Ολυμπιακός: Το βασικό του αγωνιστικό χρέος είναι η πρόκριση με τη Μακάμπι Χάιφα

Δημήτρης Τομαράς
Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αφήσει στην άκρη οτιδήποτε άλλο και να επικεντρωθεί στο να πετύχει την πρόκριση σε βάρος της Μακάμπι Χάιφα. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ο Ολυμπιακός έχει απόψε το βράδυ ένα κομβικότατο παιχνίδι μπροστά του. Έναν αγώνα όπου η νίκη - πρόκριση μοιάζει αλλά και είναι μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν μετράει για τον Ολυμπιακό. Μετράει μόνο να πάρει την πρόκριση με τη Μακάμπι Χάιφα που το περιμέναμε ότι θα... σκυλιάσει για αυτή τη σειρά των αγώνων στα προκριματικά του Champions League.

Από τη στιγμή που οι καιρικές και οι γηπεδικές συνθήκες θα είναι με το μέρος του Ολυμπιακού λόγω Καραϊσκάκη μειώνονται και οι δυσκολίες που ανέφερε ο κόουτς Πέδρο Μαρτίνς. Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να παρουσιαστεί κυνικός, αποφασιστικός και ουσιαστικός και να πάρει το ματς. Και σίγουρα αποτελεσματικός όπως περιμένει να είναι και ο ίδιος ο προπονητής του.

Μπορούμε να θυμηθούμε και τις επισημάνσεις του Πορτογάλου τεχνικού για το τι πρέπει να είναι διαφορετικό: «Κατά τη γνώμη μου αυτό που δεν πήγε καλά στο πρώτο παιχνίδι με τη Μακάμπι Χάιφα ήταν η έλλειψη πίεσης που ο Ολυμπιακός συνηθίζει να έχει στα παιχνίδια με τους αντιπάλους του. Ήμασταν πολύ κατώτεροι του επιπέδου που συνηθίζουμε να δείχνουμε όσον αφορά στην πίεση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε.

Επίσης δεν είχαμε καλή δομή στο παιχνίδι μας και δεν είχαμε καλή κατοχή. Θα πρέπει να κρατήσουμε πολύ περισσότερο τη μπάλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τα επίπεδα πίεσης και αν γίνουν αυτά θα μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί. Αυτό που δεν πήγε καλά στο πρώτο παιχνίδι ήταν ότι ο Ολυμπιακός δεν πίεσε και έπαιξε χαμηλά σε σχέση με το τι συνηθίζει να κάνει».

Δεν έχει σημασία εάν παίξει μπαλάρα, έχει σημασία όμως να είναι απρόβλεπτος και με πιο καλό σχέδιο

Ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα σίγουρα θα πρέπει να παρουσιαστεί πολύ πιο βελτιωμένος συγκριτικά με τον πρώτο αγώνα (του 1-1 στο Ισραήλ). Καλύτερος στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού του. Ξέχωρα από αυτό όμως έχει σημασία να παρουσιάσει ένα πιο καλό σχέδιο στο γήπεδο και γίνει πιο απρόβλεπτος για τον αντίπαλό του. Έχει παίκτες που μπορούν να του δώσουν αυτό το στοιχείο. Παίκτες όπως οι Ζίνκερναγκελ και Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Πρέπει επίσης ως Ολυμπιακός να έχει σχέδιο, απάντηση και αντίδραση ακόμα και εάν τα πράγματα στο ματς δεν πάνε ενδεχομένως καλά. Να έχει ψυχραιμία γενικότερα και να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση διότι προφανώς η πίεση για το αποτέλεσμα και την πρόκριση είναι μεγάλη. Ναι ας μην παίξει μπαλάρα, αρκεί να κάνει βασικά πράγματα σωστά μέσα στο γήπεδο.

Εάν έχει όντως μάθει το μάθημά του από το πρώτο παιχνίδι θα βγάλει πιο καλή εικόνα

Κοιτάζοντας απλά και μόνο την πρώτη αναμέτρηση των 2 ομάδων αρκεί για τον Μαρτίνς και τους παίκτες να καταλάβουν το τι δεν... τράβηξει ή δεν πήγε καλά στο Ισραήλ. Είναι ένας αγώνας ικανός να δείξει αγωνιστικά τον δρόμο στον Ολυμπιακό στο τι δεν πρέπει να κάνει στο παιχνίδι της Τετάρτης.

Αναμφίβολα θα πρέπει να πρεσάρει ψηλά και πιο σωστά, να μην δώσει τόσους χώρους στη Μακάμπι Χάιφα και βέβαια να μην μείνει τόσο πίσω. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει ρόλο... μπροστάρη στο ματς και σε σχέση με το κέντρο και τη λειτουργία του και ως προς τον ρυθμό. Και εάν βρει γκολ από το α' μέρος τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο καλή για τον ίδιο.

Το σπουδαιότερο όμως είναι να δείξει το πόσο επικεντρωμένος είναι σε αυτόν τον αγώνα. Με την ώθηση του κόσμου του και ένα γεμάτο Καραϊσκάκη να πετύχει τον πρώτο στόχο της χρονιάς, γεγονός που θα έχει μεγάλη σημασία ενόψει της συνέχειας για όλους.

@Photo credits: INTIME