Άγιαξ – Λίβερπουλ 0-3: Τριάρα πρόκρισης των Κόκκινων, προς Europa ο Αίαντας (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Άγιαξ – Λίβερπουλ 0-3: Τριάρα πρόκρισης των Κόκκινων, προς Europa ο Αίαντας (vid)

bet365

Με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να έχει και πάλι πολλά κέφια (ένα γκολ – μια ασίστ), η Λίβερπουλ πέρασε εμφατικά από τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» (3-0 τον Άγιαξ) και σφράγισε το εισιτήριο για τους «16» του Champions League. Διεκδικούν ακόμα την πρωτιά του πρώτου ομίλου οι Κόκκινοι, αγκαλιά με τη συνέχεια του στο Europa League ο Αίαντας.

Η Νάπολι είχε φροντίσει να σφραγίσει την πρόκρισή της στους «16» του Champions League με δύο νίκες επί του Άγιαξ. Η Λίβερπουλ μιμήθηκε τους Παρτενοπέι με «διπλό» επί του Αίαντα στο Άμστερνταμ (3-0).

Πλέον, την τελευταία αγωνιστική, η Λίβερπουλ ψάχνει στο «Άνφιλντ» κόντρα στην καταπληκτική Νάπολι ευρύτερη νίκη από την ήττα της με 4-1 στην πρεμιέρα για να τερματίσει στην κορυφή του πρώτου ομίλου. Ο Άγιαξ, από την πλευρά του, πρέπει απλώς να υπερασπιστεί στην Γλασκόβη και κόντρα στη Ρέιντζερς το 4-0 με το οποίο νίκησε στο πρώτο τους παιχνίδι, ώστε να τερματίσει και τυπικά τρίτος, προκειμένου να συνεχίσει στους «32» του Europa League.

Ο Άλφρεντ Σρόιντερ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών, παρέταξε ό, τι καλύτερο διέθετε, σε αναζήτηση της νίκης – ελπίδα που θα κρατούσε ζωντανό τον Αίαντα στην μάχη για την δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου.

Ο Γιούργκεν Κλοπ, με μόνιμους απόντες τους Τζόελ Μάτιπ, Ναμπί Κεϊτά, Λουίς Ντίας και Ντιόγκο Ζότα (ο Αρτούρ δεν… λαμβάνεται υπόψη), επέλεξε μια διάταξη με ρόμβο στην μεσαία γραμμή και τον Ρομπέρτο Φιρμίνο πίσω από Μοχάμεντ Σαλάχ και Ντάργουιν Νούνιες.

Το άξιζε ο Άγιαξ, το πέτυχε η Λίβερπουλ

Οι Ολλανδοί, με σαφέστατα μεγαλύτερο κίνητρο για τη νίκη, μπήκαν δυνατά από την αρχή, αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις δεδομένες αδυναμίες που παρουσιάζουν σταθερά οι Κόκκινοι στα μετόπισθεν.

Μόλις στο τρίτο λεπτό και ύστερα από έναν μικρό… περίπατο στην περιοχή της Λίβερπουλ, ο Στίβεν Μπέργκχουις άγγιξε το 1-0, στέλνοντας την μπάλα με πλασέ στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Άλισον.

Η τεράστια ευκαιρία των γηπεδούχων δεν θορύβησε ιδιαιτέρως τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν την κατοχή της μπάλας και καλή κυκλοφορία, χωρίς όμως να φτάσουν με πραγματικές προοπτικές απέναντι από τον Ρέμκο Πάσβεερ, με εξαίρεση μια… κάτι σαν ευκαιρία του Σαλάχ και ένα σουτ του Άντι Ρόμπερτσον από τα πλάγια, με την μπάλα να βγαίνει άουτ.

Ο Άγιαξ επέλεξε, μετά το «φουριόζικο» ξεκίνημα, να ψάξει την κόντρα και, σε μια από αυτές, άγγιξε εκ νέου το 1-0. Ο Στίβεν Μπεργκβάιν ανέβηκε από τα δεξιά, σέντραρε στην περιοχή και εκεί η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Ντούσαν Τάντιτς, το σουτ του οποίου όμως σταμάτησε πάνω στο σώμα του Τρεντ Αλεξάντερ – Άρνολντ (36’).

Η ολλανδική ομάδα είχε δύο κλασικές ευκαιρίες, δεν μετέτρεψε σε γκολ κάποια από αυτές και το πλήρωσε ακριβά. Ο Τζόρνταν Χέντερσον κέρδισε μια μονομαχία λίγο μετά την μεσαία γραμμή, με εξωτερικό φάλτσο βρήκε καταπληκτικά τον Σαλάχ ο οποίος, με τη μια, εκμεταλλεύτηκε την άστοχο έξοδο του Πάσβεερ και τον πλάσαρε εύστοχα, βάζοντας μπροστά την Λίβερπουλ με το έκτο φετινό του γκολ στη διοργάνωση (42’).

Οι Κόκκινοι, μάλιστα, άγγιξαν και το 0-2 μόλις δύο λεπτά αργότερα, όταν μετά από συνδυασμό των Ρόμπερτσον – Φιρμίνο, ο Βραζιλιάνος σέρβιρε έτοιμο το γκολ στον Νούνιες, ο οποίος όμως σχεδόν εξ’ επαφής… κατάφερε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι.

Σφραγίδα με Νούνιες και Έλιοτ

Ο Άγαξ ήξερε ότι έπρεπε να τα παίξει όλα για όλα στο δεύτερο μέρος για να ψάξει την ισοφάριση – ελπίδα, αλλά η Λίβερπουλ φρόντισε να βάλει τέλος στη... σεμνή τελετή με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (49’ – 52’).

Κόρνερ του Ρόμπερτσον, ωραία γυριστή κεφαλιά του Νούνιες που έστειλε την μπάλα εκεί όπου δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Πάσβεερ και, στη συνέχεια, καταπληκτική κάθετη πάσα του Σαλάχ στον Χάρβεϊ Έλιοτ, ο οποίος σκόραρε με ωραίο σουτ από δύσκολη γωνία.

Το ματς είχε τελειώσει πρόωρα, ο Άγιαξ κυνήγησε ανεπιτυχώς το γκολ της τιμής και ο Κλοπ έκανε αλλαγές για να ξεκουράσει – προφυλάξει ποδοσφαιριστές του, βλέποντας προβληματισμένος τον Χέντερσον να αποχωρεί κουτσαίνοντας στον δεξιό αστράγαλο, ύστερα από κόντρα με αντίπαλο.

Άγιαξ (Άλφρεντ Σρόιντερ): Πάσβεερ - Σάντσες, Τίμπερ, Μπάσεϊ, Μπλιντ (58’ Βάινταλ) – Κλάασεν (58’ Κούντους), Άλβαρες (85’ Γκρίλιτς), Μπέργκχουις (85’ Σίκο Κονσεϊσάο) - Μπέργκβαϊν, Μπρόμπεϊ (63’ Τέιλορ), Τάντιτς.

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον – Αλεξάντερ, Άρνολντ, Γκόμες, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (87’ Τσιμίκας) – Έλιοτ (70’ Φάμπιο Καρβάλιο), Φαμπίνιο (70’ Μπάιτσετιτς), Χέντερσον (70’ λ. τρ. Μίλνερ), Φιρμίνο - Σαλάχ, Νούνιες (63’ Τζόουνς).

Αποτελέσματα
Νάπολι - Ρέιντζερς 3-0
Αγιαξ - Λίβερπουλ

Βαθμολογία
1. Νάπολι 15 (20-4)
2. Λίβερπουλ 12 (15-6)
3. Άγιαξ 3 (8-15)
4. Ρέιντζερς 0 (1-19)

Επόμενη αγωνιστική 1/11
Ρέιντζερς - Άγιαξ
Λίβερπουλ - Νάπολι

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα