Χιανίκ Καμπά, ο ζωντανός «νεκρός» πρώην παίκτης της Σάλκε κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη

Χιανίκ Καμπά, ο ζωντανός «νεκρός» πρώην παίκτης της Σάλκε κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη

Χιανίκ Καμπά, ο ζωντανός «νεκρός» πρώην παίκτης της Σάλκε κινδυνεύει με δεκαετή κάθειρξη

bet365

Η είδηση ότι είχε βρεθεί ζωντανός τέσσερα χρόνια μετά τον καταγεγραμμένο θάνατό του σε περιοχή του Γκελζενκίρχεν σόκαρε τη γερμανική κοινωνία και πλέον ο άλλοτε παίκτης της Σάλκε, Χιανίκ Καμπά περνάει από δίκη κινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη.

Ήταν Μάιος του 2020 όταν τα γερμανικά ΜΜΕ διέδωσαν την είδηση ότι ένας πρώην παίκτης της Σάλκε που είχε βρεθεί νεκρός τέσσερα χρόνια πριν, ήταν τελικά ζωντανός. Ο Χιανίκ Καμπά, άλλοτε παίκτης στα τμήματα υποδομής ως και τη δεύτερη ομάδα των Βασιλικών Μπλε, θεωρούνταν νεκρός από το 2016, μετά από τροχαίο δυστύχημα στην πατρίδα του, το Κονγκό. Έχοντας βυθίσει στο πένθος τόσο τον σύλλογο στον οποίο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά όσο και εν γένει την αθλητική κοινωνία της Γερμανίας.
Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν όπως έδειχναν.

Πριν από ενάμιση χρόνο, η «Bild» έφερε στο φως την απίστευτη υπόθεση του 35χρονου πια Καμπά, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε πεθάνει όπως αλλά εντοπίστηκε να δουλεύει σε βιομηχανική περιοχή του Γκελζενκίρχεν, πόλη-έδρα της Σάλκε. Με την υπόθεση να «μυρίζει» ασφαλιστική απάτη, από την πλευρά της γυναίκας του Κριστίνα, η οποία είχε αιτηθεί και της καταβλήθηκε αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πλέον, η υπόθεση ανοίγει και πάλι. Το ζεύγος Καμπά θα περάσει από δίκη στο δικαστήριο του Έσεν μέσα στην εβδομάδα, με τον άλλοτε συμπαίκτη των Μάνουελ Νόιερ και Μπένεντικ Χεβέντες να κινδυνεύει με φυλάκιση 10 ετών.

Το χρονικό του «θανάτου»

Ο Καμπά δεν κατάφερε να μείνει σε τοπ επίπεδο μετά την «αποφοίτησή» του από την Ακαδημία της Σάλκε. Έγινε γυρολόγος σε ομάδες της 8ης και της 9ης κατηγορίας της Γερμανίας (Τσβέκελ, Μπόρκεν, Χάσελ μερικές εξ αυτών), με την τελευταία ομάδα της καριέρας του να είναι η VfB Huls τη σεζόν 2015-16. Λίγες μέρες μετά την αποδέσμευσή του από το κλαμπ, στις 6 Ιανουαρίου του 2016, γράφτηκε πως είχε βρεθεί νεκρός στην πατρίδα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τα ρεπορτάζ τότε ανέφεραν ότι το πτώμα δεν έφερε επίσημα έγγραφα, ταυτότητα, χρήματα ή το κινητό του τηλέφωνο, έχοντας παραμεληθεί στον δρόμο από φίλους του.

Ωστόσο, πέρυσι εντοπίστηκε στους δρόμους του Γκελζνεκίρχεν, δουλεύοντας σε εργοστάσιο ενεργειακής εταιρείας ως χημικός τεχνικός, δουλειά που είχε ήδη από το 2013.

Όπως αναφέρει ο δικαστής του Έσεν, Τόμας Κλίγκελ, ο Καμπά το 2018 είχε εμφανιστεί στη γερμανική πρεσβεία της Κινσάσα στο Κονγκό, δηλώνοντας ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Η υπερασπιστική γραμμή της Κριστίνα Καμπά


Αμέσως μετά τον θάνατό του, η κατά έξι χρόνια μεγαλύτερη σύζυγός του, Κριστίνα, έκανε αίτηση αποζημίωσης, η οποία έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ποσό που της καταβλήθηκε αφού παρουσίασε βιντεοσκοπημένο υλικό που αποδείκνυε τον θάνατο του άνδρα της, Όταν έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε ζωντανός, αμέσως οι υποψίες κινήθηκαν προς αυτήν, η οποία μέσω του δικηγόρου της, Μίκαελ Βολφ, όμως, υποστηρίζει ότι δεν οργάνωσε καμία πλεκτάνη και πως υπέστη σοκ τόσο στην είδηση του θανάτου, όσο και στην είδηση πως κυκλοφορούσε ζωντανός.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το τέλος της δίκης το δικαστήριο θα πειστεί για την αθωώτητα της πελάτισάς μου. Τα χρήματα της αποζημίωσης είναι ακόμη διαθέσιμα κι από τον Μάιο του 2020 έχουν κατασχεθεί. Είχαν επενδυθεί σε ένα ακίνητο και κατατεθεί σε μερικούς λογαριασμούς».

Η ίδια η Κριστίνα Καμπά, δήλωσε στη «Bild» για την πρωτοφανή υπόθεση: «Δεν έχω την παραμικρή σύνδεση με καμία απάτη. Η είδηση του θανάτου του Χιανίκ με σόκαρε το ίδιο όπως κάθε άλλον».

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα