Οι γαλλικές ιστορίες του Ολυμπιακού: Οι ιστορικές νίκες, οι αξέχαστες φράσεις και οι κάκιστες διαιτησίες (vids)

Νότης Χάλαρης
Οι γαλλικές ιστορίες του Ολυμπιακού: Οι ιστορικές νίκες, οι αξέχαστες φράσεις και οι κάκιστες διαιτησίες (vids)

bet365

Η ώρα της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League, έφτασε και ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη «μάχη» στην έδρα της Ναντ. Οι Πειραιώτες ταξιδεύουν στη Γαλλία και το Gazzetta παίρνει την ευκαιρία να σας παρουσιάσει ιστορίες που έχουν ζήσει οι «ερυθρόλευκοι» επί γαλλικού εδάφους.

Τα παραδείγματα προς... μίμηση σε Πριγκιπάτο, Μασσαλία και Μονπελιέ, τα αξέχαστα διαιτητικά λάθη που στέρησαν προκρίσεις και τρομερές φράσεις εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που έχουν μείνει στη μνήμη όλων μέχρι και σήμερα.

Η «άλωση» του Μονακό (1992)

Η «άλωση» του Μονακό (1992)

«Πρόεδρε, άσε με να πάω στη Μαρσέγη...» (1994)

 «Πρόεδρε, άσε με να πάω στη Μαρσέγη...» (1994)

Όταν ο Μπένκο του στέρησε την... πρόκριση (2000)

Όταν ο Μπένκο του στέρησε την... πρόκριση (2000)

Και όμως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή...

Και όμως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή...

Το ιστορικό διπλό με τη Σοσό

Το ιστορικό διπλό με τη Σοσό

Το «τώρα κάνε με αλλαγή» του Μήτρογλου στον Μπάντοβιτς

Το «τώρα κάνε με αλλαγή» του Μήτρογλου στον Μπάντοβιτς

Η ιστορία γράφτηκε στη Μασσαλία...

Η ιστορία γράφτηκε στη Μασσαλία...

Με τον «πιστολέρο» στο 90' μέσα στο Μονπελιέ

Με τον «πιστολέρο» στο 90' μέσα στο Μονπελιέ

Αν κάτι έχει να θυμάται ο Ολυμπιακός από τα ταξίδια του στη Γαλλία, αυτό είναι το διπλό στο Μονακό επί της τοπικής ομάδας. Οκτώβρης του 1992 και οι Πειραιώτες φιλοξενούνται από τον γαλλικό σύλλογο στο Πριγκιπάτο, με μοναδικό στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μέχρι τότε, ο ελληνικός σύλλογος μετρούσε μία βαριά ήττα στη Γαλλία επί της Λιόν (4-1) και μία ισοπαλία με την Οσέρ (0-0).

Μόνο εύκολο δεν ήταν το εμπόδιο, καθώς, με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο, η γαλλική ομάδα είχε αρκετούς αστέρες στο ρόστερ της όπως ο Τουράμ, ο Πετίτ ή ο Κλίνσμαν. Και όμως, το σύνολο του Όλεγκ Μπλαχίν στάθηκε με αντάξιο των προσδοκιών και με το «χρυσό» γκολ του Βαϊτση στο 88ο λεπτό, οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν με το προβάδισμα στα χέρια τους ενόψει ρεβάνς. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη επί γαλλικού εδάφους. Εκεί, όπου το 0-0 χάρισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση.

Η σεζόν του 1994/95 ήταν αρκετά ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό. Τα «λαϊκά δικαστήρια» ήταν συχνό φαινόμενο, και κάπως έτσι, ένα χρόνο πριν, είχε αλλάξει συνολικά πέντε προπονητές (!). Τελευταίος και... τυχερός, ήταν ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος έμεινε στον πάγκο και το ίδιο καλοκαίρι, έρχεται στην Ελλάδα ο Ρασίντ Γιεκινί. Ο έμπειρος φορ ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Νιγηρίας στο Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς.

Παρότι η σεζόν είχε ξεκινήσει καλά από άποψη αποτελεσμάτων, το εμπόδιο της Μαρσέιγ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA, ήταν... απροσπέλαστο. Στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός χάνει με 2-1 και λίγο πριν τη ρεβάνς στη Γαλλία, ο Αλέφαντος απομακρύνεται από τον πάγκο. Τότε είναι που λέει τη φράση: «Πρόεδρε άσε με να πάω στη Μαρσέγη, να φέρουμε την πρόκριση». Τελικά δεν πήγε ποτέ, με τους «ερυθρολεύκους» να μένουν εκτός συνέχειας, χάνοντας με το βαρύ 3-0.

Είναι από τα παιχνίδια που ο διαιτητής έπαιξε βασικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην έκβαση του ματς. Ο Ολυμπιακός δίνει τη δική του μάχη στο Champions League και στον όμιλο κληρώνεται με τις Λιόν, Βαλένθια και Χερενφέιν. Ένα δύσκολο γκρουπ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» στέκονται εξαιρετικά και μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, διεκδικούν πρόκριση στην επόμενη φάση.

Έχοντας νικήσει τη Λιόν στο πρώτο ματς στον Πειραιά, η ομάδα δεν έπρεπε απλά να χάσει στη Γαλλία. Το γκολ του Φόε για το 2-1 του γαλλικού συλλόγου, έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα, όμως ο διαιτητής του αγώνα, Γκίντερ Μπένκο, το... τερμάτισε. Συγκεκριμένα, με το σκορ στο 1-0, ο Τζιοβάνι βρήκε δίχτυα αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ ενώ ο Αυστριακός προπονητής δεν είδε δύο πέναλτι πάνω στον Άλβες. Η ήττα με 1-0 έφερε την ελληνική ομάδα στην 3η θέση του ομίλου.

Ακόμα μία μάχη σε ομίλους του Champions League που σημαδεύτηκε μία... πρόκριση από την διαιτησία. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στις Μονακό, Λίβερπουλ και Λα Κορούνια, φτάνοντας (και πάλι) μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να κερδίσει την 2η θέση. Ωστόσο, θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, αν είχε μετρήσει το γκολ του Οκκά στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενήθηκε στο Πριγκιπάτο από τη Μονακό και παρά τα γρήγορα γκολ των Σαβιόλα (2') και Σεβάντον (10'), ο Οκκάς μείωσε στο 60' και η ελληνική ομάδα έκανε... ροντέο το παιχνίδι. Στο 87', θα μπορούσε να γίνει η ανατροπή αλλά ο διαιτητής δεν είδε... ποτέ ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Ο Οκκάς έπιασε τη κεφαλιά και ο Πλασίλ απομάκρυνε με το στήθος, μόνο που βρισκόταν μέσα στην εστία. Έτσι, το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος και στερήθηκε ένας «χρυσός» βαθμός.

Παρά το... ξενέρωμα στους ομίλους του Champions League, ο Ολυμπιακός ήθελε να κάνει την υπέρβαση στο UEFA Cup. Στους «32» της διοργάνωσης κληρώθηκε με τη Σοσό των Ματιέ, Μενέζ και Ζαϊρί, έχοντας κατακτήσει το κύπελλο Γαλλίας την περασμένη σεζόν. Στο πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο, ο Οκκάς ήταν ο άνθρωπος που χάρισε το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς.

Στη Γαλλία τα πράγματα ήταν δυσκολότερα, αφού στο Μοντμπελιάρ το τοπίο ήταν χιονισμένο και το κρύο τσουχτερό. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν καλύτεροι και είχαν και την ουσία, καθώς στο 67ο λεπτό, «κλείδωσαν» την πρόκριση με το γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη, το οποίο διαμόρφωσε και το τελικό του αγώνα. Είναι από τα ματς που αποτελούν... οδηγό της ομάδας για τη «μάχη» στη Ναντ.

Ένα χρόνο μετά τον μοιραίο αποκλεισμό από την Σεντ Ετιέν, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στη φάση των «16» απέναντι στην Μπορντό. Εκείνο τον Μάρτιο του 2010, έγινε μία αξέχαστη στιγμής μεταξύ του Κώστα Μήτρογλου και του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Είχε ακολουθήσει η ήττα με 2-1 στον Πειραιά και το εμπόδιο της γαλλικής ομάδας φαινόταν αξεπέραστο μέσα στην έδρα της.

Το 1-0 στα πρώτα οκτώ λεπτά του ματς έβαλε... ταφόπλακα στα όνειρα των Πειραιωτών, όμως εκεί βρέθηκε ο Μήτρογλου. Ο Έλληνας φορ μπήκε στο 63' και δύο λεπτά μετά έκανε το 1-1 για τους «ερυθρολεύκους». Στην ιστορία, όμως, έμεινε ο πανηγυρισμός του. Ο νεαρός επιθετικός πήγε προς το μέρος του Μπάντοβιτς και του ζήτησε με ειρωνικό τρόπο να τον κάνει... αλλαγή. Τελικά, η Μπορντό επικράτησε με 2-1 και πέρασε στην επόμενη φάση.

Αν ο Κάρλος Κορμπεράν και οι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν ένα παράδειγμα, αυτό είναι κόντρα στη Μαρσέιγ το 2011. Ο γαλλικός σύλλογος φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική του Champions League και η εύκολη επικράτηση στον πρώτο αγώνα στο Φάληρο, έφερνε αέρα... σιγουριάς στους Μασσαλούς.

Το διάβασμα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν απλά... εξαιρετικό και οι Πειραιώτες χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή. Στο 82ο λεπτό, ο Φράν Γέστε βρίσκει «μαγικά» τον Γιάννη Φετφατζίδη και ο Έλληνας εξτρέμ νικάει τον Μανταντά και χαρίζει ένα τεράστιο διπλό στον Ολυμπιακό. Βέβαια, η νίκη των Μασσαλών στην τελευταία στροφή των ομίλων, άφησαν στην 3η θέση τους Έλληνες.

Η μοναδική ολική ανατροπή του Ολυμπιακού επί γαλλικού εδάφους. Όμιλοι του Champions League για τη σεζόν 2012/13. Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ οι αντίπαλοι των «ερυθρολεύκων», με την τελευταία ομάδα, να είναι και η πρωταθλήτρια Γαλλίας την περασμένη σεζόν. Μετά το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών, οι Πειραιώτες μετρούσαν ισάριθμες ήττες, κάτι που έδειχνε πως τα ματς με τη Μονπελιέ θα έκριναν την 3η θέση.

Στη Γαλλία, ο Σαρμπονιέ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους στο 49ο λεπτό και γενικότερα, τα πράγματα είχαν δυσκολέψει αρκετά για την ομάδα του Ζαρντίμ. Από τα πόδια του Χοσέ Χολέμπας, ο Βασίλης Τοροσίδης βρίσκει τρόπο να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 73' και το ματς αλλάζει εντελώς. Η πίεση και η υπομονή φέρνουν τον Τζαμέλ Αμπτούν στο ύψος της περιοχής και στο γύρισμά του, έρχεται σαν «τρένο» ο Κώστας Μήτρογλου για να χαρίσει τη νίκη με 2-1 στο 90'.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi