Τσέφεριν: «Αγενές και λάθος να υποστηρίζεται ότι η UEFA είναι ανεπανόρθωτα κατακερματισμένη»

Βασίλης Μπαλατσός
Στο μικροσκόπιο της UEFA η υπόθεση Νεγκρέιρα

bet365

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε στον «Guardian» και αναφέρθηκε στα προβλήματα που επικρατούν στην Ομοσπονδία.

Στον «Guardian» μίλησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο Σλοβένος αναφέρθηκε στην αποχώρηση του επικεφαλής του ποδοσφαίρου στην Ομοσπονδία, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, στο όραμα του για το μέλλον και στις συνθήκες στην ποδοσφαιρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων το 2022 και το 2023 σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Θυμίζουμε πως ο Ουκρανός θρύλος και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας του, Αντρέι Σεφτσένκο, είχε κατακρίνει τον Τσέφεριν, επειδή άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή την U17 της Ρωσίας, σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

«Η αποχώρησή του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν δεν προκάλεσε σημαντική αναστάτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε δηλαδή για σοκ στην UEFA ή στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, παρόλο που ήταν απροσδόκητη. Θα συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, πιθανότατα μετά το συνέδριο (8/2, Παρίσι).

Το 2017, είχαμε ένα συνέδριο και πρότεινα κάποια πράγματα και κάποιους περιορισμούς για να μπουν στο καταστατικό, αλλά η τελική διατύπωση ήταν τόσο ασαφής, που εκ των πραγμάτων δεν υπήρχαν όρια θητειών, διότι μετά από κάθε αλλαγή στο καταστατικό, οι προηγούμενες δεν υπολογίζονταν. Δεν το γνώριζα αυτό τότε. Έτσι, το 2018, η διοίκηση μας άλλαξε τη διατύπωση ώστε σ´ αυτό το κομμάτι να υπάρχει μια συνέχεια με το υπάρχον καταστατικό. Αυτό όμως έγινε χωρίς την έγκριση του συνεδρίου, η οποία είναι υποχρεωτική, και χωρίς την έγκριση οποιουδήποτε άλλου οργάνου της UEFA, καθιστώντας τη διάταξη άκυρη.

Αυτό πρέπει να γίνει για να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη διάταξη και αν δεν το κάνουμε δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Πάντως, είτε τεθούν σε ισχύ οι προτεινόμενες αλλαγές είτε όχι, δεν θα επηρεάσει το δικαίωμά μου ή το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Όσον αφορά το αν θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα το 2027, θα ενημερώσω τα μέσα ενημέρωσης όταν έρθει η ώρα. Ειλικρινά, είμαι τόσο κουρασμένος μετά από όλα όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια που δεν είμαι σίγουρος.

Υπάρχει ένας κλόουν σε μία από τις ομοσπονδίες, που τηλεφωνεί σε άλλες ομοσπονδίες και μέσα ενημέρωσης κάθε μέρα κλαψουρίζοντας και λέγοντας πως "όλο αυτό είναι μια συνωμοσία", χωρίς να αναφέρει τίποτα σε μένα ή στη διοίκηση της UEFA γενικότερα. Έχουμε ενημερωθεί από άλλες ομοσπονδίες για τη συμπεριφορά του και όλοι γελούν μαζί του και με τις ενέργειές του (ο πρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας, Ραζβάν Μπουρλεάνο).

Είναι αγενές και λάθος να υποστηρίζεται ότι η UEFA είναι ανεπανόρθωτα κατακερματισμένη. Το συνέδριο και όχι μόνο ένα άτομο, έχει την εξουσία να αποφασίσει για την αναγκαιότητα των αλλαγών. Πιστεύουμε στη συλλογική, δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, που θα μας πάει αποτελεσματικά μπροστά.

Δεν είχα ποτέ πίεση από τη ρωσική πλευρά. Η απαγόρευση θα παραμείνει όσο διαρκεί ο πόλεμος. Δεν είμαι χαρούμενος γι' αυτό, γιατί λυπάμαι για τους αθλητές, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένης της UEFA, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να σταματήσει αυτή η τρέλα. Οι Ρώσοι αθλητές δεν μπορούν να αντισταθούν στην κυβέρνηση. Μπορείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορώ στη χώρα μου, αλλά στη Ρωσία όποιος το κόνει αυτό καταλήγει στη φυλακή.

Έτσι δεν είναι εύκολο γι' αυτούς να εναντιωθούν, είναι και αυτοί θύματα. Είναι πολύ κακό όλο αυτό για τους αθλητές, είναι πάντα κακό για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά δυστυχώς ζούμε σε τόσο τρελούς καιρούς. Ο κόσμος είναι τόσο τρελός που κάθε μέρα γίνεται ένας πόλεμος. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσέφεριν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα