Από τον Χούτο στον Κεραμίτση, τα δέκα Ελληνόπουλα που έκαναν ντεμπούτο απευθείας στις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες

Από τον Χούτο στον Κεραμίτση, τα δέκα Ελληνόπουλα που έκαναν ντεμπούτο απευθείας στις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες

bet365

Με αφορμή το ντεμπούτο του 17χρονου Δημήτρη Κεραμίτση στη Serie A με τη φανέλα της Ρόμα, το Gazzetta παρουσιάζει τα δέκα Ελληνόπουλα που «βούτηξαν» απευθείας στα βαθιά των κορυφαίων ευρωπαϊκών λιγκών, χωρίς να έχουν προηγουμένως παίξει επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Το ταξίδι προς την ποδοσφαιρική καταξίωση δεν έχει manual. Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν κι αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να ξεκίνησαν την καριέρα τους εντός συνόρων, αλλά, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας. Κι αν είναι, υπάρχουν δεκάδες εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν, περιπτώσεις παικτών που διέγραψαν αντίστροφη πορεία και έγιναν επαγγελματίες στις πιο προηγμένες λίγκες, με ιστορικούς συλλόγους της Γηραιάς Ηπείρου. Η μετανάστευση με την οικογένεια σε μικρή ηλικία, η κλήση από τον σκάουτερ μιας ομάδας που βρέθηκε στην Ελλάδα και η επακόλουθη ένταξη στα τμήματα υποδομής της. Οι λόγοι και οι συγκυρίες ποικίλλουν για έναν ανερχόμενο Έλληνα ποδοσφαιριστή που ανδρώνεται ποδοσφαιρικά στο εξωτερικό και και το πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Δημήτρης Κεραμίτσης.

Ο 17χρονος στόπερ από τη Θεσσαλονίκη έζησε το όνειρο του επαγγελματικού ντεμπούτου με τη Ρόμα στη Serie A, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να τον επιλέγει στην αποστολή για το ματς με την Κάλιαρι και να τον ρίχνει στην πρώτη του «μάχη» ως αλλαγή στις καθυστερήσεις. «Να θυμάσαι μικρέ, δεν σε έβαλα στο 3-0 ή στο 4-0, αλλά στο 1-0», ήταν η ατάκα του «Special One» μετά το τέλος του ματς στον ανερχόμενο Έλληνα στόπερ, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα πάντα για να κάνει περήφανο τον προπονητή του.

Η λίστα, λοιπόν, των Ελλήνων που ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή με τον υψηλόσωμο (1,94 μ.) Κεραμίτση μεγάλωσε κατά ένα μέλος. Στο παρελθόν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέβηκαν μία-μία τις βαθμίδες ομάδων του εξωτερικού μέχρι που σημείωσαν την παρθενική τους συμμετοχή σε μεγάλη λίγκα. Με αφορμή, λοιπόν, τον Κεραμίτση, το Gazzetta παρουσιάζει τους δέκα παίκτες που έγιναν επαγγελματίες στα κορυφαία πρωταθλήματα του εξωτερικού, πριν υπογράψουν συμβόλαιο με ελληνική ομάδα.

*Η παρακάτω δεκάδα περιλαμβάνει αποκλειστικά παίκτες που έκαναν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στην Ελλάδα πριν μετακομίσουν σε χώρα του εξωτερικού, γι' αυτό και δεν συμπεριλήφθηκαν περιπτώσεις ομογενών όπως οι παλαιότεροι, Μηνάς Χατζίδης, Δημήτρης Μούτας, Θωμάς Στράτος, Δημήτρης Γραμμόζης, ή οι Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Θάνος Πέτσος, Σεμπάστιαν Βασιλειάδης μεταξύ άλλων της τελευταίας δεκαετίας.

Γρηγόρης Τσινός

Γρηγόρης Τσινός

Λάμπρος Χούτος

Λάμπρος Χούτος

Γιάννης Αμανατίδης

Γιάννης Αμανατίδης

Γιώργος Σαμαράς

Γιώργος Σαμαράς

Κώστας Λάμπρου

Κώστας Λάμπρου

Τάσος Δώνης

Τάσος Δώνης

Παντελής Χατζηδιάκος

Παντελής Χατζηδιάκος

Βαγγέλης Παυλίδης

Βαγγέλης Παυλίδης

Βασίλης Παυλίδης

Βασίλης Παυλίδης

Δημήτρης Κεραμίτσης

Δημήτρης Κεραμίτσης

Κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία του ΟΦΗ, άρχισε την καριέρα του από την Ολλανδία με τη φανέλα της Ρόντα. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1980 έκανε ντεμπούτο στην Eredivisie σε ηλικία 22 ετών και στις δύο πρώτες σεζόν του κατέγραψε συνολικά 19 συμμετοχές με απολογισμό μία ασίστ. Το καλοκαίρι του 1982 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετακομίζοντας στον Παναθηναϊκό κι από εκεί το 1984 πήρε μεταγραφή στους Κρητικούς, όπου άφησε εποχή. Μετά από μια λαμπρή δεκαετή θητεία κρέμασε τα παπούτσια του το 1992 κι από τότε υπηρέτησε το κλαμπ από διαφορετικά πόστα. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο τιμ μάνατζερ της ομάδας, μέχρι την παραίτησή του τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ρεκόρ του νεότερου Έλληνα που έχει αγωνιστεί σε ένα από τα Top-5 πρωταθλήματα εξακολουθεί να ανήκει στον Λάμπρο Χούτο. Ήταν μόλις 16 ετών και 4 μηνών όταν στις 21 Απριλίου του 1996 σημείωσε την παρθενική του επαγγελματική συμμετοχή, παίζοντας για πέντε λεπτά ως αλλαγή στη νίκη της Ρόμα επί της Νάπολι. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο γεννημένος στην Αθήνα στράικερ άφησε την Ακαδημία του Παναθηναϊκού για να μεταγραφεί στην αντίστοιχη των Τζιαλορόσι, στους οποίους και παρέμεινε μέχρι το 2000. Το ξεκίνημά του, βέβαια, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, καθώς οι επόμενες συμμετοχές του μετά το ντεμπούτο καταγράφηκαν τη σεζόν 1999/00, δύο για το πρωτάθλημα και μία για το Κύπελλο UEFA. Το διάστημα εκείνο έγραψε και την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Ελλάδος (10 ματς με τρία γκολ ο συνολικός του απολογισμός στη Γαλανόλευκη). Τον Γενάρη του 2000 ο Ολυμπιακός τον αγόρασε έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ και ο Χούτος έμεινε στον Πειραιά μέχρι το 2004. Ακολούθησε και πάλι μια διετία στο εξωτερικό με Ίντερ (πρωτάθλημα το 2007), Αταλάντα, Μαγιόρκα και Ρετζίνα, πριν επαναπατριστεί ξανά για λογαριασμό του Πανιωνίου και εν συνεχεία του ΠΑΟΚ.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο Έλληνας ρέκορντμαν συμμετοχών στη Bundesliga. Ο Γιάννης Αμανατίδης μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Στουτγκάρδη σε ηλικία εννέα ετών, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και ασχοληθεί ως παιδί με το ποδόσφαιρο στην Κοζάνη. Από την Ακαδημία της Στουτγκάρτερ SC μετακόμισε το 1995 στη Στουτγκάρδη κι εκεί σταδιακά ανελίχθηκε από όλες τις βαθμίδες μέχρι την Ανδρών. Αφού οι Σουηβοί πέρασαν δύο σεζόν στην Τσβάιτε Λίγκα, το ντεμπούτο του Έλληνα επιθετικού στη Bundesliga καταγράφηκε τη σεζόν 2002/03 όταν ήταν 21 ετών, συγκεκριμένα στη 2η αγωνιστική με αντίπαλο τη Χέρτα. Αυτή ήταν η αρχή μιας γεμάτης πορείας στα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου, που μπορεί να μη συνοδεύτηκε με τίτλο, αλλά συνοψίζεται σε 198 ματς Bundesliga με Στουτγκάρδη, Καϊζερσλάουτερν και Άιντραχτ Φρανκφούρτης και απολογισμό 54 γκολ και 15 ασίστ. Οι σπουδαίες σεζόν του στη Γερμανία, άλλωστε, του άνοιξαν την πόρτα της εθνικής Ελλάδος χωρίς να αγωνιστεί ποτέ σε ελληνικό σύλλογο, με το κοντέρ να σταματά στις 35 εμφανίσεις (3 γκολ).

Ακόμη μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η διαδρομή που ακολούθησε ο Γιώργος Σαμαράς, όμως, τον αντέμειψε πλήρως. Ο γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτης επιθετικός άφησε τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ στα 15 του και μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Χέρενφεϊν, με την οποία έφτασε ως την α' ομάδα κι έκανε ντεμπούτο στην Eredivisie πριν καν ενηλικιωθεί. Τον Οκτώβριο του 2002 ο Σαμαράς έπαιξε αλλαγή για 14 λεπτά κόντρα στην Εξέλσιορ και δεν άργησε να κλέψει τις «καρδούλες» (από το σήμα του κλαμπ) των φίλων της ομάδας, καθώς σκόραρε και στις τρεις επόμενες αναμετρήσεις που αγωνίστηκε (όλες ερχόμενος από τον πάγκο, τρία γκολ συνολικά σε 55 λεπτά). Συνολικά στο ολλανδικό πρωτάθλημα ο Έλληνας επιθετικός πέτυχε 25 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ σε 88 συμμετοχές, πριν αποχωρήσει με μεταγραφή 8,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Γενάρη 2006 για τη Μάντσεστερ Σίτι. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της καριέρας του, ασφαλώς, γράφτηκε στη Σέλτικ την εξαετία 2008-2014 (71 γκολ, τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα κι ένα Λιγκ Καπ), ξέχωρα από τη σπουδαία προσφορά του στην Εθνική (81 συμμετοχές, παρών σε δύο Euro και ισάριθμα Μουντιάλ).

Η καριέρα του Έλληνα κίπερ στην Ολλανδία συνεχίζεται αδιάκοπα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το ντεμπούτο του στην Eredivisie. Ο Αθηναίος τερματοφύλακας άφησε τη χώρα μας σε ηλικία 13 ετών, όταν οι σκάουτερ του Άγιαξ τον έπεισαν να μετακομίσει στην Ακαδημία του Αίαντα μετά από ένα τουρνουά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Λάμπρου έπαιξε για μία χρονιά στους Νέους του Άγιαξ και έπειτα εντάχθηκε στην αντίστοιχη ομάδα της Φέγενορντ, με την οποία και έλαβε το βάπτισμα του πυρός στο πρωτάθλημα στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012, κρατώντας, μάλιστα, το μηδέν! Ακολούθησαν κατά σειρά Βίλεμ, Άγιαξ, Φίτεσε, Βάαλβαϊκ και από το 2021 αγωνίζεται στην Τσβόλε. Στο μεσοδιάστημα, πέρασε από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, δίχως να έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο με την Ανδρών.

Η μεταγραφή του στη Γιουβέντους το 2013 κατευθείαν από τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού προκάλεσε αίσθηση. Ο γεννημένος στο Μπλάκμπερν επιθετικός, όπου πραγματοποιούσε τη δική του διεθνή καριέρα ο πατέρας του, Γιώργος Δώνης, άφησε την Ελλάδα από τα 17 του κι έκτοτε παραμένει διαρκώς εκτός συνόρων. Το ντεμπούτο με τους Μπιανκονέρι δεν συνέβη ποτέ (έπαιξε μόνο με την Primavera), ωστόσο, ο ένας εκ των δύο δανεισμών του τον μετέφερε στη Νίκαια της Γαλλίας για λογαριασμό της Νις. Με τον γαλλικό σύλλογο ο 20χρονος τότε Δώνης συμπλήρωσε γεμάτη σεζόν στη Ligue 1 με πέντε γκολ και μία ασίστ σε 18 συμμετοχές. Παράσημο που οδήγησε τη Στουτγκάρδη να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2017 αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Το 2019 επέστρεψε στη Γαλλία για να φορέσει τη φανέλα της Ρεμς.

Όπως και ο Λάμπρου, ο Χατζηδιάκος αποχώρησε από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού ως έφηβος για να κυνηγήσει το όνειρό του στην Ολλανδία. Η Άλκμααρ ήταν εκείνη που τον προσέγγισε το 2011 όταν ήταν 14 ετών κι ο Ροδίτης σέντερ μπακ εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της AZ, κάνοντας από την αρχή αισθητή την παρουσία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίξει για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα λίγες εβδομάδες πριν κλείσει τα 19 του, τον Δεκέμβριο του 2015 σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Τσβόλε. Με μελανή παρένθεση τη ρήξη χιαστού που υπέστη το 2019 και τον κράτησε εκτός για 10 μήνες, ο διεθνής πια στόπερ (13 συμ.) έχει καθιερωθεί ως εξέχον στέλεχος της Άλκμααρ και μετράει 135 συμμετοχές την τελευταία εξαετία.

Η Ολλανδία ταιριάζει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και η ιστορία το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Μία εξ αυτών και ο Βαγγέλης Παυλίδης, ο οποίος βρήκε την «Ιθάκη» του στην Eredivisie μετά από μια τετραετία στη Γερμανία. Προϊόν των «Μπέμπηδων» της Θεσσαλονίκης, ο Παυλίδης μεταγράφηκε στην Ακαδημία της Μπόχουμ το 2015 και κατέγραψε τέσσερις συμμετοχές και με την ανδρική ομάδα. Το μεγάλο του «μπαμ», όμως, το πέτυχε στη Βίλεμ, όπου δόθηκε αρχικά δανεικός και το 2019 αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ύψους 250.000 ευρώ. Με την ομάδα του Τίλμπουργκ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε 1η κατηγορία και μέσα σε μία διετία κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πρώτη δεκάδα των all-time σκόρερ της! Από το περασμένο καλοκαίρι είναι συμπαίκτης του Χατζηδιάκου στην Άλκμααρ, έχοντας ανοίξει λογαριασμό και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Conference League). Από τις σταθερές της Εθνικής επί Τζον Φαν’τ Σχιπ (21 συμ./5 γκολ).

Ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδερφός του Βαγγέλη ακολούθησε τα χνάρια του. To 2017, σε ηλικία 15 ετών, πήρε την απόφαση να αφήσει τους «Μπέμπηδες» Θεσσαλονίκης για να δοκιμάσει την τύχη του στη Γερμανία, με την Σάλκε να τον εντάσσει στο εφηβικό της τμήμα. Ο νεαρός στόπερ αποτέσε προοδευτικά μέλος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και την περασμένη σεζόν, μέσα στα χίλια μύρια προβλήματα των Βασιλικών Μπλε, βρήκε «χαραμάδα» για το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Ο coach, Δημήτρης Γραμμόζης τον συμπεριέλαβε στην αποστολή και στο φινάλε του έδωσε την ευκαιρία να γράψει την παρθενική του συμμετοχή στη Bundesliga, στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Κολωνία που επισφράγισε τον ιστορικό υποβιβασμό της Σάλκε στη 2η κατηγορία. Το περασμένο καλοκαίρι έσμιξε ξανά με τον αδερφό του στην Άλκμααρ, όντας μέλος της ομάδας Νέων.

Τελευταίος σταθμός, Δημήτρης Κεραμίτσης. Μέχρι τον… επόμενο. Η πορεία του 17χρονου δεν μοιάζει με τις άλλες, καθώς σε αντίθεση με τους προηγούμενους ο εν λόγω ταλαντούχος αμυντικός παρέκαμψε τα τμήματα υποδομής των μεγάλων, για να αποκομίσει εμπειρία με τους… μεγάλους στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από τη Νίκη Ευκαρπίας ως τον ΑΜΣ Πανοράματος και με ενδιάμεσο σταθμό τον Θερμαϊκό της Γ’ Εθνικής, ο Κεραμίτσης έγινε βασικός από τα 15 του και η εξέλιξή του αποτέλεσε το εισιτήριο για την Ιταλία και την Έμπολι. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρόμα τον απέκτησε για την Κ-18, οι εμφανίσεις του με την Primavera ήχησαν «καμπανάκια», μέχρι που ο Ζοσέ Μουρίνιο τον επέλεξε στην αποστολή για το ματς κόντρα στην Κάλιαρι και του έδωσε την πρώτη από τις πολλές ευκαιρίες που, καλώς εχόντων, θα ακολουθήσουν, για να «λάμψει» στο κορυφαίο επίπεδο.