Η 14η του Μάρτη ας ανακηρυχθεί εθνική (ποδοσφαιρική) εορτή

Η 14η του Μάρτη ας ανακηρυχθεί εθνική (ποδοσφαιρική) εορτή

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για τα όσα έκαναν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός το βράδυ της 14ης του Μάρτη και συνέθεσαν μία βραδιά που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χωράει μία δεύτερη εθνική γιορτή μέσα στον ίδιο μήνα; Ας βρούμε έναν τρόπο να χωρέσει, έτσι ώστε λίγες μέρες πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, να γιορτάζουμε από εδώ και στο εξής και την 14η του Μάρτη. Ως την ημέρα που παρακολουθήσαμε δύο από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Μία βραδιά που όμοια της δεν είχε ζήσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και επειδή πάντα παίζει ρόλο και το στάδιο στο οποίο έρχεται ένα αποτέλεσμα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έγραψαν, ο καθένας το δικό του, απόλυτο σενάριο ανατροπής, αγωνιζόμενοι στη φάση των «16» μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αν κάποιος ρωτούσε το απόγευμα της Πέμπτης τους απανταχού Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους, για την έκβαση της βραδιάς που περιελάμβανε τους επαναληπτικούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στους «16» του Europa Conference League, στην πλειοψηφία τους θα έλεγαν πως αμφότερες οι ελληνικές ομάδες θα αποχαιρετούσαν την διοργάνωση. Δεν ήταν, άλλωστε, μόνο τα αποτελέσματα αλλά και η εικόνα των πρώτων αγώνων σε Ζάγκρεμπ και Πειραιά, που δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σίγουρα θα υπήρχαν και οι αισιόδοξοι οπαδοί των δύο ομάδων. Εκείνοι, καθένας για την δική του μεγάλη αγάπη, θα διατηρούσαν την πίστη για μία μεγάλη ανατροπή. Όμως, το 2/2 ουδείς μπορούσε να το προβλέψει. Και η αλήθεια είναι πως ένα έπος μπορεί να γραφτεί. Αλλά δύο μέσα στο ίδιο βράδυ; Πρόκειται για επίτευγμα που δεν έχουν ξαναδεί τα ελληνικά χρώματα. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς και πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν, για να επαναληφθεί. Ασφαλώς και όσοι αγαπάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα θέλαμε να το ξαναδούμε άμεσα. Ρεαλιστικά, όμως, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ αυτού.

Ένας ΠΑΟΚ όνειρο και ένας Ολυμπιακός που ζήλεψαν τα μεγαθήρια

Ο ΠΑΟΚ έδωσε πρώτος το σύνθημα. Σε μία Τούμπα βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες κάθε αντιπάλου, το συγκρότημα του Ραζβάν Λουτσέσκου κάνοντας ένα απίθανο πρώτο ημίχρονο, έβαλε τις βάσεις για την μεγάλη ανατροπή και στην επανάληψη σφράγισε το μεγαλύτερο comeback της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Όλα αυτά, έχοντας έναν Κουλιεράκη να έχει βαλθεί να αναγκάσει τους scouters κορυφαίων κλαμπ να τον βάλουν πολύ - πολύ ψηλά στη λίστα που κρατούν στα μπλοκάκια τους. Οι Κροάτες στην επανάληψη αντέδρασαν, όμως τότε οι ασπρόμαυροι είχαν φύλακα – άγγελο τον Κοτάρσκι. Και η αλήθεια είναι πως σε κάθε τέτοια μεγάλη βραδιά, το γκρουπ έχει ανάγκη και τον τερματοφύλακά του.

Και εκεί που πολλοί σκέφτηκαν πως ό,τι είχε να μας δώσει η βραδιά, ίσως και να μας το είχε δώσει, ήρθε ο Ολυμπιακός να γράψει μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ευρωπαϊκή του ιστορία. Οι ερυθρόλευκοι ανέτρεψαν με τον πιο πειστικό τρόπο το εις βάρος τους 4-1. Μεγαθήρια της Γηραιάς Ηπείρου δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την κατάσταση μετά από εντός έδρας ήττα με τέτοια διαφορά τερμάτων. Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε. Από αυτό το έπος του Ολυμπιακού, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιον πρωταγωνιστή. Όλοι ήταν υπέροχοι… Όμως, αλήθεια, τι έκανε ο Ντάνιελ Ποντένσε στο χορτάρι;

Μετά το Big-5, η Ελλάδα!

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το επίτευγμα για το οποίο γίνεται λόγος. Καμία άλλη χώρα εκτός του Big-5, δεν έχει παραπάνω από έναν εκπρόσωπο στα Κύπελλα Ευρώπης να συνεχίζει στα προημιτελικά των τριών διοργανώσεων. Άρα, λοιπόν, είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και… η Ελλάδα!

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας τούτη την ώρα μπορεί να παλεύει για να καταλάβει στο φινάλε της σεζόν την 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, ευρισκόμενη τούτη την ώρα στην 17η, ωστόσο, η φετινή της συγκομιδή των 9,400 βαθμών αποτελεί την 11η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών. Υπάρχει, μάλιστα, προοπτική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η μεμονωμένη κατάταξή για την περίοδο 2023/24, μιας και η Ολλανδία δεν έχει εκπρόσωπο να συνεχίζει και έχει συγκεντρώσει ως τώρα μόλις 600 βαθμούς περισσότερους.

Στο φινάλε της βραδιάς, δύο ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δύο ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όχι, δεν έγινε κάποιο λάθος. Το επαναλαμβάνουμε για να το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς. Μάλιστα, με δεδομένο ότι στις κληρώσεις της UEFA από τα προημιτελικά και έπειτα, δεν υπάρχει περιορισμός για ομάδες από την ίδια χώρα, μπορεί ακόμα και τον Απρίλη να δούμε ελληνικό «εμφύλιο» στα Κύπελλα Ευρώπης. Ας μην προτρέχουμε, αυτά υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας για να τα δούμε και να τα αναλύσουμε. Άλλωστε, όταν μία ομάδα φτάνει σε ανατροπή, όπως αυτές που πέτυχαν ο ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, δικαιούται να ονειρεύεται πως ο δρόμος είναι ανοιχτός.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.