ΠΑΟΚ: Ο Κούρτιτς στην εξίσωση και ο Νάραϊ σε νέο ρόλο

ΠΑΟΚ: Ο Κούρτιτς στην εξίσωση και ο Νάραϊ σε νέο ρόλο

ΠΑΟΚ: Ο Κούρτιτς στην εξίσωση και ο Νάραϊ σε νέο ρόλο

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την ανάγκη του Ραζβάν Λουτσέσκου να βρει απαντήσεις στα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα που υπάρχουν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ πριν από την κρίσιμη ρεβάνς με τη Λέφσκι

Στις σεζόν που ανοίγουν Ιούλιο ή Αύγουστο, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα της επίτευξης στόχων δίχως να είσαι έτοιμος ως σύνολο στο 100%. Ο προγραμματισμός προχωράει αργά και βασανιστικά, βάσει κυρίως των αποτελεσμάτων που είσαι υποχρεωμένος να πάρεις σ’ αυτό το «αναγκαίο» διάστημα, μέχρι να φτάσεις κάπου εκεί, Οκτώβριο με Νοέμβριο, όπου φέτος λόγω του Μουντιάλ θα έχει τελειώσει η μισή σεζόν. Fast track διαδικασία.

Αυτή είναι η φυσιολογική ζωή των ομάδων που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ξέρουν ότι τέλη Ιουλίου δεν μπορούν να είναι τέλειοι. Κανείς δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν μπορεί να είναι αυτή την εποχή τέλειος.

Το δύσκολο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, εν προκειμένω, είναι να βρει και να παρουσιάσει τέτοια εποχή μια στιβαρή οργάνωση παιγνιδιού, ετούτη τη σιδερένια γροθιά που βγάζουν οι ομάδες του, ώστε οι έντεκα που θα μπουν το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο, ενώ δεν είναι ένας προς ένα οι τοπ, να είναι οι τοπ στο να παίζουν και οι έντεκα μαζί. Να μην πάει στράφι η οργάνωση και η αλληλεγγύη, όπως ακριβώς συνέβη πριν λίγες μέρες στη Σόφια μέσα σε 42 δευτερόλεπτα.

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στο Λέφσκι-ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ που έχει στο μυαλό του ο Ρουμάνος τεχνικός δεν μπορεί αυτή την εποχή να πει ότι θα μπει στο γήπεδο και στην κακή μέρα του τουλάχιστον δεν θα χάσει. Στην καλή, αργά ή γρήγορα, μπορεί να κερδίσει τον απέναντι, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Μπροστά από τον Ντόμινικ Κοτάρσκι, που θα καθίσει για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια της Τούμπας και θα ακούει κάθε αντίδραση της κερκίδας, η μία αλλαγή είναι εκ προοιμίου σημαντική για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς ο προερχόμενος από τραυματισμό στον αστράγαλο, Λευτέρης Λύρατζης, είναι απείρως πιο χρήσιμος από τον Ζόαν Σάστρε, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (Ίνγκασον, Κάργας, Ράφα Σοάρες) της άμυνας δύσκολα θα αλλάξουν εκτός κι αν προλάβει να είναι έτοιμος, που δεν το νομίζω, ο Αντρέ Βιεϊρίνια.

Ο Ντάγκλας Αουγκούστο μπορεί στη Σόφια να ήταν απ’ τους χειρότερους του γηπέδου, αλλά θα τον εμπιστευτεί εκ νέου ο προπονητής του, ίσως μάλιστα να τον δούμε εκ νέου και στο «δέκα», όπως συνέβη μετά το 60ο λεπτό στο πρώτο ματς όταν στο γήπεδο εμφανίστηκε ο Γιάσμιν Κούρτιτς.

Πριν από τέσσερις ημέρες οι δηλώσεις του Λουτσέσκου για τη σχέση του ΠΑΟΚ με τον Σλοβένο έμοιαζαν με… λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει εδώ και πάνω από ένα μήνα στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο, ωστόσο αυτά μπαίνουν στην άκρη, μπροστά στην ανάγκη της ομάδας να πάει στη ρεβάνς με τους έμπειρους ποδοσφαιριστές. Για μια ομάδα ποδοσφαιρικά εγκλωβισμένη, όπως είναι ο «Δικέφαλος» αυτή την εποχή, η συγκεκριμένη συνθήκη μοιάζει να είναι η μοναδική διέξοδος.

Από την πλευρά του ο Γιάσμιν Κούρτιτς, έχοντας αφήσει πίσω όλα όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο του πρώτου αγώνα, επιδεικνύει μια απόλυτα επαγγελματική συμπεριφορά στις προπονήσεις, δείχνει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του με την ομάδα και όχι μόνο θέτει υποψηφιότητα για το αρχικό σχήμα της ρεβάνς, αλλά μοιάζει να είναι μια από τις κινήσεις που θα κάνει ο Λουτσέσκου προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του «Δικεφάλου».

Ο Κάλεντ Νάραϊ στο Λέφσκι-ΠΑΟΚ

Οπωσδήποτε όμως, για την ώρα, το νούμερο-ένα ζήτημα δεν είναι κάποιο απ’ όλ’ αυτά. Ο Ρουμάνος προπονητής γνωρίζει ότι δεν αρκούν μια-δύο αλλαγές, πρέπει να αλλάξει πολλά περισσότερα, γι’ αυτό και στο μυαλό του στριφογυρνάει η ιδέα να ρίξει τον Κάλεντ Νάραϊ στη «μάχη», όχι όμως σε κάποιο απ’ τα δύο «φτερά» της επίθεσης, αλλά στην κορυφή της, Να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του.

Ο Νάραϊ, ξέρει ότι, δεν είναι σέντερ φορ. Επιλογή ενδεκάδας, για σέντερ φορ, είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά βρίσκεται στα «πιτς», δεύτερη επιλογή ο Μπράντον Τόμας, που δεν έχει πείσει ότι είναι έτοιμος και τρίτη ο Γιώργος Κούτσιας, που θέλει το χρόνο του.

Κοιτούσα τα στατιστικά καριέρας του 28χρονου Γερμανού. Από τα σχεδόν 260 επίσημα παιχνίδια, μόλις 2 τα έχει παίξει ως φορ στην κορυφή της επίθεσης. Τα περισσότερα, σχεδόν το 65% των αγώνων έβγαλε το ψωμί του ως δεξί εξτρέμ ή δεξί χαφ. Από ανάγκη, λογικά, τον είχαν χρησιμοποιήσει σ’ αυτό το ρόλο στη Γκόιτερ Φιρτ, την σεζόν 2017-18, ίσως να μη θυμάται καν ότι σ’ ένα από τα δύο μοναδικά 90λεπτα του ως στράικερ είχε βρει δίχτυα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.