Τα καλύτερα ματς των La Liga & Bundesliga της τελευταίας δεκαετίας

Κώστας Τόπας
Τα καλύτερα ματς των La Liga & Bundesliga της τελευταίας δεκαετίας
Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μέσα από τα κανάλιa της Nova τα πρωταθλήματα Ισπανίας και Γερμανίας θα έχουμε τη νέα χρονιά και με αφορμή αυτό, σας θυμίζουμε τα καλύτερα ματς των La Liga & Bundesliga της τελευταίας δεκαετίας.

Η La Liga, ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή πρωταθλήματα σε όλο τον πλανήτη, με το υπέροχο θέαμα στο χορτάρι, με τους εμβληματικούς συλλόγους, τους κορυφαίους αστέρες και τους σπουδαίους προπονητές, συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο… χαρμάνι που θα σερβίρεται από τη σεζόν 2021-2022 και για τις επόμενες πέντε σεζόν, έως το 2025-2026, στους συνδρομητές της Nova.

Βέβαια, ο Μέσι δεν θα παίζει «μπάλα» μόνος του, καθώς από τη νέα σεζόν έως και τη σεζόν 2024-25 η Bundesliga, των μεγάλων αστέρων, όπως οι Λεβαντόφσκι και Χάαλαντ θα ανήκει στη Nova. Oι συνδρομητές των καναλιών Novasports με αφετηρία τη νέα σεζόν θα απολαμβάνουν πάνω από 300 αγώνες ετησίως του θεαματικότερου Πρωταθλήματος της Ευρώπης (3.29 γκολ ανά αγώνα, τα περισσότερα από τα 5 κορυφαία της Γηραιάς Ηπείρου!), με τα περισσότερα εισιτήρια και τη μεγαλύτερη πληρότητα γηπέδων». Μέχρι να πάρουν μπρος όμως La Liga και Bundesliga σας θυμίζουμε τα καλύτερα ματς που έχουν διεξαχθεί στα ισπανικά και στα γερμανικά γήπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

1. Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (2011-12)

Ήταν το παιχνίδι που θα έδινε το έναυσμα της αντεπίθεσης. Ήταν το ματς που κάθε φίλος της Μπαρτσελόνα, θεωρούσε πως η ομάδα του θα φτάσει άνετα στη νίκη. Οι 4 βαθμοί διαφοράς γίνονταν ένας και χάρη στον Κριστιάνο Ρονάλντο οι Μαδριλένοι πήραν το πολύτιμο τρίποντο. Αρχικά, η Ρεάλ Μαδρίτης «πάγωσε» το «Καμπ Νόου» με το γκολ του Σάμι Κεντίρα. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμούς και κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση με τον Αλέξις Σάντσες. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, καθώς οι «μερένγκες» μίλησαν στο τέλος με τον Ρονάλντο. Η νίκη της ομάδας του Ζοζέ Μουρίνιο σήμαινε και την αυτόματη διαδοχή στο θώκο της χώρας, με τους Καταλανούς να παραδίδουν τα σκήπτρα μετά από 3 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας.

2. Λα Κορούνια – Ρεάλ Μαδρίτης 2-8, (2014-15)

Μία νίκη την οποία θα θυμούνται ακόμα και σήμερα οι Μαδριλένοι. Η «βασίλισσα» απάντησε στους επικριτές της φτάνοντας στην τεράστια νίκη με 8-2 απέναντι στη Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ». Το σκορ άνοιξε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 29’ για να έρθει λίγα λεπτά αργότερα ο Χάμες για το 2-0. Στο 41’ ο Πορτογάλος διπλασίασε τα τέρματα του και πέτυχε το 3-0. Στο 51’ ο Μεντουνγιανίν μείωσε με πέναλτι για τους γηπεδούχους, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους «μερένγκες» οι οποίοι ανέβασαν τον δείκτη του σκορ με τα δύο τέρματα του Μπέιλ για το 5-1. Στο 78’ ο Ρονάλντο ολοκλήρωσε το χατ-τρικ και έκανε το 6-1. Ο Τοτσέ με ωραία κεφαλιά στο 84’ μείωσε σε 6-2 για τους γηπεδούχους, ωστόσο μέχρι τέλους ο Ερνάντεζ με δύο γκολ (88’, 92’) διαμόρφωσε το εμφατικό 8-2.

3. Ατλέτικο Μαδρίτης - Ρεάλ Μαδρίτης 4-0, (2014-15)

Οι «ροχιμπλάνκος» είχαν ταπεινώσει τη Ρεάλ Μαδρίτης με 4-0 στο «Βιθέντε Καλδερόν» λίγες στροφές πριν το τέλος της La Liga και με αυτόν τον τρόπο τις έκοψαν τα «φτερά» για την διεκδίκηση του τίτλου. Η Ατλέτικο είχε μετουσιώσει την κυριαρχία της σε δύο τέρματα, αρχικά με τον Τιάγκο και γκάφα του Ίκερ Κασίγιας και στη συνέχεια με το εντυπωσιακό «ψαλίδι» του Σαούλ Νίγκεθ. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Σιμεόνε δεν κατέβασε ρυθμούς και βρήκε ακόμα δύο φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα με τους Γκριεζμάν και Μάνζουκιτς για το τελικό 4-0.

4. Μπαρτσελόνα – Ράγιο Βαγιεκάνο 6-1, (2014-15)

Θέμα... ορέξεων του Λιονέλ Μέσι ήταν το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Ράγιο Βαγιεκάνο το 2015, με τον Αργεντινό να πετυχαίνει χατ-τρικ σε 12 λεπτά και οι «μπλαουγκράνα» με το 6-1 να ανεβαίνουν στην κορυφή και στο τέλος να κατακτούν το πρωτάθλημα. Στο 6’ ο Σουάρες άνοιξε το σκορ για τους «μπλαουγκράνα». Στο 49’ ο Πικέ έκανε το 2-0 για να αρχίσει το πάρτι του ο Μέσι στο 56’ από το σημείο του πέναλτι, στο 63’ με ωραίο σουτ και στο 68’ ολοκλήρωσε το χατ-τρικ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 81’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ενώ το τελικό αποτέλεσμα που έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη των Καταλανών σημειώθηκε από τον Σουάρες στις καθυστερήσεις.

5. Ρεάλ Μαδρίτης– Μπαρτσελόνα 2-3, (2016-17)

Ίσως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε παρακολουθήσει έως τώρα στα ισπανικά γήπεδα. Η Μπαρτσελόνα πήρε τη νίκη στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2, έχοντας για απόλυτο πρωταγωνιστή τον Λιονέλ Μέσι. Μπορεί το σκορ να το άνοιξαν οι Μαδριλένοι στο 28’ με τον Καζεμίρο, ωστόσο ο Αργεντινός αστέρας των «μπλαουγκράνα» είχε φροντίσει να βάλει τη σφραγίδα του σε μία από τις πιο επικές νίκες της Μπάρτσα όλων των εποχών. Στο 33’ έκανε το 1-1, για να έρθει στο 73’ ο Ράκιτιτς και να δώσει προβάδισμα για πρώτη φορά στην ομάδα του. Οι Μαδριλένοι έφεραν ξανά το ματς στα ίσα με τον Χάμες πέντε λεπτά πριν το φινάλε. Όλοι θεώρησαν πως το 2-2 θα ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Μέσι είχε αντίθετη άποψη. Ο Σέρζι Ρομπέρτο πήρε την μπάλα, έτρεξε όλο το γήπεδο, έδωσε λίγο πριν την περιοχή στον Ζόρντι Άλμπα, που με τη σειρά του την έστρωσε στον Λιονέλ Μέσι. Και όπως ήρθε από πίσω, την έστειλε φαλτσαριστά στα δίχτυα για 500ή φορά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και για 23η φορά σε Clasico.

1. Μπάγερν Μονάχου– Ντόρτμουντ 2-1, (2014-15)

Το Klassiker στη Γερμανία ξεχωρίζει πάντα από κάθε άλλη αναμέτρηση στη Γερμανία και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Το 2014, ο Γιούργκεν Κλοπ στην τελευταία του χρονιά ως προπονητής της Ντόρτμουντ, γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου. Οι 71.000 θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες της «Άλιανζ Αρίνα» αποζημιώθηκαν πλήρως για το ντέρμπι, αρχής γενομένης από τα δύο δοκάρια στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο 31’ ο Μάρκο Ρόις έβαλε σε ρόλο οδηγού την ομάδα του. Ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 72’ η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ισοφάρισε με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η ολική ανατροπή δεν άργησε να έρθει για τους Βαυαρούς. Πέντε λεπτά πριν το φινάλε ο Σούμποτιτς έκανε λάθος και υποχρεώθηκε να ανατρέψει τον Ριμπερί που στο μεταξύ είχε ξεχυθεί απειλητικά στην περιοχή των φιλοξενούμενων. Ο Ρόμπεν εκτέλεσε ψύχραιμα το πέναλτι και χάρισε τη νίκη στην Μπάγερν Μονάχου.

2. Μπάγερν Μονάχου– Βόλφσμπουργκ 5-1, (2015-16)

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με την Μπάγερν Μονάχου ήταν αυτό κόντρα στην Βόλφσμπουργκ το 2015. Ο Πολωνός «σόκαρε» τον πλανήτη, καθώς μπήκε στο ημίχρονο και σε λιγότερο από 9 λεπτά πέτυχε 5 γκολ! Αυτά ήταν αρκετά για να δώσει στους Βαυαρούς μία άνετη νίκη και στο τέλος να της χαρίσει και το πρωτάθλημα.

3. Ντόρτμουντ – Λειψία 3-3, (2019-20)

Ένα ακόμη παιχνίδι που θα έχουμε να θυμόμαστε. Οι Βεστφαλοί προηγήθηκαν με 2-0 και 3-2, ωστόσο η ομάδα του Νάγκελσμαν κατάφερε να επιστρέψει και να πάρει την ισοπαλία με 3-3. Βάιγκλ, Μπραντ και Σάντσο τα γκολ των γηπεδούχων, δύο τέρματα ο Βέρνερ και ένα ο Σικ για τους φιλοξενούμενους. Οι «ταύροι» μάλιστα έφτασαν κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2019-20, ωστόσο στο τέλος είδαν την Μπάγερν Μονάχου να ανεβάζει ταχύτητα και να το κατακτά με σχετική άνεση.

4. Βέρντερ Βρέμης - Κολωνία 6-1, (2019-2020)

Τη σεζόν 2019/20 η Βέντερ Βρέμης έδωσε μάχη για την παραμονή της στην κατηγορία. Και τα κατάφερε. Μία από τις μεγαλύτερες νίκες που πέτυχε ήταν επί της Κολωνίας, με 6-1. Η ομάδα του Φλόριαν Κόχφελν όχι απλά ήταν ικανή, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συνέτριψε τον αντίπαλό της, με αποτέλεσμα να κερδίσει και την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια της Bundesliga.

5. Μπάγερν Μονάχου - Άουγκσμπουργκ 5-2, (2020-21)

Ένα ματς το οποίο θα θυμάται για όλη του τη ζωή ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Την περυσινή σεζόν η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε το 9ο διαδοχικό της πρωτάθλημα και παράλληλα ο Πολωνός επιθετικός έγραψε ιστορία. Συγκεκριμένα, ο Λεβαντόφσκι πέτυχε το 41ο του τέρματα και κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ που κρατούσε από το 1971-1972.

Συντονιστείτε στα κανάλια της Nova και μέσω των προσφορών της θα έχετε πρόσβαση σε La Liga, Bundesliga, Κύπελλο Ιταλίας, τα Super Cups Ισπανίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Ιταλίας αλλά και το Γαλλικό πρωτάθλημα και Kύπελλο.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα