Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται διάρκεια, προσωπικότητα και τύχη

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται διάρκεια, προσωπικότητα και τύχη

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Λέφσκι και σημειώνει μερικά από τα κύρια στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν αυτό ειδικά το παιχνίδι του Δικεφάλου, για να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Μία σημείωση και για το πρωτάθλημα που έρχεται.

Παρεξηγείται κανείς από την τελευταία έννοια! Ποιος Διαφωνεί; Με το 2-0 σε βάρος σου, σε ένα από τα πρώτα επίσημα ματς της χρονιάς, είναι δυνατόν να μην χρειάζεσαι και τύχη, έστω και αν απέναντι είναι μια ομάδα της Βουλγαρίας, η οποία όμως ήδη έδειξε τη δυναμική της;

Τύχη; Τι σημαίνει μεταξύ άλλων; Το 2017 στη Σουηδία, η Έστερσουντ είχε κάνει το 2-0 σε βάρος του ΠΑΟΚ. Τελευταία φάση του αγώνα (δεν θα την ξεχάσω ποτέ, άσχετα κι αν δεν την είδα σε ριπλέι) πηδάει μόνος με την εστία για κεφαλιά… ποιος; Ο ιδανικότερος! Ο Μάτος! Και όμως αστόχησε από το ένα μέτρο.

Το 2019 στον επαναληπτικό ΠΑΟΚ-Σλόβαν Μπρατισλάβας (1-0 πρώτο ματς υπέρ των Σλοβάκων) ο ΠΑΟΚ έχει κάνει το 3-2 και έχει την τελευταία φάση. Ο Λημνιός βρίσκεται εντός μικρής περιοχής, κεραυνοβολεί τον αντίπαλο τερματοφύλακα, ο οποίος κάνει την απόκρουση της ζωής του με το μέτωπο! Απίστευτο και πολύ-πολύ τυχερό… Πέρσι με την Μποχέμιανς, ο ΠΑΟΚ κάνει το 2-0 και στο τελευταίο λεπτό ένας Ιρλανδός βγάνει τετ α τετ και σουτάρει πλάγια! Αυτόν τον λες και… άστοχο Λίγες ημέρες μετά όμως στο ΠΑΟΚ-Ριέκα, οι γηπεδούχοι δεν μπορούν να βάλουν γκολ με τίποτα. Τελευταίο δευτερόλεπτο, να το αυτογκόλ των Κροατών και 1-1 το ματς. Δεν είχε τύχη εκεί ο ΠΑΟΚ;

Δεν ήταν 100% τυχερά όλα τα παραπάνω, αλλά έπαιξε και η τύχη έναν ρόλο… Τη θέλει ο ΠΑΟΚ αύριο στην Τούμπα, μετά και από όλα τα άλλα που πρέπει να συνοδεύσουν το παιχνίδι του.

Κακά τα ψέματα το ματς ξεκινάει με 0-2! Αυτή είναι η δύσκολη πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίσει και να εξασφαλίσει διαφορά τουλάχιστον δυο τερμάτων. Αρχικά πρέπει να το πιστέψουν. Να το νιώσουν ότι μπορούν και αυτό να το βγάλουν σε κάθε φάση του ματς, ακόμη και αν αυτό στραβώσει. Οι προσωπικότητες του ΠΑΟΚ το έχουν πιο εύκολα. Το ξαναέκαναν. Το ξέρουν. Γνωρίζουν και τι θα πει να βγάζω την προσωπικότητα στο γήπεδο… Να μην κρύβομαι στα δύσκολα. Να ζητάω την μπάλα και να μην φεύγω αλλού. Να παίζω για να κερδίσω και όχι να παίζω απλά για να κρατάω καλά τη θέση μου, μην κάνω κάποιο λάθος ή να βγάλω την υποχρέωση. Αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται και διάρκεια. Αυτή την περίοδο ίσως αντέχουν 50-60 λεπτά καλής απόδοσης. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να το αυξήσουν, ακόμη και αν το ματς πάει στην παράταση. Συνέχεια και συνέχεια. Είτε πάει καλά είτε στραβά. Στο τακτικό κομμάτι: Αν η Λέφσκι παίξει όπως σε όλα τα παιχνίδια της, έχοντας την άμυνά της 20-30 μέτρα μακριά από την περιοχή, τότε για τον ΠΑΟΚ που έχει χάσει τον βασικό φορ του, προφανώς θα έχει λογική η χρησιμοποίηση του γρήγορου Νάρει στην κορυφή της επίθεσης. Αν βέβαια οι Βούλγαροι κλειστούν πίσω και δώσουν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να βάλει πιο εύκολα παίκτες στην περιοχή τους, τότε χρειάζεται καλύτερος εκτελεστής, όπως ο Κούτσιας. Μέχρι και χθες ο Λουτσέσκου ετοιμάζονταν για το πρώτο σενάριο. Για να δούμε στο τέλος τι θα γίνει, απέναντι σε ομάδα που ΔΕΝ αμύνεται καλά, κάτι που ο ΠΑΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκε καθόλου στη Σόφια. Θα την «πατήσει» και δεύτερη φορά;

* Παρατηρώντας την κατάσταση, τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά κυρίως το κλίμα που δημιουργείται και με βάση όσα έχουμε ζήσει σε συγκεκριμένες περιόδους του παρελθόντος, τότε που χάνονταν ο έλεγχος και αναλάμβαναν δράση άλλες δυνάμεις, κάνω από τώρα την πρόβλεψη ότι το ερχόμενο πρωτάθλημα όχι μόνο θα είναι επεισοδιακό, αλλά θα μας απασχολήσει για ακόμη πιο άσχημες καταστάσεις… Έρχεται πολύ δύσκολη χρονιά. Ουσιαστικά, αλλά και στο επικοινωνιακό κομμάτι όπου προβλέπεται μεγάλη φασαρία. Είναι τόσο αναμενόμενες οι αντιδράσεις συγκεκριμένων πλευρών που κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί από όλα όσα έρχονται…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.