Υπάρχει φαβορί για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ;

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Υπάρχει φαβορί για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος προσεγγίζει τους τέσσερις προημιτελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και προσπαθεί να διακρίνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα…

Στη σκιά των δηλώσεων του Πεπ Γκουαρντιόλα href="https://www.gazzetta.gr/football/champions-league/article/1581014/gkoyardiola-kata-uefa-fifa-skotosan-toys-paiktes-den-paei-allo">που είπε «η lang="EN-US">FIFA lang="EN-US"> και η lang="EN-US">UEFA σκοτώνουν τους ποδοσφαιριστές», άποψη που ακούγεται ακραία, αλλά προφανώς έχει μεγάλη δόση πραγματικότητας, ξεκινά η προημιτελική φάση του href="https://www.gazzetta.gr/football/champions-league">Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε μία σεζόν, στην οποία, σήμερα και με βάση τη φωτογραφία της στιγμής, η href="https://www.gazzetta.gr/teams/liverpool">Λίβερπουλ μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και η href="https://www.gazzetta.gr/teams/chelsea" target="_blank">Τσέλσι, η href="https://www.gazzetta.gr/teams/psg" target="_blank"> Παρί Σεν Ζερμέν χάνει το πρωτάθλημα στην Γαλλία από την Λιλ, η href="https://www.gazzetta.gr/teams/dortmund" target="_blank">Μπορούσια Ντόρτμουντ χάνει το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, η href="https://www.gazzetta.gr/teams/real-madrid" target="_blank">Ρεάλ έστω και οριακά είναι 3η στο ισπανικό πρωτάθλημα και η Πόρτο στο -10 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία, οι μοναδικές σταθερές στην Ευρώπη μοιάζουν η href="https://www.gazzetta.gr/teams/bayern-munich" target="_blank">Μπάγερν και η href="https://www.gazzetta.gr/teams/man-city" target="_blank">Μάντσεστερ Σίτι.

Είναι λοιπόν απολύτως λογικό αυτές οι δύο να θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Με την διαφορά ότι η Μπάγερν θα πρέπει να ζήσει τις επόμενες εβδομάδες χωρίς τον Λεβαντόφσκι, πράγμα καθόλου εύκολο και η Σίτι να παίξει μέσα στον Απρίλιο οκτώ ματς στα οποία θα κριθούν σχεδόν τα πάντα (τελικό Λιγκ Καπ με την Τότεναμ, ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας με την Τσέλσι, τους δύο προημιτελικούς με την Ντόρτμουντ για το Τσάμπιονς Λιγκ, τον έναν ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με Μπάγερν ή Παρί, αν αποκλείσει φυσικά τη Ντόρτμουντ και τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος), γι’ αυτό άλλωστε και ο Πεπ μίλησε για πρόγραμμα και ρυθμό αγώνων που σκοτώνει τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μηχανές.

Ας δούμε όμως το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά.

id="head-0">Μάντσεστερ Σίτι Ντόρτμουντ

Στα δικά μου μάτια, αυτό είναι το μοναδικό από τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης που έχει ξεκάθαρο φαβορί και φυσικά είναι η Σίτι. Είναι δύο ομάδες σε ακριβώς αντίθετες πορείες τους τελευταίους μήνες. Από την μία η υπερηχητική Σίτι με την μία ήττα σε όλες τις διοργανώσεις από το Νοέμβριο και μετά και από την άλλη η Ντόρτμουντ που δεν κερδίζει πλέον κανέναν, έχει αλλάξει προπονητή, θα αλλάξει ξανά προπονητή και έχει μείνει μακριά και από την πρώτη τετράδα στην Μπουντεσλίγκα. Βεβαίως την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, σκέφτομαι είναι η αλήθεια με το πίσω μέρος του κεφαλιού μου, ότι αυτός είναι και ορισμός των εκπλήξεων στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα που δεν είναι καλά και που έχει ένα σωρό αγωνιστικά προβλήματα, στην μία βραδιά αυτής της διοργάνωσης μπορεί να κάνει θαύματα.

Παρά ταύτα, κυρίως λόγω της κατάστασης στην οποία είναι η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία συμπεριφέρεται σαν κομπιούτερ που δεν κάνει λάθος σχεδόν ποτέ μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με δεδομένη την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες και στην ποιότητα του ρόστερ και στον τρόπο παιχνιδιού, η Σίτι είναι πιθανό όχι απλώς να προκριθεί, αλλά και με δύο νίκες. Για μία ακόμη φορά φυσικά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω στον Χάλαντ. Το παιδί θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, από το οποίο όμως είναι μάλλον υπερβολικό να περιμένουμε στα 20 του, να αποκλείσει μόνος του, μία υπερηχητική ομάδα η οποία βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ιστορίας της. Η αναμέτρηση πάντως του Νορβηγού φορ, με την ομάδα που έχει την καλύτερη ανασταλτική λειτουργεία στον κόσμο, αυτή τη στιγμή είναι ένα σπουδαίο ντεσού.

id="head-1">Ρεάλ Μαδρίτης Λίβερπουλ

Η απουσία του Σέρχιο Ράμος από αυτό το παιχνίδι, είναι σαν να απουσιάζει η καρδιά της Ρεάλ Μαδρίτης από την αναμέτρηση. Αυτό και μόνο φτάνει για να δυσκολέψει αφάνταστα την Ρεάλ. Ακόμη και απολύτως καλά να μην ήταν, αλλά να μπορούσε να παίξει, θα ήταν ένας λόγος για να αποσυντονίσει εκνευρίσει τους παίκτες της Λίβερπουλ, αφού στα lang="EN-US">mind lang="EN-US"> lang="EN-US">games lang="EN-US"> εντός του αγωνιστικού χώρου, την ώρα του ματς, δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν. Η παρουσία του στο τερέν θα ήταν ικανή να αποσυντονίσει τον Σαλάχ και τους υπόλοιπους μετά τη γνωστή κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον τραυματισμό του Αιγύπτιου από τον Ράμος.

Ο αρχηγός και ηγέτης της Ρεάλ θα λείψει όμως, όπως θα λείψει και ο παρτενέρ του ο Βαράν από το κέντρο της άμυνας, λόγω lang="EN-US">covid lang="EN-US"> 19 και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τη Ρεάλ που θα παίξει με προβληματικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Με τέτοιο ασφαλώς θα παίξει και η Λίβερπουλ, αλλά αυτή έχει συνηθίσει μήνες τώρα να ζει με αυτό. Η Λίβερπουλ προέρχεται από μία νίκη που της έφτιαξε την διάθεση (3-0 στο Λονδίνο την Αρσεναλ) και μπορεί να της αλλάξει όλη τη σεζόν αφού την έβαλε ξανά στη μάχη της τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ και την γέμισε με κίνητρα και αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ της λείπει, ενώ η Ρεάλ δεν μπορεί παρά να σκέφτεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, ότι ανάμεσα στα δύο ματς με τη Λίβερπουλ έχει να παίξει και το lang="EN-US">clasico lang="EN-US"> με την Μπαρτσελόνα, το ερχόμενο Σάββατο. Με αυτά τα δεδομένα, θα έλεγα, αν κάποιος μου έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό, ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι 45-55 για την ομάδα του Κλοπ.

Μπάγερν Παρί

Αν έπαιζε ο Λέβα, θα μπορούσα να μιλήσω ακόμη και για απόλυτο φαβορί και φυσικά αυτό θα ήταν η Μπάγερν, η οποία θα παραμείνει απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο, στα δικά μου μάτια πάντα, αν καταφέρει να αποκλείσει την Παρί χωρίς τον Λεβαντόφσκι.

Από την άλλη πόσο εύκολο είναι να αποκλείσει την Παρί χωρίς τον Λέβα; Καθόλου. Το ματς με τη Λειψία μας έδειξε, κι’ ας νίκησε η Μπάγερν, ότι η απουσία του Λέβα, είναι μία δομική απουσία στο παιχνίδι των Βαυαρών. Όχι δεν θα λείψουν μόνο τα γκολ του. Το παιχνίδι της Μπάγερν ακουμπάει στο παιχνίδι του Λέβα σε όλους τους τομείς. Πατάει στις κινήσεις του Λέβα μακριά από την περιοχή, στη δημιουργία του, στους χώρους που φτιάχνει για τους συμπαίκτες του, με τις κινήσεις του. Ακόμη και το πρέσινγκ που κάνει η Μπάγερν ψηλά, στηρίζεται στον Λέβα και όποιος είδε το ματς με τη Λειψία και δεν έμεινε μόνο στο σκορ, θα διαπίστωσε πως όλα αυτά τα ζητήματα δεν είναι καθόλου εύκολο να λυθούν. Για την ακρίβεια σε ένα απαιτητικό ματς, όπως ήταν αυτό με τη Λειψία, στο οποίο όλοι οι παίκτες της Μπάγερν έπαιζαν στο 100%, γιατί κρίνονταν ο τίτλος στη Μπουντεσλίγκα, τα προβλήματα αυτά όχι απλώς εμφανίστηκαν, αλλά η Μπάγερν δεν μπόρεσε να τα λύσει και ποτέ.

Προβληματική όμως εξακολουθεί να είναι και η εικόνα της Παρί με τον Ποτσετίνο στον πάγκο της. Μάλιστα στο δικό της ντέρμπι τίτλου το ΣΚ, η Παρί όπως και η Μπάγερν δεν έπαιξε καλά, αλλά σε αντίθεση με τους Βαυαρούς, οι Παριζιάνοι έχασαν κιόλας από την Λιλ και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν το πρωτάθλημα. Φυσικά και το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μία άλλη ιστορία και για τους δύο, αλλά έστω και χωρίς τον Λέβα, η Μπάγερν στα μάτια μου έχει μικρό, είναι η αλήθεια, προβάδισμα.

Τσέλσι Πόρτο

Για τους περισσότερους αυτό εδώ είναι το ζευγάρι με την πιο εύκολη δουλειά για το φαβορί. Αμφιβάλλω ζωηρά και η αλήθεια είναι το ίδιο θα μας έλεγαν ο Πίρλο και η Γιουβέντους. Για τον Κονσεϊσάο η Τσέλσι είναι η ιδανική αντίπαλος, όπως ήταν και η Γιουβέντους. Ομάδες με νέους προπονητές αμφότερες, που ακόμη ψάχνουν την αγωνιστική ταυτότητά τους, την ώρα που η Πόρτο, είναι ομάδα που τρία χρόνια τώρα εξελίσσεται με αυτόν προπονητή. Η μαχητικότητα της Πόρτο, το εξαιρετικό διάβασμα του αντιπάλου, και ένας μοντέρνος Μουρίνιο, απέναντι στην Τσέλσι είναι ίσως ότι χειρότερο θα μπορούσε να τύχει αυτή τη στιγμή στον Τούχελ που ξέρει ότι η ομάδα του είναι το φαβορί και επιπλέον για τα αγγλικά lang="EN-US">media lang="EN-US"> και τον Αμπράμοβιτς, έχει υποχρέωση να προκριθεί. Η Πόρτο είναι μία από τις πλέον lang="EN-US">aggressive lang="EN-US"> ομάδες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και η Τσέλσι αν καταφέρει να την αποκλείσει, θα έχει φτύσει αίμα και θα το έχει κάνει στις λεπτομέρειες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.