Οι νικητές των τριών τελικών επηρεάζουν άμεσα τις ομάδες μας!

Οι νικητές των τριών τελικών επηρεάζουν άμεσα τις ομάδες μας!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει το πώς η εξέλιξη και των τριών εφετινών ευρωπαϊκών τελικών επηρεάζει άμεσα τις τέσσερις ή… πέντε ομάδες μας, που θα πάρουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια: από πιθανούς αντιπάλους μέχρι και προκριματικό γύρο εκκίνησης για τον Κυπελλούχο Ελλάδας!

Η έκβαση και των τριών ευρωπαϊκών τελικών, αρχής γενομένης από αυτόν του Europa την ερχόμενη Τετάρτη στο Δουβλίνο, ανάμεσα σε Λεβερκούζεν και Αταλάντα μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την τύχη των τεσσάρων ή πέντε Ευρωπαίων μας τη νέα σεζόν με το νέο σύστημα διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων!

Να αρχίσουμε με τον πρωταθλητή Ελλάδας, ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, τον οποίο θα γνωρίζουμε αύριο το βράδυ. Η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά ως προς τους υποψήφιους αντιπάλους του πρωταθλητή μας στο Champions Path, αν το εφετινό τρόπαιο του Champions League κατακτηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης ή από την Ντόρτμουντ!

Με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ρεάλ Μαδρίτης θα ισχύσει κανονικά ο κανονισμός του rebalancing για το σποτ του κατόχου του τροπαίου! Το διπλό σποτ της Ρεάλ Μαδρίτης (και ως κάτοχος και ως πρωταθλήτρια Ισπανίας) θα καλύψει με την προαγωγή της από το Champions Path η Σαχτάρ Ντόνετσκ, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα παύει να είναι και υποψήφιος αντίπαλος της πρωταθλήτριας ομάδας της Ελλάδας. Βεβαίως αν είναι ο ΠΑΟΚ ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να την βρει λόγω συντελεστή αλλά για την ΑΕΚ η πρωταθλήτρια Ουκρανίας αποτελεί μια από τις χειρότερες επιλογές στα πλέι οφ της προκριματικής φάσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για την ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό με κάτοχο του Champions League τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα είναι υποψήφιος αντίπαλος ούτε η Κοπεγχάγη (αν κατακτήσει τον τίτλο στη Δανία) ή η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αφού μία εκ των δύο θα καλύψουν τη θέση της Σαχτάρ στα πλέι οφ.
Με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ντόρτμουντ, δεν ισχύει αυτό το rebalancing (το οποίο γίνεται πριν την κατανομή των έξτρα εισιτηρίων στην πέμπτη ομάδα Γερμανίας και Ιταλίας) γιατί η γερμανική ομάδα θα είναι αυτή που θα καλύψει το σποτ του πρωταθλητή Ευρώπης στο League Stage του νέου Champions League…

Από την άλλη πλευρά με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ντόρτμουντ και χωρίς καμία έτερη προϋπόθεση ο Κυπελλούχος Ελλάδας 2024 (Παναθηναϊκός ή Αρης) προάγεται αυτόματα από τον πρώτο στον δεύτερο προκριματικό γύρο (μαζί με τους Κυπελλούχους Δανίας, Κροατίας και Ισραήλ) και ξεκινάει μαζί με τους υπόλοιπους τρεις Ευρωπαίους στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες. Με απλά λόγια πρώτο ματς στις 25 αντί για τις 11 Ιουλίου και ένα… μαξιλαράκι ασφαλείας στους τρεις προκριματικούς μέχρι το League Stage. Με δύο προκρίσεις και έναν αποκλεισμό ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα είναι στο League Stage του Conference League.

Με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ρεάλ Μαδρίτης και πάλι ο Κυπελλούχος Ελλάδας δεν ανησυχεί, αν το Europa League κατακτήσει η… πανευρωπαϊκά αήττητη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η μόνη και μάλλον ακραία πιθανότητα να ξεκινήσει ο Κυπελλούχος Ελλάδας στις αρχές Ιουλίου από τον πρώτο προκριματικό της διοργάνωσης υπάρχει με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ρεάλ και κάτοχο του Europa League την Αταλάντα, αν η ιταλική ομάδα τερματίσει στην… έβδομη θέση της Serie Α. Τα… «πως και γιατί» δεν έχει νόημα να αναλυθούν, αφού περισσότερο θα μπερδέψουν!

Ο τελικός του Conference League επίσης μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά εισιτήρια της νέας ευρωπαϊκής σεζόν. Και αυτό γιατί με νικητή στον τελικό της Αθήνας τον Ολυμπιακό, η Ελλάδα μετά από καιρό θα έχει απευθείας θέση, χωρίς προκριματική φάση, αφού οι ερυθρόλευκοι θα πάνε απευθείας στο League Stage του Europa League. Σε αυτή την περίπτωση στην κλήρωση του Μονακό δεν θα μετάσχουν στο πρώτο γκρουπ ως κάτοχοι, αλλά με τον συντελεστή τους. Μόνο ο κάτοχος του Champions League διατηρεί από του χρόνου αυτό το δικαίωμα…

Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League και έχει τερματίσει τρίτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, στα προκριματικά του επόμενου Conference θα υπάρχει μόνο μία ομάδα, όποια εκ των δύο ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, δεν κατακτήσουν αύριο τον τίτλο της ελληνικής Super League. Δεν υπάρχει rebalancing που να ευνοεί τις ελληνικές ομάδες στο Conference, ούτε ενδεχόμενο να ανέβουν προκριματικό…


Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Conference League ως τέταρτος του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Αρη Κυπελλούχο, ο δεύτερος και ο τρίτος του πρωταθλήματος θα αγωνιστούν στο Conference League (δεύτερος προκριματικός) και θα έχουμε και δύο ομάδες στο Europa. Τον Ολυμπιακό απευθείας στο League Stage και τον Κυπελλούχο Αρη στον δεύτερο πιθανότατα προκριματικό του Europa League.

Είναι η μοναδική περίπτωση για πέντε ελληνικά εισιτήρια στην Ευρώπη τη νέα χρονιά με ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ στoν δεύτερο προκριματικό του Champions League και έναν εκ των δυο μαζί με τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο προκριματικό του Conference.


Kαι οι τέσσερις ελληνικές ομάδες με ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πληροφορηθούν τους αντιπάλους τους στις 18 και 19 Ιουνίου στη Νιόν. Και οι τέσσερις πιθανότατα θα επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις την εβδομάδα 23-25 Ιουλίου, με τη μόνη ελάχιστη πιθανότητα να έχει ξεκινήσει νωρίτερα ο Κυπελλούχος Ελλάδας…

Αν υπάρχουν πέντε, η πέμπτη μπορεί να είναι μόνο ο Ολυμπιακός, που θα ενδιαφέρεται μόνο για το πρωινό της 30 ης Αυγούστου στο Μονακό και την κλήρωση του League Stage του νέου Europa League!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.