Η απόδειξη της αλλαγής

Η απόδειξη της αλλαγής

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Η απόδειξη της αλλαγής

bet365

Η υποχρεωτική πώληση του Κυριάκου Παπαδόπουλου στον επίλογο της εποχής Κόκκαλη, το καλοκαίρι του 2010. Και αυτή του Παναγιώτη Ρέτσου στην κορύφωση της εποχής Μαρινάκη επτά χρόνια μετά. Οι δύο άκρες του ίδιου νήματος, όπως αναλύει ο Διονύσης Δελλής.

Ιστορίες... καρμπόν με μια πρώτη ματιά. Ο Ολυμπιακός, η ηλικία τους, η ανάδειξη από τα τμήματα υποδομής, η μετακίνηση στη Μπουντεσλίγκα, ακόμη και η θέση που αγωνίζονται οι δύο τους. Χαρακτηριστική εναρμόνιση.Και όμως ανάμεσα τους προκύπτει χάος 20 εκατ ευρώ. Στην αποτίμηση του: Η απόσταση εκείνου του Ολυμπιακού με τον σημερινό, σε ότι αφορά έναν καρπό που κάποιοι τον πίστευαν για... απαγορευμένο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τον ήθελε ο πρωταθλητής τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Προσπάθησε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος, που τότε έτρεχε αυτές τις υποθέσεις, να τον κρατήσει. Ο νεαρός στόπερ όμως ήταν που προκάλεσε τη μετακίνηση του στη Σάλκε αντί του ποσού των 2 εκατ ευρώ. Δεν ανανέωνε το συμβόλαιο του, άρα αν ο Ολυμπιακός δεν τον έδινε εκείνο το καλοκαίρι, θα τον έχανε έξι μήνες αργότερα χωρίς το παραμικρό αντίτιμο.

Γιατί ο Κυριάκος Παπαδόπουλος το...πήγε στα άκρα; Μάλλον όχι γιατί -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- είναι ένθερμος υποστηρικτής του ΠΑΟΚ. Ήταν μια τριετία στο λιμάνι και ενώ άπαντες τον καταλάβαιναν ως περίπτωση δίχως ταβάνι, οι ευκαιρίες που πήρε ήταν με το σταγονόμετρο (μόλις 9 συμμετοχές). Όταν μάλιστα ο Τιμούρ Κετσπάγια σε ένα φιλικό με την Τότεναμ τον «ξεκίνησε» σαν αμυντικό χαφ,παραλίγο να... μείνει στην Αγγλία από τις αντιδράσεις.

Και ο Ρέτσος έπαιξε (και) αμυντικός χαφ. Το έκανε μάλιστα σε τέσσερα ματς νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Έπαιξε επίσης στα δύο άκρα της άμυνας, όπως αγωνίστηκε και στη φυσική του θέση. Σαράντα συμμετοχές πρόλαβε μόλις με τον Ολυμπιακό. Μια σεζόν. Το ταλέντο του όμως, και κυρίως η δυναμική που έχει αναπτύξει το κορυφαίο Ελληνικό κλαμπ τον απογείωσαν σε ένα οικονομικό επίπεδο που αυτομάτως τον καθιστά κομμάτι της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.

Ο Πολ Κουτσολιάκος είναι πίσω από το deal των (συνολικά) 22 εκατ ευρώ με τη Λεβερκούζεν. Ο ίδιος ατζέντης ήταν και τότε, ο άνθρωπος κλειδί για τη μετακίνηση του Παπαδόπουλου. Ο Ολυμπιακός όμως είναι άλλος. Ένα ισχυρό και σύγχρονο selling club. Μια αξιοπρόσεκτη δύναμη. Αυτό που κάποτε δεν μπορούσε να περάσει ούτε από τη...φαντασία των ανθρώπων του μεγάλου λιμανιού. Και ας του είχαν προκύψει πωλήσεις σαν αυτές του Γεωργάτου, του Τουρέ, του Καστίγιο, του Μπελούτσι. Ας άνοιγε μπροστά του από τότε ο ορίζοντας.

Τρομερή εξέλιξη της εταιρίας, και μάλιστα σε διαφορετική συγκυρία. Γιατί το 2010 ακόμη δεν είχαμε καταλάβει τι...ερχότανε μπροστά. Τώρα το διδάσκουμε κατ οίκον. Είχε πει ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Ιούνιο του 2010, ότι οραματίζεται έναν ισχυρό Ολυμπιακό που δεν θα έχει ανάγκη το πορτοφόλι κανενός. Το κατάφερε. Οι Ερυθρόλευκοι είναι 7 χρόνια στη σειρά πρωταθλητές. Είναι στο 25 του ranking της UEFA. Και την ίδια στιγμή ένας οργανισμός, που αναδεικνύει ή επαναλανσάρει -με χαρακτηριστική συνέπεια- ποδοσφαιριστές που οι Άγγλοι (Μήτρογλου, Μιλιβόγεβιτς, Μασουακού, Μιραλάς, Τζιμπούρ, Αμπντούν), οι Γερμανοί (Ρέτσος, Διαμαντάκος), οι Ισπανοί (Ρομπέρτο, Σιόβας), οι Πορτογάλοι (Σάμαρης, Φέισα), οι Ιταλοί (Μανωλάς, Φετφατζίδης, Χολέμπας, Τοροσίδης), οι Γάλλοι (Ντουρμάζ), οι Βέλγοι (Κολοβός), οι Τούρκοι (Ριέρα, Αβραάμ, Ντα Κόστα) ακόμη και οι Εμίρηδες (Βάις) και οι Μεξικανοί (Μπενίτες, Πουλίδο) με τους Κινέζους (Ιντέγιε) πρέπει να τους καλοπληρώσουν για να τους έχουν.

Το σημαντικότερο σε αυτή την ιστορία; Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι επόμενοι. Και ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρέα με την επίτευξη των βασικών στόχων κάθε σεζόν. Στον Ολυμπιακό μαζί με τον Ρέτσο ξεπρόβαλε από τα σπλάχνα του κλαμπ ο Ανδρούτσος. Εδώ και λίγους μήνες υπάρχει ο Κούτρης. Και βέβαια ήρθε ενίσχυση που γεμίζει και πάλι την βιτρίνα. Ο περσινός MVP του Πολωνικού πρωταθλήματος Οφόε. Ο καλύτερος νέος Σέρβος γκολτζής, Τζούρτζεβιτς. Ο Ένγκελς που με το καλό από σήμερα θα μπει και εκείνος στην εξίσωση. Σχεδόν όσα χρήματα βάζει στο ταμείο του από τον Ρέτσο, ο πρωταθλητής πρόλαβε και τα έριξε στην αγορά. Μεταγραφές 17-18 εκατ ευρώ αυτό το καλοκαίρι. Εκτός Ελληνικής πραγματικότητας. Και έχει μπροστά του και ένα 24ώρο για να σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής