European Super League: «Φρένο» στα σχέδια κλειστής Λίγκας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

European Super League: «Φρένο» στα σχέδια κλειστής Λίγκας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

bet365

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστήριξε πλήρως την UEFA στη «μάχη» με το project της European Super League, θέτοντας προς ψήφιση μια έκθεση που απορρίπτει ρητά τη σύσταση ανεξάρτητων διασυλλογικών διοργανώσεων.

Σύσσωμοι οι διεθνείς πολιτικοί φορείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης στην UEFA, στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο κόντρα στους αποστάτες της Super League. Μετά και τη συντριπτική πλειοψηφία της ολομέλειας της Ευρωβουλής κατά της δημιουργίας κλειστών Λιγκών, σειρά είχε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δημοσιεύοντας την πρόσφατη έκθεση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης η οποία απορρίπτει ρητά τη σύσταση διοργανώσεων ανεξάρτητων από την «ομπρέλα» της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Η εν λόγω επιτροπή (PACE), η οποία αποτελεί ισχυρό μοχλό «πίεσης» για κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας, συμπεριέλαβε στην τελευταία της έκθεση της 2ας Δεκεμβρίου από τον Λόρδο George Foulkes μια σειρά από ζητήματα που εμπίπτουν στην αθλητική σφαίρα. Ανάμεσά τους και το δίπολο μεταξύ UEFA-Super League, η διαμάχη των οποίων πήρε νέα τροπή πριν από λίγους μήνες όταν το εμπορικό δικαστήριο της Ισπανίας υποχρέωσε την UEFA να αποσύρει τις διώξεις σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, τις τρεις δηλαδή ομάδες που εξακολουθούν να ανήκουν στην ESL.

«Η συνέλευση θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η αρχή για ανοιχτές διοργανώσεις, πιστεύει πως η UEFA θα πρέπει να παραμείνει η μοναδική υπεύθυνη αρχή για την οργάνωση των διασυλλογικών τουρνουά της Ευρώπης και αντιτίθεται ρητά του project της European Super League»

Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, όπου θα δώσουν το παρών μέλη των κυβερνήσεων των 47 χωρών που απαρτίζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκτός της στήριξης προς την UEFA, το διεθνές όργανο αντιτάχθηκε και στο πλάνο της FIFA για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, το οποίο «ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της έκθεσης που δημοσίευσε η PACE:

  • Οι χώρες πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων για να τους ανατεθεί η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάθε χώρα που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ξεκάθαρη διάκριση στην πρόσβασή τους στον αθλητισμό, θα πρέπει απλά να αποκλείονται.
  • Το πλάνο της FIFA για Μουντιάλ ανά δύο χρόνια ενδέχεται να έχει «καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και η επιτροπή παροτρύνει να μην προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία των Ευρωπαίων ιθυνόντων και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
  • H FIFA θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ρυθμίζει το παγκόσμιο σύστημα μεταγραφών, καθώς και τους μεσάζοντες και θα πρέπει επίσης να βρει μια ισορροπημένη συμφωνία να περιορίσει τις πληρωμές προς τους ατζέντηδες
  • Οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να προωθήσουν ίσες πληρωμές και ανταμοιβές στους διεθνείς παίκτες ανεξαρτήτως φύλου
  • Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα χρήματα και πηγές για να δημιουργηθεί ασφαλέστερο περιβάλλον για παιδιά και εφήβους που παίζουν ποδόσφαιρο και να ανατρέψουν τη σεξουαλική κακοποίηση στο άθλημα

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα