Ετοιμάζεται ξανά η European Super League και θα είναι «ανοιχτή»

Ετοιμάζεται ξανά η European Super League και θα είναι «ανοιχτή»

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ετοιμάζεται ξανά η European Super League και θα είναι «ανοιχτή»

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το βελτιωμένο σχέδιο των Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι για την δημιουργία δύο νέων ευρωπαϊκών κατηγοριών και την πιθανότητα γέννησης της European Super League εντός του 2022.

Ένα ρεπορτάζ των Financial Times πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες έφερε ξανά στο προσκήνιο την κίνηση για την δημιουργία της European Super League από αυτούς που δεν την εγκατέλειψαν ποτέ - δηλαδή τους προέδρους των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Το ρεπορτάζ αποκάλυψε μια νέα συνάντηση μεταξύ των τριών, δηλαδή του Φλορεντίνο Πέρεθ, του Τζουάν Λαπόρτα και του Αντρέα Ανιέλι, σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, προκειμένου να χαράξουν την στρατηγική για την επικοινωνία της πρόθεσής τους να ξαναπροσπαθήσουν ανοιχτά για την δημιουργία ενός κλειστού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μεταξύ των συλλόγων της ελίτ.

Περιμένουν νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι νομικοί που έχουν την ευθύνη να υποστηρίξουν το εγχείρημα των τριών προέδρων έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου, και τούτο συμβαίνει διότι οι δύο πρωτεργάτες της κίνησης, ο Πέρεθ και ο Ανιέλι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να ακυρώσει με απόφασή του την πράξη της UEFA να εμποδίσει την δημιουργία της ευρωπαϊκής λίγκας. Και αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία σύμφωνα με την έδρα του στο Λουξεμβούργο πρόκειται να εκδοθεί - αφηρημένα - εντός του έτους, οι πρόεδροι την αναμένουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων και η αίσθησή τους είναι ότι θα δικαιωθούν, δηλαδή ότι το δικαστήριο θα απαγορεύσει στην UEFA να τους επιβάλει ποινές στην περίπτωση που στήσουν το δικό τους πρωτάθλημα.

Ξεκινούν τις “Δημόσιες Σχέσεις"

Για τον λόγο αυτό οι τρεις πρωτεργάτες της Super League δουλεύουν προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη του περασμένου Απριλίου - δηλαδή δουλεύουν ήδη στην στρατηγική της επικοινωνίας προκειμένου να πάρουν τους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη με το μέρος τους. Πώς το επιχειρούν; Έχουν “προσλάβει” ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Αγγλίας, την “Flint”, προκειμένου να αρχίσουν να δημιουργούν εντυπώσεις που θα κάμψουν τις αντιστάσεις των ποδοσφαιρόφιλων.

“Ανοιχτό πρωτάθλημα για όλους”

Πώς θα το κάνουν αυτό; Δεν θα κάνουν μόνο επικοινωνία που θα στοχεύει να πλήξει την UEFA, παρουσιάζοντάς την ως “κακό μονοπώλειο”. Σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν με αλλαγμένο σχέδιο για να δίνουν την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες που θα διακρίνονται στα εγχώρια πρωταθλήματα των χωρών να παίρνουν θέση στην Superleague. Πώς θα το κάνουν αυτό; Αυξάνοντας τον αριθμό των ομάδων, και χωρίζοντας το νέο πρωτάθλημα σε δύο κατηγορίες των 20 ομάδων. Δηλαδή καταργούν το καθεστώς της μόνιμης, κλειδωμένης συμμετοχής των ιδρυτικών μελών - ομάδων και αφήνουν ανοιχτές προς διεκδίκηση και τις 40 θέσεις στις δύο κατηγορίες της European Superleague.

Δεν σκοπεύουν όμως να πουν μόνο αυτά. Προκειμένου να “καλοπιάσουν” τους ποδοσφαιρόφιλους σκοπεύουν να ανακοινώσουν και την πρόθεση της European Super League να χρηματοδοτεί ή να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για να επιτρέπει στους ποδοσφαιρόφιλους να μετακινούνται για να παρακολουθούν τους αγώνες των αγαπημένων τους ομάδων.

Την ίδια ώρα βεβαίως οι τρεις πρόεδροι επιχειρούν να πείσουν όλα τα μέλη της κίνησης του περασμένου Απριλίου (Ατλέτικο Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μίλαν, Ίντερ να δηλώσουν υποστήριξη στο σχέδιο, επιχειρούν ξανά να πείσουν τις Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν να μπουν στο σχήμα, και προσελκύουν νέους ενδιαφερόμενους, όπως την Νιούκασλ.

Όλες αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν στον παρατηρητή την αίσθηση ότι οι τρεις που έμειναν πίσω και στήριξαν την επιλογή τους έχουν πλέον αναθαρρήσει και έχουν λόγους να πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της UEFA. Και επειδή θυμούνται καλά το μέγεθος των αντιδράσεων των ποδοσφαιρόφιλων, ειδικά στην Αγγλία, τούτη τη φορά προσπαθούν να κάνουν πιο προσεκτικά βήματα. Αφενός προκειμένου να επικοινωνήσουν εκ των προτέρων, και όχι άτσαλα, το εγχείρημά τους και αφετέρου προκειμένου να δημιουργήσουν ερείσματα στην παγκόσμια κοινωνία των ποδοσφαιρόφιλων προκειμένου να τύχουν υποστήριξης ή τουλάχιστον να μην ξαναδούν τους ποδοσφαιρόφιλους να βγαίνουν στους δρόμους. Ακριβώς επειδή δίνουν μεγάλη σημασία στις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στην Αγγλία, οι πρωτεργάτες του σχεδίου δουλεύουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού τις δημόσιες σχέσεις στο αγγλικό έδαφος.

Και τι θα κάνει η UEFA μπροστά σε όλα αυτά; Οσο και αν ψάχνει κανείς, δεν συναντά τίποτα νέο στη στάση της. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έκανε ακόμη μια επίθεση προς τον Ανιέλι και τον Πέρεθ, σχολιάζοντας ότι “ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα ταμεία τους και όχι για το ποδόσφαιρο”. Η UEFA εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους για να εμποδίσει τον Πέρεθ και τον Ανιέλι. Τούτη τη φορά όμως οι “αντίπαλοι” δουλεύουν πολύ για να μην αποδειχθούν τόσο εύκολοι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.