Ιταλία - Κόστα Ρίκα 0-1 (vid)

Ιταλία - Κόστα Ρίκα 0-1 (vid)

bet365

Η Αγγλία χαιρέτησε ήδη, Ιταλία και Ουρουγουάη θα... σκοτωθούν μεταξύ τους και η Κόστα Ρίκα είναι χαλαρή κι ωραία στους «16» μετά τη νίκη και επί της Σκουάντρα Ατζούρα (0-1)!

Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια η Κόστα Ρίκα νικούσε την Σουηδία με 2-1 και προκρινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του παγκοσμίου κυπέλλου, που γινόταν στην Ιταλία. Τώρα οι Ατζούρι ήταν ο αντίπαλος της ομάδας του Χόρχε Λουίς Πίντο, που έδειξε ότι το 3-1 επί της Ουρουγουάης δεν ήταν τυχαίο. Οι Κοσταρικανοί μπλόκαραν εντελώς την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι, χτύπησαν στο κατάλληλο σημείο (44') και στο δεύτερο μέρος κράτησαν εύκολα το 0-1, παίρνοντας το εισιτήριο για τους «16» και μετατρέποντας σε... τελικό το Ιταλία-Ουρουγουάη!

Το ματς είχε από το ξεκίνημα του αργό ρυθμό, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί και φυσιολογικό. Η ιστορία, άλλωστε, έχει δείξει ότι πάντα το πιο κλειστό ματς της Ιταλίας στη φάση των ομίλων είναι το θεωρητικά πιο εύκολο, με την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι να αφήνει μπάλα στον αντίπαλο και να έχει ως πρώτο στόχο να μην πάθει καμιά πλάκα. Από εκεί και πέρα, προφανώς όλοι πίστευαν ότι το γκολ μπροστά θα έμπαινε. Θα μπορούσε, όντως, να γίνει αυτό -και κατ' επέκταση να γίνουν και πιο απλά τα πράγματα για τους Ατζούρι- σε δύο περιπτώσεις με τον Μπαλοτέλι (31'-33') αλλά δεν... Το κακό για τους Ιταλούς, όμως, δεν ήταν αυτό αλλά το γεγονός ότι δέχθηκαν γκολ πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Σέντρα από αριστερά, κεφαλιά του Ρουίς, η μπάλα πέρασε την γραμμή μετά το οριζόντιο δοκάρι (0-1) και έτσι αποκαταστάθηκε και η αδικία για τον μη καταλογισμό πέναλτι σε σπρώξιμο του Κιελίνι στον Κάμπελ στην αμέσως προηγούμενη φάση.

Ο Πραντέλι άρχισε το δεύτερο μέρος με αλλαγή (Κασάνο αντί Μότα) αλλά στην εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε κάτι. Το γεγονός ότι η δεύτερη αλλαγή έγινε πολύ γρήγορα, με τον Ινσίνιε αντί του Καντρέβα, επιβεβαίωνε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για την Σκουάντρα Ατζούρα καθώς η Κόστα Ρίκα είχε καταφέρει να ελέγχει την κατάσταση. Με πολύ τρέξιμο οι παίκτες του Πίντο δεν άφηναν κανένα κενό χώρο για τους Ατζούρι, για τους οποίους πέρασε και ο Τσέρτσι αντί του Μαρκίζιο. Ο,τι αποτέλεσμα είχαν οι προηγούμενες δύο αλλαγες, είχε και η τρίτη...

Με τον Πίρλο μπλοκαρισμένο και με τις πτέρυγες να μην λειτουργούν καθόλου καλά σε όλο το ματς, η Ιταλία θα απειλούσε μόνο μέσα από ατομική ενέργεια. Ο Κασάνο δεν την έκανε ποτέ, οι Τσέρτσι και Ινσίνιε έδειχναν αγχωμένοι και το 0-1 έμεινε ως το τέλος αφού η εκπληκτική Κόστα Ρίκα κατάφερε να κρατήσει εύκολα τη νίκη και το εισιτήριο για τους «16»!

MVP: Το γκολ που πέτυχε και έδωσε την πρόκριση για τους «16» θα μείνει στην ιστορία της Κόστα Ρίκα. Ο Ρουίς ήταν αυτός που έδωσε το τρίποντο στην ομάδα του με την κεφαλιά στο 44' και γενικά στάθηκε πολύ καλά έχοντας να αντιμετωπίσει την ιταλική άμυνα. Ο Ρουίς ανάγκασε σε δύο επεμβάσεις τον Μπουφόν, κρατούσε μπάλα όποτε έπρεπε και ήταν ο πρώτος που πρέσαρε συνεχώς από ψηλά.

POINT: Ο Τσέζαρε Πραντέλι έχει πει ότι έχει δουλέψει σε τρία διαφορετικά συστήματα για αυτό το Μουντιάλ. Είναι θέμα, πάντως, αν έχει δουλέψει σε εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης και γενικά παιχνιδιού, χωρίς τον Πίρλο. Οταν ο Maestro είναι καλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ομάδα του αλλά όταν δεν είναι στη μέρα του, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Τόσο ώστε να κινδυνεύει η Ιταλία με πρόωρο αποκλεισμό.

STAT ATTACK: Η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη ομάδα από την κεντρική Αμερική που νίκησε την Ιταλία σε Μουντιάλ, όπως έγινε και η πρώτη ομάδα που αρχίζει ένα Μουντιάλ με δύο νίκες κόντρα σε ισάριθμες παγκόσμιες πρωταθλήτριες (Ουρουγουάη, Ιταλία).

ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Οταν έλεγαν οι παίκτες της Κόστα Ρίκα ότι πιστεύουν στους εαυτούς τους παρά την κλήρωση του ομίλου, κακά τα ψέματα, δεν πρέπει να πίστευε κανείς σε αυτό τον πλανήτη ότι από τα λόγια θα περάσουν στις πράξεις. Πέρασαν όμως! Οι παίκτες του Χόρχε Λουίς Πίντο σόκαραν και την Ιταλία μετά την Ουρουγουάη, είναι ήδη στους «16» του Μουντιάλ και συνεχίζουν χωρίς άγχος και όπου βγει.

Οσο για την Σκουάντρα Ατζούρα, είχε την ευκαιρία να καθαρίσει -για πρώτη φορά μετά από χρόνια- εύκολα με τον όμιλο αλλά τελικά συνέχισε την παράδοση που την θέλει να μετατρέπει σε θρίλερ την 3η αγωνιστική του γκρουπ. Το ίδιο ισχύει και τώρα, με την Ιταλία να θέλει δύο αποτελέσματα, αφού της κάνει και η ισοπαλία, στην ματσάρα με την Ουρουγουάη, για να περάσει στους «16».

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι):
Μπουφόν, Νταρμιάν, Μπαρτσάλι, Κιελίνι, Αμπάτε, Ντε Ρόσι, Καντρέβα (56' Ινσίνιε), Τιάγκο Μότα (46' Κασάνο), Πίρλο, Μαρκίζιο (70' Τσέρτσι), Μπαλοτέλι.

Κόστα Ρίκα (Χόρχε Λουίς Πίντο): Νάβας, Γκονζάλες, Ουμάνα, Μπόρχες, Ντουάρτε, Μπολάνος, Κάμπελ (74' Ουρένια), Ρουίς (81' Μπρένες), Ντίας, Γκαμπόα, Τεχέδα (68' Κουμπέρο).

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Μάριο, φιλάκια από την Κόστα Ρίκα!

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ

 

Τελευταία Νέα