Η μπάλα είναι, τελικά, μόνο η αφορμή…

Η μπάλα είναι, τελικά, μόνο η αφορμή…

bet365

Οι πρόσφυγες είχαν την τιμητική τους σ’ ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα, που διοργανώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, με τη μία ομάδα να είναι ντυμένη στα χρώματα του ΠΑΟΚ!

Οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, που έχουν «κολλήσει» στην Ελλάδα στο δρόμο προς άλλες χώρες της Ευρώπης, έκαναν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά τους στα κέντρα φιλοξενίας και τα στρατόπεδα προσφύγων, για να παίξουν σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που διοργανώθηκε από την υπηρεσία μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, με το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε ένα τουρνουά, που θα περιλαμβάνει και τοπικές ομάδες ερασιτεχνών.

Το πρώτο παιχνίδι την Παρασκευή έγινε σ’ ένα εντελώς παρατημένο ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Νέα Καβάλα, όπου δεν υπήρχαν καλά καλά λευκές γραμμές σ’ ολόκληρο τον αγωνιστικό, με τους θεατές να είναι καθισμένοι στο γρασίδι ή ανεβασμένοι στο πρεβάζι μιας μισό-χτισμένης κερκίδας, για να έχουν λίγο καλύτερη θέα.

«Όμως για τους διοργανωτές, ο ποδοσφαιρικός αγώνας που έληξε ισόπαλος 1-1, ήταν ένα το πρώτο βήμα προς μια φυσιολογική ζωή κάποιων ανθρώπων που διέφυγαν τον πόλεμο και έμειναν στην Ελλάδα στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη», μεταδίδει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Στο γήπεδο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι ομάδες από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Χέρσο Κιλκίς και στη Νέα Καβάλα. Ο Γιώργος Περπερίδης, συντονιστής της κυβέρνησης στα στρατόπεδα προσφύγων, ήταν αυτός που οργάνωσε το παιχνίδι. Είχε την στήριξη και τη βοήθεια αρκετών ανθρώπων, που με τις απαραίτητες δωρεές έκαναν πιο εύκολα τα πράγματα. Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με φανέλες, που πρόσφερε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Μπλε εμφανίσεις για την ομάδα από το Χέρσο, ασπρόμαυρη ριγέ για την ομάδα από τη Νέα Καβάλα.

«Αυτό το παιχνίδι μας βοηθάει να ξεχάσουμε τις συνθήκες και την πίεση μέσα στο στρατόπεδο. Μας βοηθά να διασκεδάσουμε για λίγο με τους φίλους μας», είπε στο Associated Press ο Σεράν Αμπντί, πρόσφυγας από το Χαλέπι της Συρίας και τερματοφύλακας για την ομάδα της Νέα Καβάλας. Το σπίτι του 21χρονου φοιτητή φαρμακευτικής καταστράφηκε στον εμφύλιο πόλεμο, και μαζί με τη μητέρα του και τον 15χρονο αδερφό του ταξίδεψαν στην Τουρκία και εκεί στην Ελλάδα με την ελπίδα να φτάσει κάποια στιγμή στην Ελβετία και να συνεχίσει τις σπουδές του.

Αντ 'αυτού περνά τις μέρες του σε ένα στρατόπεδο προσφύγων τα οποία βιαστικά έχουν στηθεί από τον ελληνικό στρατό και όπου οι αρχές αγωνίζονται για να παρέχουν βασικές ανάγκες.

Ο 22χρονος Φαίντ Αλ Χαμπούν, επίσης από το Χαλέπι, αγωνίστηκε στο φιλικό με την ομάδα του Χέρσου, εκεί όπου γεννήθηκε η 5 μηνών σήμερα κόρη του.

«Είμαι ευτυχής για όλο αυτό που συμβαίνει", είπε, μιλώντας σε σπαστά αγγλικά, ακριβώς στην άκρη του γηπέδου, όπου υπάρχουν σπαρμένα χόρτα. «Δεν έχω τίποτα να κάνω στο στρατόπεδο. Δεν έχω να κάνω τίποτα άλλο κάθε μέρα, απλά περιμένω να έρθει η ώρα μου για την συνέντευξη, που χρειάζεται για την μετεγκατάσταση», λέει.

«Στους ανθρώπους που είναι στα στρατόπεδα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία κάτι να κάνουν, και επέλεξαν τον αθλητισμό», δήλωσε ο Γιώργος Περπερίδης. Και πρόσθεσε: "Θα υπάρξουν περισσότερα παιχνίδια με τους τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής και έχουμε ήδη κλείσει την ενδεκάδα για το επόμενο παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα εδώ. Όλοι ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι για το σημερινό παιχνίδι. Ήταν μεγάλη χαρά και μόνο που το παρακολούθησαν».

 

Τελευταία Νέα