Τσέλσι - Λιλ 2-0: Με το... ένα πόδι στους «8» (vid)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Δύο γκολ των Χάβερτς-Πούλισικ έκαναν τη δουλειά για την «κυνική» Τσέλσι απέναντι στη Λιλ (2-0), δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά ενόψει της ρεβάνς στη Γαλλία.

Η πορεία υπεράσπισης των σκήπτρων στην τελική ευθεία που λέγεται νοκ-άουτ του Champions League, ξεκίνησε για την Τσέλσι. Και ξεκίνησε όπως ακριβώς εκτυλίχθηκε η πορεία μέχρι την κατάκτηση της κούπας, με συνταγή Τόμας Τούχελ. Χωρίς «θόρυβο», αλλά με ενέργεια, ταχύτητα και κυνισμό στην τελική προσπάθεια, οι Μπλε επιβεβαίωσαν ότι ήταν το φαβορί απέναντι στη Λιλ και με το 2-0 στις αποσκευές τους ενόψει της ρεβάνς μπορούν να κοιτάζουν δειλά-δειλά τον ορίζοντα των προημιτελικών.

Ο ρυθμός κατά διαστήματα «ζάλιζε», οι ατομικές ενέργειες συχνές κι εντυπωσιακές, όμως, στο φινάλε μόνο μία ομάδα μπορούσε να μετουσιώσει τις καλές στιγμές της σε πραγματικές απειλές. Αυτή ήταν η Τσέλσι, η οποία έκανε τέλειο πρώτο δεκάλεπτο βρίσκοντας το γρήγορο γκολ που επιθυμούσε. Πρωταγωνιστής ο Κάι Χάβερτς, ο οποίος προειδοποίησε δις στο 4’ με άστοχη προβολή εξ επαφής και στο 7’ με σουτ που απέκρουσε ο Ζαρντίμ, πριν στείλει τελικά τη μπάλα στα δίχτυα με την… τρίτη και φαρμακετή. Στην αμέσως επόμενη φάση από το κόρνερ του Ζίγιεχ, ο Γερμανός εκτέλεσε ανενόχλητος για το 1-0 και η Τσέλσι επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ότι είναι η κατεξοχήν ομάδα που σκοράρει από κόρνερ, με το 4ο σχετικό γκολ στο φετινό Champions League.

Η Λιλ δεν λογάριασε το εις βάρος της σκορ και την πίεση των πρώτων λεπτών, έδειξε ανταγωνιστική σε όλο το υπόλοιπο πρώτο μέρος, αλλά σε κάθε υποσχόμενη απειλή της, έπεφτε πάνω στα κορμιά των Λονδρέζων. Μοναδική φορά που η μπάλα κατέληξε στον Μεντί ήταν σε ένα βιαστικό σουτ του Τσελίκ στο 36’, ακριβώς διότι ήταν έτοιμος να τον σταματήσει με τάκλιν ο Τιάγκο Σίλβα.

Ο Τούχελ, πάντως, μόνο ευχαριστημένος δεν ήταν από την εμφάνιση της ομάδας του και κατάλαβε ότι έπρεπε να ρίξει στο ματς και τρίτο χαφ για να ισορροπήσει στη «μάχη» του κέντρου. Και μέσα σε δύο λεπτά από την αλλαγή του, ήρθε το πολυπόθητο 2-0, χάρη σε ιδανική μετάβαση της μπάλας που άρχισε από τη μπαλιά του Ρούντιγκερ και συνεχίστηκε με τον Καντέ ο οποίος διέσχισε σχεδόν το μισό γήπεδο και μοίρασε την κατάλληλη στιγμή στον Πούλισικ.

Ο Αμερικανός κοντρόλαρε, ξεμαρκαρίστηκε εντελώς και πλάσαρε ψύχραιμα τον Ζαρντίμ για το 2-0, σφραγίζοντας έτσι το «καθαρό» προβάδισμα των Μπλε που δεν αμφισβητήθηκε ως το φινάλε. Έτσι, ο Μεντί κατέγραψε το 14οclean sheet σε 18 συμμετοχές στο Champions League (!) και η Τσέλσι έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα στον θεσμό που σημειώνει πέντε διαδοχικές νίκες εντός έδρας χωρίς να δεχθεί γκολ!

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ): Μεντί, Κρίστενσεν, Σίλβα, Ρούντιγκερ, Αθπιλικουέτα, Καντέ, Κόβατσιτς (51’ Λόφτους-Τσικ), Αλόνσο, Ζίγιεχ (59’ Σαούλ), Χάβερτς, Πούλισικ

Λιλ (Ζοσλίν Γκουρβενέκ): Ζαρντίμ, Τσελίκ, Φόντε, Μπότμαν, Τζαλό (76’ Γκούντμουντσον), Ονανά (65’ Γιλμάζ), Σέκα, Αντρέ, Σάντσες (81’ Μπεν Αρφά), Μπαμπά, Ντέιβιντ (81’ Ζεγκρόβα)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image