθέσεις με μακρινές μπαλιές έχουν δείξει να αποτελούν τον… κρυπτονίτη των Γλάρων.

Αυτή όμως είναι μια προσέγγιση πολύ διαφορετική από όσα η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα πρεσβεύει στο χορτάρι και μένει να φανεί τι έχει σκεφτεί ο Αργεντινός κόουτς για να κοντράρει τους Άγγλους. Δύο φύσει επιθετικές ομάδες πάντως δεν θα μπορούσαν παρά να υπόσχονται μια μονομαχία γεμάτη θέαμα. Μονομαχία-πρόκληση για την Ένωση που θα βρει μπροστά της μια εξαιρετική ομάδα «μεθυσμένη» από τη χαρά της Ευρώπης. Αλλά και μια ομάδα με τρωτά σημεία που ο Δικέφαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί για να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα