Γαλλία - Νιγηρία 2-0 (vid)

Γαλλία - Νιγηρία 2-0 (vid)

bet365

Ο εντυπωσιακός (μέχρι το 79') Ενιεάμα απειλούσε με παράταση την μέτρια Γαλλία αλλά ο Πογκμπά έδωσε την λύση για τους Τρικολόρ, που είναι στους «8» με το 2-0 επί της Νιγηρίας.

Το 2010... ο Πολ το χταπόδι έστελνε στο ταμείο όλο τον πλανήτη με τις προβλέψεις του πριν τα ματς. Τέσσερα χρόνια μετά, ένα άλλο «χταπόδι», όπως αποκαλούν οι Ιταλοί τον Πογκμπά, έδειξε τον νικητή στο ματς της Γαλλίας με τη Νιγηρία. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν ήταν εντυπωσιακή όπως στον όμιλο και ήταν κολλημένη στο 0-0 με τη Νιγηρία, μέχρι που ήρθε το λάθος του Ενιεάμα και η κεφαλιά του Πογκμπά στο 79' για το 1-0, με το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ. Το αυτογκόλ του Γιόμπο στο 91', για το 2-0, σφράγισε την πρόκριση των Γάλλων στους «8», όπου περιμένουν Γερμανία ή Αλγερία.

Το ματς, πάντως, δεν ήταν εύκολο για την ομάδα του Ντεσάμπ, ο οποίος μάλλον μπέρδεψε την ομάδα του με την απόφασή του να παίξει 4-3-3 με δύο φορ μπροστά. Ο Μπενζεμά ήταν στο αριστερό άκρο για να παίξει στην κορυφή ο Ζιρού και αυτό το σχήμα δεν λειτουργούσε για τους Τρικολόρ, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα σωστό στο πρώτο 20λεπτο. Η Νιγηρία, από την άλλη πλευρά, στεκόταν καλύτερα, δεν ένιωθε κάποια απειλή και στο 18' διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση ενός γκολ του Εμενίκε για οφσάιντ. Τέσσερα λεπτά μετά ο Πογκμπά, με ωραίο σουτ στην κίνηση, έχασε την πρώτη ευκαιρία της Γαλλίας που προσπαθούσε να ανεβάσει ρυθμό αλλά ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά με τον Μπενζεμά... εξτρέμ ενώ η κακή παρουσία και του Εβρά ακύρωνε όλη την αριστερή πλευρά.

Οσο κακοί ήταν οι Γάλλοι στο πρώτο μέρος, άλλο τόσο ήταν και στο ξεκίνημα του δεύτερου ενώ θα πρέπει να ευχαριστούν και τον διαιτητή που έδειξε κίτρινη αντί για κόκκινη στον Ματουιντί στο 54', όταν πήγε να διαλύσει τον αστράγαλο του Ονάζι που αντικαταστάθηκε... Στο 62' ο Ντεσάμπ επιτέλους κατάλαβε ότι έπρεπε να μπει ο Γκριζμάν, για να πάει αριστερά, αντί του Ζιρού και να μετατεθεί στην κορυφή ο Μπενζεμά, με την Γαλλία σταδιακά να ανεβάζει την απόδοση της, να πιέζει και να φτιάχνει και φάσεις.

Ο Ενιεάμα σταμάτησε όσες φορές χρειάστηκε τον Μπενζεμά, ο Μόουζες έδιωχνε πάνω στη γραμμή, το οριζόντιο δοκάρι κουνήθηκε για τα καλά στη βολίδα του Καμπάιγ καθώς η Γαλλία μετά το 70' εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νιγηρίας και λυτρώθηκε στο 79': Εκτέλεση κόρνερ, λάθος έξοδος του Ενιεάμα, κεφαλιά του Πογκμπά και 1-0! Ο Γκριζμάν στο 84' μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση-πρόκριση αλλά νικήθηκε από τον Ενιεάμα, για να γίνει τελικά το 2-0 στο 91' με το αυτογκόλ του Γιόμπο, την ημέρα που έφτασε τις 10 συμμετοχές σε Μουντιάλ, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον Νιγηριανό.

MVP: Οι αριθμοί του Πολ Πογκμπά στον αγώνα με τη Νιγηρία τα λένε όλα. Είχε 81% στις πάσες, 4 φορές ξεκίνησε προσπάθεια ένας με έναν και την τελείωσε, έκανε 3 σουτ προς την εστία, είχε 100% επιτυχία στις εναέριες μονομαχίες και έκανε και τρία κοψίματα. Σαν κερασάκι στην τούρτα, είπε «ευχαριστώ» στον Ενιεάμα και έβαλε το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ, οδηγώντας την Γαλλία στους προημιτελικούς.

POINT: Επρεπε να περάσει μια ώρα παιχνιδιού για να καταλάβει ο Ντεσάμπ ότι δεν οδηγούσε πουθενά το 4-3-3 με τον Μπενζεμά εξτρέμ και τον Ζιρού φορ. Οταν το πήρε απόφαση, έβγαλε τον Ζιρού, έβαλε αριστερά τον Γκριζμάν, τοποθέτησε στην κορυφή τον Μπενζεμά και η Γαλλία άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τη Νιγηρία και να φτιάχνει ευκαιρίες, παίρνοντας τελικά και την πρόκριση.

STAT ATTACK: Ο Πογκμπά έγινε ο 4ος Γάλλος που σκοράρει σε Μουντιάλ ως παίκτης της Γιουβέντους, μετά τους Μισέλ Πλατινί, Ζινεντίν Ζιντάν και Πατρίκ Βιεϊρά.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Ντεμπισί, Εβρά, Βαράν, Καμπάιγ, Βαλμπουενά (93' Σισοκό), Ζιρού (62' Γκριζμάν), Μπενζεμά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Κοσιελνί.

Νιγηρία (Στέφεν Κέσι): Ενιεάμα, Γιόμπο, Αμπροουζ, Μούσα, Οντεμβιγκί, Εμενίκε, Μίκελ, Μόουζες (89' Νουοφόρ), Οσανίβα, Ονάζι (59' Γκάμπριελ), Ομέρουο.


ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Η Γαλλία δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που είδαμε στον όμιλο. Αφενός επειδή τα νοκ-άουτ είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση, αφετέρου γιατί οι επιλογές του Ντεσάμπ στην επιθετική τριάδα δεν τον δικαίωσαν. Παρ' όλα αυτά, οι Τρικολόρ είναι στους «8» και βλέπουμε... Οπως λένε και οι ίδιοι, δεν είναι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου αλλά έχουν το υλικό και τον ενθουσιασμό για να φτάσουν ως το τέλος. Οσο για τη Νιγηρία, το πάλεψε όσο μπορούσε, δεν απέφυγε τον αποκλεισμό αλλά η παρουσία της στο Μουντιάλ κρίνεται ως επιτυχημένη.

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πογκμπά και όλα καλά!

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ: Μόνο κίτρινη στον Ματουιντί...

 

Τελευταία Νέα