Ο φίλος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έρχεται απόψε απ’ τα (όχι πολύ) παλιά (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Ο φίλος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έρχεται απόψε απ’ τα (όχι πολύ) παλιά (vids)

bet365

Στις 19 Ιουλίου και μετά από πολλές πιέσεις και του ιδίου, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άφησε τη Μπάγερν Μονάχου και μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα. Και, 56 ημέρες αργότερα, ο Πολωνός γκολτζής επιστρέφει απόψε (22:00, Cosmote Sport 2 HD) στην «Αλιάντς Αρένα» ως αντίπαλος ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Πώς πήγε στη Μπάγερν, τι πρόσφερε (και τι πήρε) από τους Βαυαρούς, πως χώρισαν οι δυο πλευρές και τι υποδοχή του επιφυλάσσουν οι φίλαθλοι που μέχρι πρότινος τον λάτρευαν.

Φτάνοντας με το πούλμαν στην «Αλιάντς Αρένα», ενδέχεται μηχανικά να κατευθυνθεί προς τα αποδυτήρια της γηπεδούχου ομάδας. Και να πάει εκεί, πάντως, θα νιώσει σαν στο σπίτι του, αφού θα δει πολλά γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα: Τον Τόμας, τον Σερζ, τον Γιόσουα, τον Μάνουελ

Θα αγκαλιαστούν εγκάρδια, θα πουν δύο κουβέντες και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα φύγει άρον άρον για τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Γιατί αυτό θα είναι απόψε στο Μόναχο (22:00, Cosmote Sport 2 HD) ο Πολωνός επιθετικός της Μπαρτσελόνα, κόντρα στη Μπάγερν.

Στις 19 Ιουλίου, η μεταγραφή του «Λέβα» στη Μπάρτσα ήταν πλέον γεγονός. Η μοίρα θέλησε, μόλις 56 ημέρες αργότερα, να επιστρέψει στην βαυαρική πρωτεύουσα, με τεράστιο κίνητρο για να… υπενθυμίσει στη Μπάγερν τι είχε για οκτώ χρόνια και τι έχασε. Γιατί, βεβαίως, το ήθελε πρωτίστως ο ίδιος, σε αναζήτηση νέων προ(σ)κλήσεων στην τεράστια καριέρα του.

Από τα κίτρινα στα κόκκινα

Η έκρηξη του ηφαιστείου Ειγαφιαλαγιόκουλ στην Ισλανδία, οι στάχτες του οποίου κάλυψαν τον ουρανό της Ευρώπης και ακύρωσαν τις πτήσεις προς την Μεγάλη Βρετανία, ήταν ένας από τους λόγους που δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από τη Λεχ Πόζναν στην Μπλάκμπερν, το καλοκαίρι του 2010.

Κανένα ηφαίστειο, σεισμός ή τσουνάμι, όμως, δεν επρόκειτο να μπλοκάρει τη μετακίνηση του «Λέβα» από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Μπάγερν Μονάχου, τον χειμώνα του 2014. Είχαν προηγηθεί 3,5 μαγικά χρόνια του Πολωνού στη Βεστφαλία, με πάνω από 80 γκολ (πρώτος σκόρερ της Bundesliga τη σεζόν που έφυγε), δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ Γερμανίας και έναν χαμένο τελικό Champions League.

Στον τελευταίο, ο Λεβαντόφσκι ήταν στην πλευρά των ηττημένων κόντρα στους Βαυαρούς, με τους οποίους συμφώνησε τον Νοέμβριο του 2013, υπογράφοντας τυπικά στις 3 Ιανουαρίου του 2014, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το συμβόλαιό του τελείωνε σε έξι μήνες, αποχωρώντας ως ελεύθερος από τη Ντόρτμουντ.

Με τη Ντόρτμουντ, ο «Λέβα» έκανε γνωστό το όνομά του στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, έβαλε τέσσερα γκολ σε ένα ματς εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε τίτλους. Ήξερε, όμως, ότι στη Μπάγερν θα μπορούσε να κάνει το «μπαμ» και να εδραιωθεί ως ένας από τους μεγάλους σταρ της εποχής του. Το είπε και έγινε.

Η αδικία της «Χρυσής Μπάλας»

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ο Λεβαντόφσκι ήταν το σημείο αναφοράς στην επίθεση μιας ομάδας που σάρωσε τα πάντα εντός συνόρων στα οκτώ χρόνια της παρουσίας του, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από επτά χρόνια και εκτόξευσε την μετοχή ενός χαρισματικού γκολτζή, που συνέχισε να πυροβολεί σε ρυθμούς πολυβόλου.

Με την κίτρινη φανέλα, κατέγραψε 103 γκολ – 42 ασίστ σε 187 παιχνίδια. Με την κόκκινη, οι αριθμοί του ήταν ακόμα πιο… τρομακτικοί: 344 γκολ – 72 ασίστ σε 375 παιχνίδια! Είχε, δηλαδή, συμμετοχή κατά μέσο όρο σε τουλάχιστον ένα γκολ σε κάθε ματς που έδωσε ως παίκτης της Μπάγερν. Εντυπωσιακό.

Στη Ντόρτμουντ, συνεργάστηκε άψογα με τον Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Στην Μπάγερν, ήταν το τελευταίο… σύνορο πριν από το αντίπαλο τέρμα, το οποίο τιμωρούσε διαρκώς, επανειλημμένως και με χίλιους και έναν τρόπους.

Κατέκτησε οκτώ (διαδοχικά) πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, πέντε Σούπερ Καπ Γερμανίας, ένα Champions League, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Μουντιάλ Συλλόγων. Παρά ένα, δηλαδή, είκοσι τίτλοι σε οκτώ σεζόν.

Σε προσωπικό επίπεδο, τα ίδια και… καλύτερα. Δύο «Χρυσά Παπούτσια» ως πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, δύο βραβεία FIFA ως κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη, τέσσερις φορές στην κορυφαία ενδεκάδα του Champions League, καλύτερος παίκτης – επιθετικός και πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έξι φορές πρώτος σκόρερ της Bundesliga.

Αναγνωρίστηκε, μάλιστα, ως παίκτης επιπέδου Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι με τις επιδόσεις και την επίδρασή του στην ομάδα και στο παιχνίδι. Τα πέντε του γκολ μέσα σε εννέα λεπτά (!) κόντρα στη Βόλφσμπουργκ, μπαίνοντας ως αλλαγή (22 Σεπτεμβρίου 2015), θα μείνει για πάντα στην αιωνιότητα του γερμανικού πρωταθλήματος.

Τι του έλειψε; Η «Χρυσή Μπάλα», την οποία δικαιούταν απόλυτα το 2020, πληρώνοντας την πανδημία του κορονοϊού και την μη απονομή του Όσκαρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μια αδικία που δύσκολα θα αποκατασταθεί πλέον, αφού ο Λεβαντόφσκι είναι στα 34 του.

Πως ήρθε το «διαζύγιο»

Στο παρελθόν, δύο φορές φλέρταρε έντονα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την μια, μάλιστα, τα συμβόλαια ήταν έτοιμα προς υπογραφή, αλλά το φλερτ δεν κατέληξε σε γαμό και ο Λεβαντόφσκι παρέμεινε στη Μπάγερν.

Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, ο «Λέβα» ήταν αποφασισμένος να δοκιμάσει την τύχη του στη La Liga και να αποχαιρετήσει τη Bundesliga. Εν πρόκειμένω, όμως, για χάρη της Μπαρτσελόνα, το φιλόδοξο πρότζεκτ της οποίας με τον ίδιο στο επίκεντρο ως σούπερ σταρ, δελέαζε ιδιαιτέρως τον Πολωνό γκολτζή. Μια κουβέντα με τον Τσάβι ήταν επίσης καθοριστική για να πειστεί να πει το «si».

Ο μάνατζερ του, Πίνι Ζάχαβι (τις άκαρπες συζητήσεις με τη Ρεάλ είχε κάνει ο πρώην ατζέντης του και άλλοτε επιθετικός του Ηρακλή, Τσέζαρι Κουχάρσκι), είδε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Μπάρτσα. Και, χάρη στην στενή του φιλία με τον πρόεδρο της ομάδας, Τζουάν Λαπόρτα, κίνησε τα νήματα για να γίνει η μεταγραφή.

Ο Λεβαντόφσκι, παρ’ ότι νιώθει (και είναι) ευγνώμων στη Μπάγερν για όσα πήρε (και έδωσε), πίεσε με κάθε τρόπο για να γίνει η μεταγραφή. Βγήκε 3-4 φορές δημοσίως να ζητήσει την βοήθεια και την κατανόηση του γερμανικού συλλόγου για να συναινέσει με την αποχώρησή του, όχι μάλιστα με κομψό τρόπο.

Εντέλει, οι πιέσεις ομάδας και παίκτη, αλλά κυρίως τα 45+5 εκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε να δώσει η Μπάρτσα, έκαμψαν τις αντιστάσεις της Μπάγερν, η οποία βγήκε οικονομικά θριαμβεύτρια, αφού μοσχοπούλησε έναν ποδοσφαιριστή που έκανε απόσβεση και με το παραπάνω των χρημάτων που στοίχισε (σε μισθούς, όχι σε μεταγραφή) και έμενε ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Μπάγερν ήρθε σε επαφή με την πλευρά του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ για να διαπιστώσει την διάθεση του Νορβηγού επιθετικού να αφήσει τη Μπορούσια Ντόρτμουντ για χάρη της μεγάλης αντιπάλου των Βεστφαλών. Και ότι ο Λεβαντόφσκι, ενοχλημένος, ζήτησε να φύγει.

Ο ίδιος διέψευσε αυτό το σενάριο («η απόφασή μου δεν είχε καμία σχέση με τον Έρλινγκ») και, παρ’ ότι δεν αποκάλυψε τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησής του, εστίασε στο ότι «πάντα ήθελα να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα της La Liga και, συν τοις άλλοις, συνιστούσε πρόκληση σε ατομικό επίπεδο». Εκτός από την πρόκληση της La Liga, η άρνηση της Μπάγερν να του προσφέρει νέο, πολυετές συμβόλαιο έπαιξε τον (σημαντικό) ρόλο της για να έρθει εντέλει το «διαζύγιο».

Η υποδοχή και ο «Λέβα» ως αντίπαλος

Στην σκιά της (ιστορικής) αποχώρησης του δεύτερου σκόρερ όλων των εποχών στον σύλλογο (344 γκολ έναντι 523 του θρυλικού Γκερτ Μίλερ), η Μπάγερν μπήκε «φουριόζα» στη πρώτη σεζόν της «μετά Λεβαντόφσκι» εποχή, με τρεις νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές της Bundesliga, με 15 γκολ υπέρ, χάρη σε ένα 6-1 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και ένα 7-0 επί της Μπόχουμ.

Από εκεί και πέρα, όμως, ακολούθησαν τρεις διαδοχικές ισοπαλίες με Γκλάντμπαχ (1-1), Ουνιόν Βερολίνου (1-1) και Στουτγκάρδη (2-2), κάτι που είχε να συμβεί στη Μπάγερν (τρία σερί «Χ») 13 ολόκληρα χρόνια.

Αμέσως, εμφανίστηκαν οι πρώτες γκρίνιες για τον Σαντιό Μανέ που δεν είναι Λεβαντόφσκι (το γνωρίζαμε αυτό...) και η βεβαιότητα ότι κάποιο (ή κάποια) από αυτά τα παιχνίδια, ο Πολωνός θα τα είχε «καθαρίσει» για την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Ο κόσμος αγάπησε τον Λεβαντόφσκι (το παρακάτω βίντεο το αμφισβητεί αυτό και εξηγεί γιατί...), τον αποθέωσε αμέτρητες φορές και δεν ξεχνάει την προσφορά του στον σύλλογο. Από την άλλη, όμως, νιώθει πληγωμένος από την επιμονή του να φύγει. Γι’ αυτό και η αποψινή υποδοχή θα έχει και χειροκροτήματα, αλλά πιθανότατα και γιούχες. Μια ζέστη, μια κρύο…

Τι έκανε, όμως, ο «Λέβα» κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου, τις φορές που την αντιμετώπισε, όλες ως παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ; Σε 14 παιχνίδια (7 νίκες – 2 ισοπαλίες – 5 ήττες), έχει σημειώσει «μόλις» πέντε γκολ, ένα εκ των οποίων στο γήπεδο όπου απόψε το μυαλό και η καρδιά του θα πλημμυρίσει από χιλιάδες αναμνήσεις, τις οποίες θα αφήσει στην άκρη όταν ο Ολλανδός διαιτητής Ντάνι Μάκελι σφυρίξει για πρώτη φορά. Πλέον, άλλωστε, είναι αφοσιωμένος στη Μπάρτσα, στην οποία συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε με τη Μπάγερν, με εννέα γκολ - δύο ασίστ σε έξι παιχνίδια! Αχόρταγος...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα