Η θεαματική μεταμόρφωση του Βινίσιους

Η θεαματική μεταμόρφωση του Βινίσιους

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η θεαματική μεταμόρφωση του Βινίσιους

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πώς καταφέρνει ο Βραζιλιάνος να μην παραμείνει “ένα μεγάλο ταλέντο” και εξελίσσεται σε έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής.

Πέφτοντας πάνω στον πίνακα του top 10 των ποδοσφαιριστών, με βάση τη σημερινή αγοραστική αξία τους, είχα μια ευκαιρία να επιβεβαιώσω την αίσθηη που μου άφησε το περσινό Champions League. Χάρη στα όσα έκανε σε αυτή τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου, ο Βινίσιους δεν βγήκε από αυτή μόνο με το καμάρι ότι ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Και δεν κέρδισε μόνο το βραβείο της UEFA για τον καλύτερο νέο παίκτη του Champions League. Είδε τον εαυτό του να εκτοξεύει και την χρηματιστηριακή αξία του και να πλησιάζει αυτή του Ερλινκ Χάλαντ και του Φιλ Φόντεν.

ο βινίσιουσ στη λίστα των ακριβότερων

Αυτό που συνέβη πέρσι και συνεχίζει να συμβαίνει φέτος με τον Βινίσιους είναι μια μεγάλη έκπληξη για όσους θυμόμαστε εκείνη την επική ομιλία του Καρίμ Μπενζεμά προς τους συμπαίκτες του στην Ρεάλ, τον Οκτώβριο του 2020. Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από εκείνο το περιστατικό σε ένα ματς του Champions League απέναντι στην Γκλάντμπαχ ο Βραζιλιάνος επιθετικός μεταμορφώθηκε σε αυτό που με συνέπεια παρακολουθούμε στην διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Τι του έλειπε στο προηγούμενο διάστημα του Βινίσιους; Η ακρίβεια στην εκτέλεση της τελικής απόφασης - είτε ήταν σουτ είτε ήταν σέντρα. Πίσω στη σεζόν 2019-’20 ο Βινίσιους είχε 39,7% ευστοχία στα σουτ και 25% ακρίβεια στις σέντρες. Και έκλεισε τη σεζόν 2021-’22 με 50.9% ευστοχία στα σουτ και 33,3% ακρίβεια στις σέντρες (πηγή: Wyscout). Επιχειρώντας τη σύγκριση της απόδοσής του σε διαφορετικές παραμέτρους, κανείς εύκολα διαπιστώνει ότι ο Βραζιλιάνος βελτίωσε την ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις και ανέβασε το ποσοστό των επιτυχημένων ενεργειών του στο παιχνίδι, χωρίς να μειώσει την αποτελεσματικότητά του στις ντρίμπλες και τις μονομαχίες.

Πώς τα κατάφερε όλα αυτά ο Βινίσιους; Μια προφανής εξήγηση είναι η σχετική με την ωρίμανσή του. Τον καιρό που τον “έκραζε” ο Μπενζεμά ήταν 20 ετών, σήμερα είναι 22. Μεγαλύτερος, βιολογικά και ποδοσφαιρικά, ο “Βίνι” παίρνει καλύτερες αποφάσεις, εκτελεί με μεγαλύτερη σιγουριά και αποφασιστικότητα, κρατάει για μεγαλύτερο διάστημα τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι.

Η επόμενη εξήγηση είναι σχετική. Μεγαλώνοντας, ο Βινίσιους και όσοι τον υποστηρίζουν αντιλήφθηκαν τη σημασία της δουλειάς για την βελτίωσή του σε κάθε πτυχή του επαγγέλματός του. Υπό την καθοδήγηση του προσωπικού γυμναστή φυσικής κατάστασης Τιάγκο Λόμπο, ενός εκ των κορυφαίων της Βραζιλίας στην ειδικότητά του, και με την πρόσληψη ενός σεφ από τον πρώτο καιρό της καραντίνας του Covid, ο Βινίσιους ξεκίνησε να ακολουθεί την “μέθοδο Κριστιάνο Ρονάλντο”, όπως έγραψε εκείνο τον καιρό η Marca. Έχασε λίπος, απέκτησε μεγαλύτερη μυική μάζα, και δούλεψε πολύ για να χτίσει ακόμη καλύτερα το σώμα του και να το θωρακίσει προληπτικά απέναντι στις συχνότερες αιτίες τραυματισμών.

Αυτό το καλοκαίρι, μετά την επιτυχία στο Champions League, όσοι ακολουθούν τον Βινίσιους στα social media τον είδαν να ποστάρει με συνέπεια την καθημερινή δουλειά του πάνω στην φυσική κατάσταση και την μυική ενδυνάμωση. Και η εκκίνησή του στη νέα σεζόν δημιουργεί την αίσθηση ότι στα 22 του λειτουργεί με τη νοοτροπία κάποιου που θέλει να πετύχει περισσότερα και όχι να “το ρίξει έξω” και να απολαύσει τα προνόμια. Σε διάστημα περίπου 1,5 έτους από το “αυτός παίζει εναντίον μας, όχι μαζί μας” ο Καρίμ Μπενζεμά έφτασε, προ μηνών, στο “δεν καταλαβαίνω γιατί όταν αρχίζουμε να μιλάμε για τους 5 καλύτερους ποδοσφαιριστές σήμερα δεν βάζουμε αμέσως στη λίστα τον Βίνι”. Η μεταμόρφωσή του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί όταν θέλει να εξηγήσει πώς γίνεται κάποια μεγάλα ταλέντα να μένουν ταλέντα και κάποια άλλα να εξελίσσονται σε μεγάλους ποδοσφαιριστές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.