Ο προπονητής της Εθνιής Νέων, Τάσος Θέος, στο Gazzetta: «Ευκαιρία να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα»

Γιώργος Μανταίος
Ο προπονητής της Εθνιής Νέων, Τάσος Θέος, στο Gazzetta: «Ευκαιρία να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα»
Ο προπονητής της εθνικής Νέων μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την πρόκριση στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19


Στην προαναγγελία των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, είχαμε εκτιμήσει ότι η τύχη χρωστούσε κάτι στον ομοσπονδιακό προπονητή Τάσο Θέο και ότι η Ελλάδα είχε τις δυνατότητες να φτάσει στην πρόκριση στην Elite Round το Μάρτιο του 2023. Το δεύτερο αποδείχθηκε με τις εμφανίσεις της στον προκριματικό όμιλο που διεξήχθη στην Ελβετία. Όσο για την τύχη, δεν (τής) χρειάστηκε! Ήταν τόσο έτοιμη, τόσο αποφασισμένη η εθνική ομάδα U19, που αυτή τη φορά δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πέρασε στην επόμενη φάση με δύο άνετες νίκες (2-0 τη διοργανώτρια Ελβετία, 3-0 την Ανδόρα) και στη συνέχεια πήρε το βαθμό που χρειαζόταν (1-1) εναντίον της Τσεχίας, για να εξασφαλίσει (και) την πρώτη θέση.

Ήταν η δικαίωση για έναν από τους πλέον εξειδικευμένους Έλληνες προπονητές στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο Θέος είχε υπό την καθοδήγησή του και τους Παίδες (U17) το 2019 με συνδετικό κρίκο τον Γιώργο Κούτσια. Η ομάδα εκείνη προκρίθηκε στην Elite Round με εντυπωσιακές νίκες και «κερασάκι στην τούρτα» το 2-0 επί της Γερμανίας. Όμως προέκυψε η πανδημία και η διοργάνωση αναβλήθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, ως προπονητής της εθνικής Νέων (U19) πλέον, γεύτηκε την πίκρα του αποκλεισμού, παρότι η ομάδα πάλεψε μέχρι τέλους παρότι έμεινε με δέκα παίκτες, τόσο με τη Ρωσία (0-1) όσο και τη Γερμανία (1-1) στη Ναύπακτο. Μετά ήλθε ο πόλεμος, οι Ρώσοι αποβλήθηκαν αλλά είχαν προλάβει να αφήσουν έξω την Ελλάδα!


Αυτή τη φορά τα πάντα ήταν διαφορετικά. Η εθνική «χτίστηκε» το καλοκαίρι με τη συμμετοχή της στους Μεσογειακούς Αγώνες και παρουσιάστηκε πανέτοιμη, αντισταθμίζοντας το μειονέκτημα της έλλειψης αγώνων των παικτών (ας όψεται η Super League 2) έναντι των αντιπάλων τους.

Λίγες ώρες μετά από αυτή την επιτυχία και την επιστροφή της εθνικής Νέων στην Elite Round μετά από τέσσερα χρόνια (τελευταία συμμετοχή την Άνοιξη του 2019), ο Θέος μίλησε αποκλειστικά στο Gazzetta και απάντησε στα ερωτήματα, σχετικά με...

- Την κομβική σημασία του πρώτου αγώνα με τη διοργανώτρια Ελβετία:


«Ήταν όλα τα ματς ευρωπαϊκού επιπέδου, με άλλο ρυθμό και άλλη ποιότητα απ΄ότι έχουν συνηθίσει τα παιδιά στην Ελλάδα. Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και ειδικά για το ματς με την Ελβετία κάναμε εκτεταμένο scouting. Όντως ό,τι ετοιμάσαμε, μας βγήκε στο γήπεδο. Πάντα το πρώτο ματς είναι κομβικό, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης και όλοι το γνωρίζαμε αυτό».

- Την προετοιμασία της ομάδας:


«Εδώ πρέπει να πούμε ότι ήταν πολύ μεγάλη η βοήθεια από την ΕΠΟ και ειδικά του τεχνικού διευθυντή εθνικών ομάδων, Κώστα Κωνσταντινίδη. Για πρώτη φορά κάναμε κάτι σαν μίνι προετοιμασία στη Νάουσα, μας βοήθησαν και τα ματς των Μεσογειακών. Ο κορμός κατά 85-90% ήταν ίδιος. Αυτό μας έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση, γιατί δεν είχαν παιχνίδια τα παιδιά με τις Β΄ ομάδες. Συνχή, τα τα περισσότερα παιδιά ανήκουν στις Β΄ ομάδες των συλλόγων τους, άρα δεν είχαν παιχνίδια. Μέσα από την προετοιμασία αποκτήσαμε ομοιογένεια, συνοχή και μπορέσαμε να καταλήξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στην τελική 20άδα»

- Τα κριτήρια επιλογής των παικτών:

«Στην εθνική ομάδα μετείχαν οι πιο έτοιμοι, όχι απαραίτητα οι καλύτεροι. Για ένα τέτοιο τουρνουά τριών αναμετρήσεων, έπρεπε να πάρουμε τους 20 πιο έτοιμους. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, ειδικά και σε αυτά που ήταν μαζί μας στους Μεσογειακούς της Αλγερίας και στην προετοιμασία στη Νάουσα. Έχουν κι αυτοί μερίδιο στην επιτυχία όμως δυστυχώς η αποστολή «χωρούσε» μόνο 20. Επίσης στο σημείο αυτό θα ήθελα να πως συγχαρητήρια σε όλο το προπονητικό staff που ήμασταν εδώ και τον συντονιστή των «μικρών» εθνικών ομάδων Γρηγόρη Γεωργάτο».

- Την παρουσία της Ελλάδας στην Elite Round μετά από τέσσερα χρόνια:

«Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην Elite γιατί έχει την ποιότητα και το έχει δείξει. Το 2020 λόγω συνθηκών (Covid) σταμάτησαν όλα, πέρσι ήμασταν άτυχοι και δεν περάσαμε. Με το που τελείωσε εκείνη η διοργάνωση στη Ναύπακτο, το πρώτο που σκεφτόμασταν ήταν πότε θα ξαναρχίσει για να κερδίσουμε ό,τι χάσαμε εκεί. Εκτός από την πρώτη θέση, παρουσιάσαμε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίες, συνδυαστικό ποδόσφαιρο που θέλουμε να βλέπουμε σε αυτές τις ηλικίες. Το αναγνώρισαν όλοι όσοι ήταν εκεί και είναι χαρακτηριστικό ότι δεχτήκαμε τα εύσημα από τους ανθρώπους της UEFA, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά για το ποδόσφαιρο που απέδωσε η ομάδα»

- Την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ελληνικούς συλλόγους στα νέα παιδιά:


Εμείς που ασχολούμαστε με τις αναπτυξιακές ηλικίες, πρέπει να δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις και στις ομάδες να τους εμπιστεύονται και να δίνουν ευκαιρίες από τη στιγμή που το αξίζουν. Απέδειξαν ότι δεν υστερούν σε τίποτα απέναντι σε χώρες όπως η Ελβετία και η Τσεχία που εμπιστεύονται τους γηγενείς παίκτες.

- Τη σημασία της πρώτης θέσης για την κλήρωση στην Elite Round:


«Η πρώτη θέση μας δίνει ψυχολογία, ίσως και καλύτερη κλήρωση γιατί απ΄ό,τι είδαμε μέχρι τώρα οι μεγάλες δυνάμεις κατέκτησαν τις πρωτιές, άρα θα τις αποφύγουμε. Δεν το συζητάμε, όμως, ότι θα είναι ένας πολύ δυνατός όμιλος που χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Αυξάνεται πολύ ο βαθμός δυσκολίας, αλλά είναι ευκαιρία να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας και τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές»


Οι αγώνες της εθνικής U19 στην Ελβετία

21/10: Ελλάδα – Ελβετία 2-0 (21΄ Σπυράκος, 84΄ Κούτσιας)


Ελλάδα: Μοναστηρλής, Γεωργιάδης, Φίλων, Κεραμίτσης (63΄ Νικολάου), Χρήστου, Τσίκος (75΄ Γκούμας), Κούτσιας (87΄ Κυριόπουλος), Σμυρλής (75΄ Γκολφίνος), Κωττάς, Σπυράκος (87΄ Τασιούρας), Αλεξίου.

24/10: Ελλάδα-Ανδόρα 3-0 (9΄ Τσίκος, 36΄ Κούτσιας, 75΄ Κυριόπουλος)

Ελλάδα: Μοναστηρλής, Τασιούρας, Φίλων (64΄ Γεωργιάδης) Κωττάς (80΄ Χατζηκυριάκος), Κεραμίτσης, Βολάκης (64΄ Γκολφίνος), Χρήστου (64΄ Γκούμας), Τσίκος, Αλεξίου (80΄ Νικολάου), Κούτσιας, Κυριόπουλος.


27/10: Ελλάδα-Τσεχία 1-1 (75΄ Σπυράκος – 64΄ Σμίγκα)

Ελλάδα: Μοναστηρλής, Γεωργιάδης (69΄ Γκολφίνος), Κεραμίτσης, Χρήστου, Κούτσιας, Σμυρλής (62΄ Τσίκος), Κυριόπουλος (62΄ Φίλων), Κωττάς (62΄ Νικολάου), Σπυράκος (90΄+ Χατζηκυριάκος), Τασιούρας, Αλεξίου.

 

 

EURO Τελευταία Νέα