Ρόμπερτ Ενκε: Η τελευταία πράξη ενός δράματος (pics & vid)

Ρόμπερτ Ενκε: Η τελευταία πράξη ενός δράματος (pics & vid)

Ρόμπερτ Ενκε: Η τελευταία πράξη ενός δράματος (pics & vid)

bet365

Σαν σήμερα το 2009, ο Ρόμπερτ Ένκε νικήθηκε από τη μάχη με την κατάθλιψη, που τελικά τον... έσπρωξε στην αυτοκτονία!

Euro 2020 Play Off: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

«Τις ημέρες πριν αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν συνήθως καλύτερη διάθεση. Είναι ανακουφισμένοι διότι έχουν αποφασίσει, επιτέλους, να ακολουθήσουν αυτό που, στη δική τους, παραμορφωμένη οπτική, είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει. Την ίδια στιγμή, η βελτιωμένη ψυχολογία τους είναι η μάσκα πίσω από την οποία κρύβουν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα τα σχέδιά τους για τον θάνατο. Εκείνη την Τρίτη ο Ρόμπερτ είχε περάσει οκτώ ώρες οδηγώντας στους δρόμους γύρω από το Έμπεντε. Το απόγευμα θυμήθηκε ότι είχε κάτι άλλο να κάνει. Γέμισε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του σε ένα βενζινάδικο. Κατόπιν οδήγησε μέχρι την πιο κοντινή σιδηροδρομική διάβαση, στο Αϊλφέζε.

Μερικές φορές έπαιρνε κι ο ίδιος το τρένο για να πάει στην προπόνηση. Ένας διεθνής τερματοφύλακας στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Γιατί όχι, σκέφτηκε, ο συνειρμός ήταν καλός. Ήξερε απ' έξω το πρόγραμμα των δρομολογίων. Ήξερε, για παράδειγμα, ότι η ταχεία από τη Βρέμη θα περνούσε σφαίρα από το Αϊλφέζε στις 6:15 το απόγευμα», αναφέρεται στο βιβλίο που γράφτηκε προς τη μνήμη του «A life too short».

Ήταν Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009, όταν ο Ρόμπερτ Ένκε νικήθηκε από τους δαίμονές του...

Το 2011 το εν λόγω βιβλίο βιβλίο παίρνει το βραβείο «William Hill Sport Βοοκ». Εναν χρόνο αργότερα στη Βρετανία αναδεικνύεται κορυφαίο βιβλίο αθλητικού περιεχομένου.

Τίποτα απ' αυτά δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Την 10η μέρα του Νοέμβρη ο Ρόμπερτ Ένκε δεν θα έπρεπε να δεχτεί το «μοιραίο γκολ». Η κατάθλιψη τον νίκησε, τα ψυχολογικά προβλήματα από όταν έχασε την κόρη του ήταν εκείνα που έβαλαν την υπογραφή τους στο βιβλίο του Ρόναλντ Ρενγκ.

Ο 32χρονος τότε Ενκε, είπε στη σύζυγό του ότι θα πάει στην προπόνηση. Δεν το έκανε ποτέ. Ύστερα από ώρες... χαμένης οδήγησης κατέληξε να στέκεται σε μια ισόπεδη διάβαση τρένου στο Neustadt am Rübenberge. Εν τέλει δεν έμεινε απλά να κοιτάζει. Επεσε. Αυτό ήταν. Από το 2006, που η κόρη του έφυγε από τη ζωή, μαζί έχει χαθεί και εκείνος. Πνευματικά. Πλέον ήταν και σωματικά.

Η σύζυγός του Τερέζα, οι ψυχολόγοι που τον παρακολουθούσαν κι η υιοθετημένη κόρη του δεν μπόρεσαν να του δείξουν ξανά το νόημα της ζωής. Όχι πως φταίνε εκείνες. Το μυαλό σταμάτησε να κάνει ευχάριστα παιχνίδια. Τα πάντα είχαν επισκιαστεί από το πέπλο του θανάτου.

Η είδηση του θανάτου έστειλε χιλιάδες φίλους της Ανόβερο στην «AWD-Arena» για να ανάψουν ένα κεράκι και να του δείξουν ότι το αστέρι του δεν θα σβήσει. Θα είναι εκεί πάνω στον ουρανό να φωτίζει την πορεία της ομάδας τους.

«Είμαστε όλοι χαμένοι...»

Η καριέρα του Ενκε ξεκίνησε το 1985 στις ακαδημίες της Carl Zeiss Jena, παίζοντας στην πρώτη ομάδα το 1995.
Εναν χρόνο αργότερα ήρθε στην πορεία του η Γκλάντμπαχ και από εκεί γνώρισε την ιβηρική χερσόνησο, παίζοντας από το 1999 μέχρι το 2002 στην Μπενφίκα και μετά μέχρι το 2004 φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Φενέρμπαχτσε και Τενερίφη δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν αυτό που ήθελε επαγγελματικά και το Ανόβερο από το 2004 ήταν κάτι παραπάνω από το σπίτι του. Ήταν αρχηγός της ομάδας μέχρι το τέλος. Στην τελευταία του παράσταση, δύο μέρες πριν το τέλος της ζωής του, η ομάδα του αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2) με το Αμβούργο. Τη σεζόν 2007-2008 αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας στη Budesliga. Με την εθνική έπαιξε για τελευταία φορά κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν στις 12/8 του 2009 όπου και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Όταν «έφυγε», ο τότε γενικός διευθυντής της εθνικής Γερμανίας, Όλιβερ Μπίρχοφ δήλωσε: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Είμαστε χαμένοι στις λέξεις». Λέξεις που τότε απαγορεύτηκε να βγουν από τα χείλη των διεθνών, ενώ ακυρώθηκαν οι προπονήσεις και το φιλικό με την Χιλή.

Διαβάστε επίσης:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα