Euro 2024: Πότε είναι η κλήρωση και ποιο το πιθανό γκρουπ του «θανάτου»

Βασίλης Μπαλατσός
Euro 2024: Πότε είναι η κλήρωση και ποιο το πιθανό γκρουπ του «θανάτου»
Το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Euro 2024, στο οποίο φιλοδοξεί να συμμετασχεί και η Εθνική Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας των play-offs του Nations League.

Τα προκριματικά του Euro 2024 ολοκληρώθηκαν και πλέον είναι γνωστές οι 21 ομάδες που έχουν σφραγίσει τη θέση τους για την τελική φάση του τουρνουά το ερχόμενο καλοκαίρι. Πλέον απομένουν τρία εισιτήρια τα οποία θα κριθούν στη διαδικασία των play-offs του Nations League, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί αν υπερκεράσει τα εμπόδια της και να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση μια δεκαετία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Το Gazzetta κάνει μια σύνοψη για όλα όσα έχουν γίνει, θα γίνουν και πρέπει να γνωρίζετε για τη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πότε θα γίνει η κλήρωση του Euro 2024;

Η κλήρωση για το Euro 2024 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην Elbphilharmonie του Αμβούργου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Οι ομάδες θα μάθουν τους πρώτους τους αντιπάλους στο τουρνουά περίπου έξι μήνες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα στην Allianz Arena του Μονάχου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Ένα μήνα αργότερα, ο τελικός θα διεξαχθεί στο Olympiastadion του Βερολίνου των 74.000 θέσεων.

Θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση η κλήρωση του Euro 2024;

Ναι, η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο UEFA.com και στην εφαρμογή της UEFA. Θα υπάρξουν ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από όλη την Ευρώπη που θα προβάλουν την κλήρωση, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Κληρωση

Ποιες ομάδες έχουν προκριθεί;

Γνωρίζουμε ήδη 21 από τις 24 ομάδες που θα παίξουν στη Γερμανία. Κατά σειρά οι δυο πρώτες ομάδες από τους ομίλους από τους οποίους προκρίθηκαν.

  • Οικοδέσποινα: Γερμανία
  • Group A: Ισπανία, Σκωτία
  • Group Β: Γαλλία, Ολλανδία
  • Group C: Αγγλία, Ιταλία
  • Group D: Τουρκία, Κροατία
  • Group E: Αλβανία, Τσεχία
  • Group F: Βέλγιο, Αυστρία
  • Group G: Ουγγαρία, Σερβία
  • Group Η: Δανία, Σλοβενία
  • ​​Group Ι: Ρουμανία, Ελβετία
  • Group J: Πορτογαλία, Σλοβακία

Ποια είναι τα Pots του Euro 2024;

Και αυτές οι ομάδες έχουν μπει σε Pots από τις οποίες θα γίνει η κλήρωση. Ως συνήθως, κάθε όμιλος θα αποτελείται από μια ομάδα από κάθε Pot.

Pot 1: Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία
Pot 2: Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία
Pot 3: Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία
Pot 4: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, Νικητής Play-offs A, Νικητής Play-offs B, Νικητής Play-offs C

Ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στα play-offs και πότε;

Kαι τώρα μπαίνουμε στο γαλανόλευκο «ζουμί». Μπορεί πριν γίνει η κλήρωση για το τουρνουά να μην ξέρουμε ποιες ομάδες θα περάσουν από τα play-offs του Nations League, αλλά γνωρίζουμε ποιες θα διεκδικήσουν τα εισιτήρια.

Οι τρεις τελικές θέσεις στο Euro 2024 θα καθοριστούν μέσω αυτής της διαδικασίας και θα χωριστούν στα τρία «μονοπάτια», επομένως μία θέση για το μονοπάτι Α, μία για το μονοπάτι Β και μία για το μονοπάτι Γ.

Εκεί είναι τέσσερις ομάδες σε κάθε Path και θα παίξουν τους μονούς ημιτελικούς την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.

Path Α

Πολωνία - Εσθονία
Ουαλία - Φινλανδία

Path B

Ισραήλ - Ισλανδία
Βοσνία & Ερζεγοβίνη - Ουκρανία

Path C

Γεωργία - Λουξεμβούργο
Ελλάδα - Καζακστάν

Οι νικητές κάθε ημιτελικού θα περάσουν στους τρεις τελικούς, που θα παιχτούν όλοι πέντε ημέρες αργότερα την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024.

Οι έδρες των τελικών αποφασίστηκαν από την UEFA. O νικητής του αγώνα Ουαλία - Φινλανδία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Path A, ο νικητής του Βοσνία & Ερζεγοβίνη - Ουκρανία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Path B και ο νικητής του Γεωργία - Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Path C.

Ποιο είναι το δυνητικό «Group of Death»;

Όπως πάντα σε μια τέτοιου επιπέδου διοργάνωση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προκύψει ένας όμιλος του «θανάτου».

Στο τελευταίο τουρνουά, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία κληρώθηκαν στο ίδιο group. Ήρθε οκτώ χρόνια αφότου η Γερμανία και η Πορτογαλία είχαν μια εξίσου δύσκολη κλήρωση, καθώς είχαν πετύχει την Ολλανδία στον όμιλο Β στο Euro 2012.

Οι Ολλανδοί δεν πήραν βαθμό σε αυτόν τον όμιλο και αντιμετωπίζουν την προοπτική άλλης μιας εφιαλτικής διασταύρωσης, καθώς βρίσκεται στο Pot 3 όπως η Κροατία.

Και δεν είναι καθόλου ευκολότερο το Pot 4, όπου... καραδοκεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, όπως και η 14η στην κατάταξη Ελβετία που έφτασε στα νοκ άουτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ευτυχώς, για αυτές τις ομάδες, το Pot 2 φαίνεται πιο βατό από ό,τι θα περιμέναμε, με τη 19η Δανία να είναι η υψηλότερη στην κατάταξη, σύμφωνα με τη FIFA.

Το «Group of Death» με βάση την κατάταξη της FIFA:

  • Γαλλία (2)
  • Δανία (19)
  • Ολλανδία (7)
  • Ιταλία (9)

Ποιο είναι το format του Euro 2024;

Συνοψίζοντας στο Euro 2024 υπάρχουν 24 ομάδες, 12 λιγότερες από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτό περιπλέκει κάπως το format.

Από την κλήρωση θα προκύψουν έξι όμιλοι τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτες θα προκριθούν αυτόματα στους 16. Εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες. Θα είναι οι τέσσερις τρίτες ομάδες που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς στη φάση των ομίλων.

Ποια είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας;

  • Μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων
  • Μεγαλύτερος αριθμός γκολ στο ενεργητικό
  • Μεγαλύτερος αριθμός νικών
  • Χαμηλότεροι πειθαρχικοί πόντοι (κίτρινη κάρτα = 1 πόντος, κόκκινη κάρτα = 3 πόντοι, δύο κίτρινες κάρτες σε έναν αγώνα = 3 πόντοι)
  • Θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών προκριματικών (ή εάν συμμετέχει η Γερμανία, κλήρωση)
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EURO Τελευταία Νέα