Η κατάσταση και τα σενάρια πρόκρισης στις περιφέρειες εκτός Ευρώπης (pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Η κατάσταση και τα σενάρια πρόκρισης στις περιφέρειες εκτός Ευρώπης (pics)

bet365

Ο κίνδυνος να μείνει εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 η Αργεντινή, ο αποκλεισμός του Καμερούν στην Αφρική αλλά και το μπαράζ Συρίας-Αυστραλίας στην Ασία ξεχωρίζουν από τις κόντρες για ένα εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας.

Η κατάσταση στον όμιλο της Εθνικής Ελλάδας είναι πια σαφής, ως προς τις πιθανότητές της να βρεθεί στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2018. Επιπλέον, τα δεδομένα στην Ευρώπη μοιάζουν να είναι ξεκάθαρα, στους περισσότερους τουλάχιστον ομίλους. Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία και φυσικά η διοργανώτρια Ρωσία έχουν ήδη κλείσει «θέση» και αναμένουν την κλήρωση των ομίλων, για να προγραμματίσουν τα τυπικά του ταξιδιού τους.

Ακόμα όμως πολλά «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές ομοσπονδίες διαπλέκονται με άλλες, με τα γκρουπ και τους ομίλους, ανάλογα με την περιοχή, να παίρνουν «μορφή» και να αναδεικνύουν «νικητές» ή έστω αυτές τις ομάδες που διεκδικούν με μεγαλύτερες πιθανότητες την πρόκρισή τους στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση Εθνικών στον κόσμο.

Το format της FIFA

Ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα χωρίζονται στις αντίστοιχες προκριματικές διοργανώσεις.

Οι περιφέρειες είναι οι εξής:

1. Ευρώπη

2. Ασία

3. Αφρική

4. Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική

5. Ωκεανία

6. Νότια Αμερική

Οι ομάδες που προκρίνονται από κάθε γεωγραφική περιφέρεια προκύπτουν απλά, όπως στην περίπτωση της Ευρώπης, αλλά και σύνθετα, όπως στην περίπτωση της Ασίας.

Αναλυτικά:

1. Από την Ευρώπη (UEFA) παίρνουν εισιτήριο 13 ομάδες. Είναι οι 9 πρώτες των ισάριθμων ομίλων και οι 4 νικητές των μπαράζ αγώνων, που προκύπτουν από τις 8 καλύτερες δεύτερες.

2. Από την Ασία (AFC) προκρίνονται απευθείας 4 ομάδες. Η διαδικασία περνάει από τρεις γύρους ομίλων, έναν τέταρτο γύρο νοκ-αουτ και τα play-off, όπως τα ονομάζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Στην αρχή μπαίνουν οι ομάδες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο FIFA Ranking κοκ. Στον τρίτο γύρο διαμορφώνονται 2 όμιλοι των 6 ομάδων και προκρίνονται οι δυο πρώτοι από τον καθέναν. Στον τέταρτο γύρο (νοκ-άουτ) παίζουν νοκ-αουτ οι δυο 3οι των ομίλων. Ο νικητής παίζει εκ νέου μπαράζ με τον νικητή από την αντίστοιχη διαδικασία του τομέα της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής-Καραϊβικής.

3. Από την Αφρική (CAF) προκρίνονται 5 ομάδες. Οι ομάδες που έχουν το χαμηλότερο FIFA Ranking κληρώνονται σε νοκ άουτ αγώνες. Οι νικητές παιρνούν σε νέα νοκ άουτ φάση και οι νικητές διαμορφώνουν 5 ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι 5 πρώτοι παίρνουν το εισιτήριο για το Μουντιάλ.

4. Στον τομέα της Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) προκρίνονται 3 ομάδες απευθείας. Η διαδικασία εξαρχής ορίζει τρεις γύρους νοκ-άουτ, μέχρι τον τέταρτο γύρο, όπου συγκροτούνται τρεις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι δυο πρώτοι από τον καθένα φτιάχνουν έναν όμιλο των έξι ομάδων. Οι τρεις πρώτοι εξασφαλίζουν απευθείας πρόκριση, ο 4ος παίζει μπαράζ με τον νικητή των μπαράζ στην Ασία.

5. Από την Ωκεανία (OFC), μετά από δυο γύρους ομίλων, συγκροτούνται δυο όμιλοι των τριών ομάδων. Οι δυο πρώτοι παίζουν αγώνες μπαράζ και ο νικητής παίζει με τον 5ο του ομίλου της Νότιας Αμερικής.

6. Στη Νότια Αμερική (CONMEBOL) παίρνουν το εισιτήριο 4 ομάδες. Ο πέμπτος παίζει σε μπαράζ με τον νικητή από τον τομέα της Ωκεανίας. Όποιος περάσει, παίζει στο Μουντιάλ.

Οι παραπάνω ομάδες φτάνουν τις 31. Μαζί με τη διοργανώτρια, που παίζει άνευ προκριματικών αγώνων στα Μουντιάλ, συγκροτείται το τελικό «σώμα» των 32 ομάδων.

Οι βαθμολογίες και η κατάσταση ανά περιφέρεια

Ας δούμε τώρα συνοπτικά την κατάσταση σε κάθε περιφέρεια, εκτός της Ευρώπης, που έχει ήδη παρουσιαστεί.

1. ΑΣΙΑ

Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση, στα play-off, με το πρώτο σκέλος μάλιστα να έχει ήδη διεξαχθεί. Συρία και Αυστραλία ήρθαν ισόπαλες με 1-1 στο «Hang Jebat Stadium» και στις 10 Οκτωβρίου στο «ANZ Stadium» του Σίδνεϊ θα αναδειχθεί και η ομάδα που θα ταξιδέψει στη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι.

2. ΑΦΡΙΚΗ

Οι όμιλοι είναι πέντε και παρότι υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, πουθενά δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

1oς όμιλος

7 Οκτωβρίου

Γουινέα - Τυνησία

Λιβύη - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

6 Νοεμβρίου

Τυνησία - Λιβύη

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - Γουινέα

Η Τυνησία είναι το μεγάλο φαβορί, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μπορεί μόνο να ελπίζει σε στραβοπάτημα, ενώ εκείνη θα προσπαθεί να κάνει το 2Χ2.

2ος όμιλος

7 Οκτωβρίου

Νιγηρία - Ζάμπια

Καμερούν - Αλγερία

6 Νοεμβρίου

Αλγερία - Νιγηρία

Ζάμπια - Καμερούν

Το παιχνίδι μεταξύ Νιγηρίας και Ζάμπιας θα κρίνει τα πάντα. Αν οι φιλοξενούμενοι πάρουν τη νίκη, θα φανεί στην τελευταία αγωνιστική τι θα συμβεί με την πρώτη θέση. Σε άλλη περίπτωση αυτονόητα αποκλείονται..

3ος όμιλος

6 Οκτωβρίου

Μάλι - Ακτή Ελεφαντοστού

Μαρόκο - Γκαμπόν

6 Νοεμβρίου

Ακτή Ελεφαντοστού - Μαρόκο

Γκαμπόν - Μάλι

Ουδείς αδιάφορος στον 3ο όμιλο, αφού ακόμα και το τελευταίο Μάλι έχει, κάποιες αμυδρές, ελπίδες. Η λογική λέει πάντως πως η Ακτή Ελεφαντοστού θα πάρει το «διπλό» και θα περιμένει το αποτέλεσμα του Μαρόκο-Γκαμπόν. Με ισοπαλία εκεί, ουσιαστικά θα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση.

4ος όμιλος

7 Οκτωβρίου

Νότια Αφρική - Μπουρκίνα Φάσο

Πράσινο Ακρωτήρι - Σενεγάλη

10 Νοεμβρίου

Μπουρκίνα Φάσο - Πράσινο Ακρωτήρι

Νότια Αφρική - Σενεγάλη

14 Νοεμβρίου

Σενεγάλη - Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική παραδόξως δεν έχει ακόμα νίκη στον όμιλο, αλλά έχει και παιχνίδι λιγότερο, όπως πάντως και η Σενεγάλη. Με τρεις νίκες κάνει μεγάλο comeback, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, αφού όλες οι άλλες ομάδες έχουν σοβαρές ελπίδες. Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά, ειδικά το τελευταίο στις 14 Νοεμβρίου μεταξύ Νοτιοαφρικανών και Σενεγαλέζων.

5ος όμιλος

7 Οκτωβρίου

Ουγκάντα - Γκάνα

8 Οκτωβρίου

Αίγυπτος - Κονγκό

6 Νοεμβρίου

Γκάνα - Αίγυπτος

Κονγκό - Ουγκάντα

Οι Αιγύπτιοι δείχνουν πως εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση. Αν η Γκάνα νικήσει μέσα στην Ουγκάντα και οι «Φαραώ» δεν νικήσουν το Κονγκό, θα τους περιμένουν σε έναν «αγώνα-φωτιά» στις 6 Νοεμβρίου.

3. ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

6 Οκτωβρίου

ΗΠΑ - Παναμάς

Μεξικό - Τρινιντάντ και Τομπάγκο

7 Οκτωβρίου

Κόστα Ρίκα - Ονδούρες

10 Οκτωβρίου

Ονδούρες - Μεξικό

Παναμάς - Κόστα Ρίκα

Τρινιντάντ και Τομπάγκο - ΗΠΑ

Το Μεξικό έχει ήδη προκριθεί, μετρώντας ως τώρα 18 βαθμούς που το πλασάρουν στην πρώτη τριάδα. Από κει και πέρα, η Κόστα Ρίκα αρκεί να κερδίσει τις αδύναμες Ονδούρες για να πάρει επίσης την πρόκριση.

Το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι αυτό μεταξύ Παναμά και ΗΠΑ. Αν οι Αμερικανοί νικήσουν, τότε του «κλέβουν» τη θέση, αφού την τελευταία αγωνιστική παίζουν με το αδύναμο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Αν φέρουν ισοπαλία, θα περιμένουν πως η Κόστα Ρίκα θα τους κάνει μια μικρή «χάρη» την τελευταία αγωνιστική που ταξιδεύουν στον Παναμά. Τέλος, αν χάσουν, αποχαιρετούν τις όποιες ελπίδες για απευθείας πρόκριση και θα ελπίζουν πως οι Ονδούρες δεν θα κάνουν καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να μη χάσουν την 4η θέση των μπαράζ.

4. ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

10 Οκτωβρίου

Βραζιλία - Χιλή

Ουρουγουάη - Βολιβία

Περού - Κολομβία

Ισημερινός - Αργεντινή

Παραγουάη - Βενεζουέλα

Εδώ τα πάντα στρέφονται γύρω από την Αργεντινή, αλλά μόνο η Βραζιλία έχει εξασφαλίσει την πρόκριση, αφήνοντας όλες τις άλλες ομάδες να «ψήνονται» ακόμα. Η Ουρουγουάη είναι μεγάλο φαβορί κόντρα στην αδύναμη Βολιβία, ενώ η Παραγουάη απέναντι στην τελευταία Βενεζουέλα θα ψάξει τη νίκη, ώστε να εκμεταλλευτεί «στραβοπάτημα» τόσο του Περού, όσο φυσικά και της «αλμπισελέστε». Η Χιλή παίζει εκτός με τη σελεσάο κι ελπίζει να την πετύχει… χαλαρή.

Η Αργεντινή θέλει οπωσδήποτε τη νίκη με τον Ισημερινό και ήττα ή ισοπαλία των Περουβιανών με την Κολομβία. Η τελευταία με τη σειρά της δεν είναι αδιάφορη, αφού αν χάσει και κερδίσει η ομάδα του Μέσι, μένει εκείνη 6η! Κοινώς, στη μια αγωνιστική που απέμεινε θα γίνει… μακελειό για μια θέση στον «ήλιο» της Ρωσίας.

5. ΩΚΕΑΝΙΑ

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον αρκετά πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη περιφέρεια. Η Νέα Ζηλανδία έχει περάσει από κάθε είδους δοκιμασία, με τελευταία αυτή απέναντι στα Νησιά του Σολομώντα (2-2 εκτός, 6-1 εντός) και περιμένει τον 5ο από τον όμιλο της CONMEBOL για τα play-off.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα