Φράιμπουργκ: Σπουδαίος Στράιχ με μια πύρινη ομιλία κατά της ακροδεξιάς

Φράιμπουργκ: Σπουδαίος Στράιχ με μια πύρινη ομιλία κατά της ακροδεξιάς

Μαριλένα Καλόπλαστου
christian_streich

bet365

Η πολιτικά ταραγμένη κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Με επικεφαλής τον προπονητή της Φράιμπουργκ Κρίστιαν Στράιχ, οι σύλλογοι παίρνουν θέση.

Το ποδόσφαιρο κινητοποιείται κατά της δεξιάς: με επικεφαλής τον Κρίστιαν Στράιχ, σύλλογοι και επαγγελματίες έχουν συμμετάσχει στις πανεθνικές διαμαρτυρίες. Ο Στράιχ, ο οποίος έχει επανειλημμένα στο παρελθόν τοποθετηθεί σαφώς κατά κομμάτων όπως το AfD (γερμανικό εθνικιστικό, και συντηρητικό πολιτικό κόμμα), έθεσε τον εαυτό του επικεφαλής του κινήματος με μια πύρινη ομιλία την Πέμπτη.

«Αν δεν αντιδράσετε τώρα, δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Είμαστε πέντε λεπτά πριν από τις δώδεκα (τα μεσάνυχτα)»., δήλωσε ο προπονητής του συλλόγου της Φράιμπουργκ, οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του δεξιού κόμματος την Τετάρτη μαζί με άλλους εκπροσώπους του αθλητικού συλλόγου που πήραν μέρος: «Αν δεν κάνετε τίποτα τώρα, δεν έχετε καταλάβει τίποτα στο σχολείο ή στην ιστορία».

Ο Στράιχ απηύθυνε έκκληση σε ολόκληρη την κοινωνία. «Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είναι πολίτες, οι προπονητές ποδοσφαίρου είναι πολίτες, τα αφεντικά των επιχειρήσεων είναι επίσης πολίτες. Όλοι σε αυτή τη χώρα καλούνται να σηκωθούν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση», δήλωσε ο προπονητής: «Κανείς δεν μπορεί πλέον να κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

Ο Στράιχ προειδοποίησε ρητά κατά του AfD. «Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε μένα και να αποκαλέσει τον εαυτό του ψηφοφόρο διαμαρτυρίας. Κανείς δεν πρέπει να μου διαμαρτύρεται αν στη συνέχεια κυβερνάται αυταρχικά από ένα δεξιό εθνικό κόμμα», δήλωσε ο 58χρονος: «ως ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατία εδώ και 58 χρόνια. Γι' αυτό είμαι αιώνια ευγνώμων».

Επί του παρόντος, σύλλογοι όπως η Βέρντερ Βρέμης, η Μπόχουμ, η Μάιντζ, η Κολωνία, το Ανόβερο είναι περισσότερο προσηλωμένες από ποτέ στις βασικές δημοκρατικές αξίες και κατά του δεξιού εξτρεμισμού. Οι σύλλογοι κάλεσαν τους οπαδούς τους να υποστηρίξουν τον αγώνα τους.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα