Τελικός Champions League 2023: Ποιο ήταν το πιο σπουδαίο τρεμπλ της ιστορίας; (Poll)

Τελικός Champions League 2023: Ποιο ήταν το πιο σπουδαίο τρεμπλ της ιστορίας; (Poll)
Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η 8η ομάδα που κατακτά το τρεμπλ και το Gazzetta σας ταξιδεύει στις προηγούμενες επτά, καλώντας σας να ψηφίσετε την «πρωταθλήτρια» όσων ομάδων έχουν σκαρφαλώσει στην ίδια κορυφή στο παρελθόν.

Μετά από τόνους ιδρώτα, απίστευτη προσπάθεια η Μάντσεστερ Σίτι τα κατάφερε, ολοκλήρωσε τον θρύλο της, έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία. Οι Πολίτες επικράτησαν 1-0 της Ίντερ στον τελικό του Champions League και έφτασαν στο πρώτο τους τρεμπλ. Ο... αρχιτέκτονας Πεπ Γκουαρδιόλα είναι πλέον ο μόνος που τα καταφέρνει δύο φορές, όμως ποιο ήταν το πιο ξεχωριστό, το πιο σπουδαίο τρεμπλ της ιστορίας. Από τη Σέλτικ του 1967 ως την Μπάγερν Μονάχου του 2020 και τη Μάντσεστερ Σίτι του 2023, το Gazzetta σας καλεί να αποφασίσετε.

Σέλτικ 1966-67

Σέλτικ 1966-67

Άγιαξ 1971-72

Άγιαξ 1971-72

Αϊντχόφεν 1987-88

Αϊντχόφεν 1987-88

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1998-99

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1998-99

Μπαρτσελόνα 2008-2009

Μπαρτσελόνα 2008-2009

Ίντερ 2009-2010

Ίντερ 2009-2010

Μπάγερν Μονάχου 2012-2013

Μπάγερν Μονάχου 2012-2013

Μπαρτσελόνα 2014-2015

Μπαρτσελόνα 2014-2015

Μπάγερν Μονάχου 2019-2020

Μπάγερν Μονάχου 2019-2020

Ψηφίστε το πιο σπουδαίο τρεμπλ της ιστορίας!

Ψηφίστε το πιο σπουδαίο τρεμπλ της ιστορίας!

Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έφερε το πρώτο τρεμπλ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Σέλτικ. Οι Κέλτες το 1967 ολοκλήρωσαν το ποδόσφαιρο, φτάνοντας σε ένα ανεπανάληπτο έως τότε στην Ευρώπη επίτευγμα, αφού κατέκτησαν Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Πρωταθλητριών! Για την ακρίβεια, εκείνη Σέλτι κατέκτησε και το League Cup Σκωτίας και είναι μέχρι σήμερα η μοναδική ομάδα που συμπληρώνει το παζλ ενός quadraple. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό δε είναι πως τα κατάφερε έχοντας στις τάξεις της μόνο ποδοσφαιριστές γεννημένους σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων από το γήπεδό της στη Γλασκώβη, εντελώς δικά της παιδιά δηλαδή.

Το στέμμα του πρωταθλήματος το φόρεσε, συγκεντρώνοντας μόλις τρεις βαθμούς περισσότερους από τη μισητή αντίπαλό της Ρέιντζερς, την οποία υπέταξε και στον τελικό του League Cup 1-0. Για να κατακτήσει το Κύπελλο Σκωτίας επικράτησε 2-0 της Αμπερντίν, ενώ στον τελικό Πρωταθλητριών «λύγισε» 2-1 την Ίντερ και μάλιστα με ανατροπή χάρη στα γκολ των Γκέμελ και Τσάλμερς. «Καπετάνιος» της σε αυτή την ανεπανάληπτη σεζόν υπήρξε ο Τζοκ Στάιν.

Ο Άγιαξ του 1972 ήταν η επιτομή, η πιο επιτυχημένη έκφραση του Total Football. Με απόλυτο ηγέτη τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ, ο Αίαντας έκανε μια μοναδική σεζόν και γνωρίζοντας μόλις μια ήττα σε 48 παιχνίδια ολοκλήρωσε το τρεμπλ.

Το πρωτάθλημα καθαρίστηκε εύκολα από την ομάδα του Άμστερνταμ, η οποία τερμάτισε 12 βαθμούς πάνω από τη Φέγενορντ, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου επικράτησε 3-2 της Ντεν Χάαγκ.

Εκείνος ο ψηλόλιγνος τύπος με το «14» στην πλάτη ήταν ο ξεκάθαρος πρωταγωνιστής του Άγιαξ του Στέφαν Κόβακας, χαρίζοντας απλόχερα μαθήματα ποδοσφαίρου. Ο Κρόιφ ήταν κι αυτός που υπέγραψε την κατάκτηση του Πρωταθλητριών, αφού με δύο δικά του γκολ στον τελικό κόντρα στην Ίντερ έβγαλε νοκ-άουτ τους Νερατζούρι (2-0) «κλειδώνοντας» το ευρωπαϊκό πετράδι του Άγιαξ εκείνης της σεζόν.

Από την Ολλανδία ήταν και η επόμενη ομάδα που έφτασε σε τρεμπλ. Ο λόγος λοιπόν για την Αϊντχόφεντ του 1988 που με τον Γκους Χίντινκ στον πάγκο της για πρώτη σεζόν ολοκλήρωσε την τριπλή επιτυχία.

Η PSV ξεμπέρδεψε εύκολα με το πρωτάθλημα, παίρνοντας την κορυφή με 9 βαθμούς διαφορά από τον 20 Άγιαξ, σκοράροντας 117 γκολ! Στο Κύπελλο Ολλανδίας τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα μιας και χρειάστηκε γκολ ισοφάρισης στο 85' και την παράταση για να «λυγίσει» τη Ρόντα 3-2. Στο Πρωταθλητριών η Αϊντχόφεν δεν... θριάμβευσε ακριβώς, αλλά πήρε τις προκρίσεις απέναντι σε Μπορντό και Ρεάλ Μαδρίτης χάρη στα εκτός έδρας γκολ, ενώ τη νίκη στον τελικό κόντρα στην Μπενφίκα την πήρε στα πέναλτι μετά από λευκή ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Ίσως είναι το πιο εμβληματικό τρεμπλ της ιστορίας. Ίσως γιατί επρόκειτο για το πρώτο, και τελευταίο μέχρι το 2023, αγγλικής ομάδας αλλά και ίσως λόγω του μυθικού τρόπου με τον οποίον ήρθε. Εκείνη την ανεπανάληπτη ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου.

Στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και της χρυσής γενιάς των Κόκκινων Διαβόλων της Class of 92' (Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, αδερφοί Νέβιλ και Σκόουλς, ίδρωσε ως το τέλος, αφού η Άρσεναλ τερμάτισε μόλις έναν βαθμό μακριά της. Στο Κύπελλο χρειάστηκε να αποκλείσει Λίβερπουλ, Τσέλσι και τους Κανονιέρηδες, νικώντας 2-0 στον τελικό τη Νιουκάστλ.

Όμως το... θαύμα έγινε στον τελικό της Βαρκελώνης, εκεί όπου τα γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ στο πρώτο και το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων σόκαραν τους Βαυαρούς και με το τελικό 2-1 χάρισαν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το θρυλικό τρεμπλ.

Δέκα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να φτάσει ξανά ομάδα σε τριπλό στέμμα. Η «καλησπέρα» του Πεπ Γκουαρδιόλα στο ποδόσφαιρο ήταν εκκωφαντική, αφού η δική του Μπαρτσελόνα στην πρώτη του χρονιά σάρωσε τα πάντα με ανεπανάληπτο ποδόσφαιρο.

Άνετη κορυφή στο ισπανικό πρωτάθλημα με 9 βαθμούς διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τεσσάρα στην Μπιλμπάο στον τελικό του Copa Del Rey. Εκείνη η μυθική ομάδα με Μέσι, Ανρί, Ετό στην επίθεση και Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς για μαέστρους ήθελε μόνο το Champions League για να περάσει στην ιστορία των Μπλαουγκράνα με το πρώτο τρεμπλ. Και το κατέκτησε απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και τελευταία... τρεμπλούχο), νικώντας τη 2-0 στον τελικό της Ρώμης.

Ίσως το πιο σπουδαίο κατόρθωμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Και αυτό λέει πολλά. Η δική του Ίντερ το 2010 έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το τρεμπλ και έγραψε ιστορία με τον τρόπο του... Special One. Πρωτάθλημα στο νήμα, αφού οι Νερατζούρι τερμάτισαν μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη Ρόμα, την καρδιά της οποία ράγισαν και στο Κύπελλο, επικρατώντας 1-0 στον τελικό χάρη στο γκολ του Μιλίτο.

Ο Αργεντινός ήταν ο ήρωας των Νερατζούρι και στο Champions League, καθώς με δύο δικά του τέρματα στον τελικό απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου υπέγραψε το τρεμπλ. Φυσικά για να φτάσει εκεί, η Ίντερ του Μουρίνιο είχε χρειαστεί να εκθρονίσει και την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα σε εκείνους τους ημιτελικούς που άφησαν ιστορία.

Η Μπάγερν Μονάχου άφησε πίσω της τον εφιάλτη της προηγούμενης σεζόν, όταν μέσα στο σπίτι της ηττήθηκε στον τελικό του Champions League από την Τσέλσι, με τον καλύτερο τρόπο. Με τρεμπλ. Η ομάδα του Χάινκες έγραψε ιστορία, επιστεγάζοντας την ποδοσφαιρική της κυριαρχία εντός και εκτός συνόρων. Η Ντόρτμουντ του Κλοπ στο πρωτάθλημα τερμάτισε 25 βαθμούς πίσω της και στον τελικό του Champions League το buzzer beater του Ρόμπεν σκότωσε τις ελπίδες της να πάρει το αίμα της πίσω χαρίζοντας το πολυπόθητο ευρωπαϊκό στους Βαυαρούς (2-1). Στα ημιτελικά είχαν ντροπιάσει την Μπαρτσελόνα με συνολικό σκορ 7-0!

Το τελευταίο λιθαράκι μπήκε στον τελικό του Κυπέλλου, με την Μπάγερν να επικρατεί 3-2 της Στουτγκάρδης και να βάζει τον επίλογο σε μια μυθική χρονιά.

Το Μέσι-Ανρί-Ετό έγινε Μέσι-Σουάρες-Νεϊμάρ και η Μπαρτσελόνα το 2016 έφτασε ξανά στο τρεμπλ. Με μαέστρο τότε τον Λουίς Ενρίκε οι Μπλαουγκράνα, στην τελευταία τους τόσο «τρομακτική» τους έκδοση, πήραν τα πάντα.

H La Liga ήρθε... ζόρικα με κενό μόλις δύο βαθμών από τη 2η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στον τελικό του Copa Del Rey το εμπόδιο της Αθλέτικ Μπιλμπάο ξεπεράστηκε με τριάρα (3-1).

Με highlight το νοκ-άουτ στην Μπάγερν Μονάχου του Γκουαρδιόλα, η Μπάρτσα έφτασε στον τελικό του Champions League, εκεί όπου επικράτησε 3-1 της Γιουβέντους και σκαρφάλωσε ξανά στην κορυφή των κορυφών.

Αδιαμφισβήτητα η Μπάγερν Μονάχου του Χάνσι Φλικ στον καιρό του Covid-19 υπήρξε μια από τις πιο κυριαρχικές version των Βαυαρών και για τούτο τεκμήριο αποτελεί το τρεμπλ της.

Σε μια απίστευτα αλλόκοτη ποδοσφαιρική χρονιά λόγω κορονοϊού εκείνη θριάμβευσε. Άνετη κατάκτηση στην Bundesliga με 13 βαθμούς διαφορά από την Ντόρτμουντ (και 100 γκολ ενεργητικό) και τεσσάρα (4-2) στη Μπάγερν Λεβερκούζεν στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρισκόταν καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν σε δαιμονιώδη κατάσταση κι εκείνος και η παρέα του δεν θα μπορούσαν να μη σαρώσουν και στο Champions League. Στα μονά νοκ-άουτ διέσυραν με 8-2 την Μπάρτσα και διέλυσαν με 3-0 τη Λυών, ενώ στον τελικό του Πόρτο το 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν χάρη στο γκολ του Κομάν ήταν ικανό να τοποθετήσει το τρίτο πετράδι στο στέμμα τους.

Loading...