Ο τρόπος της Γάνδης, η πρόκληση του ΠΑΟΚ και η ελπίδα…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο τρόπος της Γάνδης, η πρόκληση του ΠΑΟΚ και η ελπίδα…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα σοφά λόγια του Ραζβάν Λουτσέσκου, την ιστορική ευκαιρία του ΠΑΟΚ και το διακύβευμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Η διπλή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη είναι από κάθε άποψη ιστορική. Μία αναμέτρηση που θα κρίνει αν μία ελληνική ομάδα θα παίξει σε ευρωπαϊκό προημιτελικό. Πόσο συχνά μας συμβαίνει και πόσο συχνά μπορεί να μας συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για το δε ΠΑΟΚ η ευκαιρία έχει μοναδικές πέρα από ιστορικές διαστάσεις. Είναι μία από τις μεγαλύτερες βραδιές της ιστορίας του η αποψινή κι’ ας ελπίσουμε ότι θα αποδειχτεί συνεπής σε αυτό το ιστορικό ραντεβού.

Μην ξεγελαστείτε να το θεωρήσετε εύκολο, μην έχετε την αίσθηση ότι είναι βατό να αποκλείσει την Γάνδη, αλλά είναι σίγουρα εφικτό. Μία προσεκτική ματιά στον τρόπο παιχνιδιού της, αλλά και τα πρόσφατα αποτελέσματά της θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Δεν γίνεται να μην είσαι πολύ καλή ομάδα και να νικήσεις σε νοκ άουτ ημιτελικό την Μπριζ με 3-0. Δεν είναι όμως και μεγαθήριο. Δεν είναι καν τόσο ψηλό εμπόδιο ώστε να θεωρούμε ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να υπερβεί εαυτό για να τα καταφέρει.

Αλλά πριν δούμε τον ιστορικό χαρακτήρα που έχει το ματς για τον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας δούμε την Γάνδη. Είναι μία ομάδα που δεν αλλάζει πλέον την διάταξη με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Οι διάφορες παραλλαγές του 3-4-3 (3-4-2-1 ή 3-4-1-2 είναι οι δύο επικρατέστερες) είναι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως πλέον ο Χέιν Φανχάζεμπρουκ. Τα δύο ακραία μπακ χαφ στη φάση ανάπτυξης του παιχνιδιού δεν «ζουν» απλώς κάτω από τη σέντρα, αλλά σχεδόν στο ύψος της μεγάλης περιοχής του εκάστοτε αντίπαλου και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει και να προσέξει και να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ. Κλέψιμο στον άξονα και γρήγορη μετάβαση σε Ζίβκοβιτς που θα είναι στα άκρα μπορεί να είναι κάλλιστα ο ένας (και πιο σημαντικός τρόπος) που θα χτυπήσει ο ΠΑΟΚ την Γάνδη.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να είναι απολύτως συγκεντρωμένος και προσεκτικός. Η Γάνδη σπάνια πιέζει ψηλά, την πίεσή της δεν την φτάνει συχνά μέχρι τα στόπερ ή τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά πιέζει αφόρητα και με παγίδες δύο και τριών παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Η μπάλα δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει άνετα από τα πόδια του Κούρτιτς, του Τσιγγάρα και του Αουγκούστο. Για την ακρίβεια, είναι μάλλον απίθανο. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπο είτε να περάσει με γρήγορες και άμεσες μεταβιβάσεις χωρίς κοντρόλ (με τη μία) από τον άξονα ή ακόμη καλύτερα να παίξει αρκετά από τα άκρα, ή με βαθιές διαγώνιες μεταβιβάσεις από τους αμυντικούς του για να σπάσει αυτό το πρέσινγκ. Διότι αν χάσει τη μπάλα εκεί θα του συμβεί ότι και στο εντός έδρας ματς με την Κοπεγχάγη.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ είναι οι κινήσεις των τριών επιθετικών της Γάνδης σε όποια διάταξη κι’ αν βρεθούν. Ο τρόπος τους, είναι ο μεσαίος από τους τρεις επιθετικούς να γυρίζει αρκετά πίσω και να σπάει μπάλες δεξιά και αριστερά, ή ακόμη και στην πλάτη του (με κεφαλιές προς τα πίσω) για τις διαγώνιες κινήσεις που κάνουν οι άλλοι δύο επιθετικοί. Μάλιστα πάρα πολλές φορές ο αγαπημένος τρόπος με τον οποίο κινούνται οι ακραίοι επιθετικοί είναι σταυρωτές διαγώνιες κινήσεις. Αυτός που ξεκινάει από τα δεξιά της επίθεσης καταλήγει στα αριστερά και το αντίστροφο. Σαν να σχηματίζουν με τις νοητές πορείες τους ένα τεράστιο Χ έξω από την μεγάλη περιοχή του αντίπαλου. Το κάνουν τόσο συχνά και τόσο αυτοματοποιημένα που μοιάζει ενδεχομένως ως το μεγαλύτερο όπλο τους και συχνά αυτές οι διαγώνιες κινήσεις μπερδεύουν τους αντιπάλους τους, οι οποίοι χάνουν τα μαρκαρίσματα και την συγκέντρωση τους.

Προφανώς όλα αυτά και πολλά περισσότερα, οι συνεργάτες του Λουτσέσκου, οι οποίοι έχουν δει και από κοντά την Γάνδη, τα έχουν μεταφέρει και συνεπώς ο ΠΑΟΚ έχει ετοιμάσει το δικό του σχέδιο για το πώς θα τα αντιμετωπίσει. Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συγκέντρωση, καθαρό μυαλό και να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες και το πλάνο του προπονητή, ο οποίος σίγουρα έχει απαντήσεις για όλα αυτά.

Αλλωστε για να επανέλθω στο διακύβευμα, για τον ΠΑΟΚ είναι ιστορικό και μοναδικό. Η πρόκριση σε βάρος της Γάνδης θα του επιτρέψει να πετύχει κάτι μεγάλο, αλλά κυρίως να ονειρεύεται πράγματα που μέχρι χθες έμοιαζαν απαγορευμένα. Και όπως πολύ σωστά είπε και ο Λουτσέσκου στη συνέντευξη τύπου βάζοντας και αυτή την παράμετρο, αυτό εδώ είναι ένα ιστορικό ραντεβού για τον ΠΑΟΚ, αλλά και ένα πολύ σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία πρόκριση επί της Γάνδης είναι πιθανό να μας οδηγήσει στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, κάτι που σημαίνει ότι την μεθεπόμενη σεζόν θα έχουμε πέντε ομάδες στην Ευρώπη. Δύο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μία στο Europa και δύο στο Conference. Κάτι που σημαίνει ότι το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν θα διεξαχθεί και το διακύβευμα θα είναι μεγάλο όχι μόνο για τον πρώτο, αλλά και για τον δεύτερο που θα έχει το παράθυρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για τον πέμπτο που θα παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φανταστείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν το φετινό πρωτάθλημα και τα πλέι οφ που έρχονται αν ο δεύτερος είχε θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο πέμπτος έπαιρνε ευρωπαϊκό εισιτήριο…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.