To Σαββατοκύριακο του Gazzetta στο Γκέτεμποργκ με τον «King Marcus»! (pics)

Γιάννης Σαπουντζάκης
To Σαββατοκύριακο του Gazzetta στο Γκέτεμποργκ με τον «King Marcus»! (pics)

bet365

Το Gazzetta ταξίδεψε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και σας μεταφέρει εικόνες από ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στον Μάρκους Μπεργκ!

Τις προηγούμενες ημέρες είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Μάρκους Μπεργκ αλλά και ο προπονητής του στη Γκέτεμποργκ, Μίκαελ Στόρε. Το Gazzetta, όμως πέρασε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Δύο μέρες που εκτός της συζήτησης με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και τον άλλοτε τεχνικό του Πανιωνίου περιλάμβαναν πολλά ακόμα!

berg8

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το πρωί του Σαββάτου (27/8) το Gazzetta βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Γκέτεμποργκ και παρακολούθησε την τελευταία προπόνηση της σουηδικής ομάδας πριν την αναμέτρηση της Κυριακής (28/8) με τη Σίριους. Ο καιρός ήταν μουντός, συννεφιασμένος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος άρχισε και να βρέχει. Κάτι που, πάντως, όπως μας έλεγαν οι ντόπιοι είχε πολύ καιρό να συμβεί.

berg9

Το «Kamratgarden», όπως ονομάζεται, δεν βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης. Για να φτάσει, όμως, κάποιος εκεί χρειάζεται να κάνει μία διαδρομή λίγων μέτρων που μοιάζει με βόλτα στο δάσος. Και αυτό διότι το προπονητικό κέντρο βρίσκεται σε ένα ύψωμα, κρυμμένο ανάμεσα σε ψηλά δέντρα, σε ένα σκηνικό που μπορεί στο μυαλό πολλών να θεωρείται αναμενόμενο για σκανδιναβική χώρα, όμως σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς ποδοσφαιρικό. Ίσως, θα μπορούσε να θυμίσει εικόνες από εκείνα τα προπονητικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης στα οποία συνηθίζουν πολλές ελληνικές ομάδες να πραγματοποιούν τα καλοκαίρια το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Από την μία κανείς μπορούσε να δει προπόνηση ποδοσφαίρου. Από την άλλη… προπόνηση ιππασίας.

berg2

Το πρόγραμμα της ομάδας του Στόρε διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, από τις 10.30 μέχρι τις 12.00. Ενδεικτικό του πως προσεγγίζουν το ποδόσφαιρο στη Σουηδία ήταν πως η προπόνηση ήταν ανοιχτή σε όποιον ήθελε να την παρακολουθήσει σε όλη τη διάρκειά της. Έτσι 10-15 φίλοι της ομάδας, είχαν πάρει θέση στα παγκάκια που βρίσκονταν πέριξ του γηπέδου με φυσικό χλοοτάπητα. Ήταν η σαββατιάτικη βόλτα τους, ένα μέρος να πιούν τον πρωινό καφέ τους.

berg3

Έμοιαζε λογικό κάποιοι από τους Σουηδούς που βρίσκονταν εκεί να παραξενευτούν με την ελληνική παρουσία. Έτσι, δεν άργησε να έρθει και η σχετική ερώτηση.

-Από που είστε;

-Από την Ελλάδα!

Ασφαλώς και ακολούθησε απορία για τον λόγο που μας έφερε ως εκεί. Η απάντησή μας ήταν ξεκάθαρη, δείχνοντας τον Μάρκους Μπεργκ. «Ήταν για 4 χρόνια στον Παναθηναϊκό», εξηγήσαμε. Πάντως τόσο ο άνδρας που μας ρώτησε, όσο και η σύζυγός του έμοιαζαν πολύ διαβασμένοι είχαν μία πολύ καλή εικόνα των αριθμών του Σουηδού επιθετικού με το τριφύλλι στο στήθος. Μάλιστα, προσέθεσαν πως έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από έναν συμπατριώτη μας που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν με τη φανέλα της ομάδας τους. Ο λόγος για τον Έλληνα τερματοφύλακα, Γιάννη Ανέστη, που πλέον υπερασπίζεται την εστία του Παναιτωλικού.

Η ώρα πέρασε και η προπόνηση ολοκληρώθηκε. Δίπλα στο κύριο γήπεδο, βρίσκεται ένα άλλο μικρότερο τεχνητού χλοοτάπητα, στο οποίο οι μικροί φίλοι της Γκέτεμποργκ έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν τα ινδάλματά τους και να τους ζητήσουν ένα αυτόγραφο ή μία αναμνηστική φωτογραφία μετά το φινάλε του προγράμματος. Εκεί, περιμέναμε κι εμείς τον Μάρκους Μπεργκ. Ήρθε προς το μέρος μας.

-Long time no see!

-Covid changed our lives

Αφού κάναμε μία πρώτη γρήγορη κουβέντα, στην οποία έδειξε πλήρως ενημερωμένος αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον Παναθηναϊκό συγκεκριμένα, κατευθυνθήκαμε προς το κτίριο του προπονητικού κέντρου.

berg8

Mας προσέφερε καφέ και καθίσαμε να τον περιμέναμε να κάνει αποθεραπεία στη ρεσεψιόν. Εκεί, ξεχωρίζει μία βιτρίνα με απομιμήσεις των τροπαίων που έχει κατακτήσει η Γκέτεμποργκ. Λίγο πιο δίπλα μία σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο και στο κάθε σκαλί της οποίας υπάρχει από ένα λάβαρο να θυμίζει σπουδαίες ευρωπαϊκές μάχες της σουηδικής ομάδας, την εποχή που αποτελούσε ένα ιδιαίτερα υπολογίσιμο μέγεθος στη Γηραιά Ήπειρο.

berg7

berg6

Όταν ο Μάρκους επέστρεψε, μας βρήκε να κοιτάζουμε στη βιτρίνα. Μας έδειξε μία φωτογραφία της Γκέτεμποργκ από τη δεκαετία του ’80. Το δάχτυλό του πήγε στον Σβεν Γκόραν Έρικσον, τον μεταξύ άλλων μετέπειτα προπονητή της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Δεν ήταν τυχαίο. Μας εξήγησε πως κατάγονται από το ίδιο μέρος, το Τόρσμπι.

Στη συνέχεια πήραμε θέση σε έναν καναπέ κάτω από μία μεγάλη οθόνη που έπαιζε συνεχώς στιγμιότυπα φετινών αγώνων της Γκέτεμποργκ. Τα γκολ του συνομιλητή μας, ξεχώριζαν! Ακολούθησε μία απολαυστική κουβέντα, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκανε τον άλλοτε επιθετικό του Παναθηναϊκού να μελαγχολεί. Ήταν γιατί ανακαλούσε τις μέρες του στην Ελλάδα.

Η συζήτησή μας διακόπηκε μόνο από έναν τουρίστα που έφτασε στο προπονητικό κέντρο της Γκέτεμποργκ ψάχνοντας για την μπουτίκ της ομάδας, με τον Μπεργκ πρόθυμο να εξηγήσει πως αυτήν μπορεί κανείς να την βρει στο γήπεδο. Μάλιστα, πήρε και ένα χαρτί που βρήκε μπροστά του για να γράψει τη διεύθυνση και να την δώσει στον άνθρωπο που τον ρώτησε.

Λίγο πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας, μας συμβούλεψε για τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, τα οποία και αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Μάλιστα, μας είπε πως στο Liseberg θα περάσει κανείς πολύ όμορφα και θα αισθανθεί και πάλι παιδί. (Travel Tip: Αλήθεια είναι, αν πότε βρεθείτε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, αξίζει να κάνετε μία βόλτα σε αυτό το θεματικό πάρκο!).

berg5

Το Σάββατο έδωσε τη θέση του στην Κυριακή και η προπόνηση στον αγώνα. Η αναμέτρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00. Θα έλεγε κανείς πως θύμισε παλιές εποχές ελληνικού πρωταθλήματος όταν πολλές αναμετρήσεις άρχιζαν αυτήν την ώρα. Ο καιρός έκανε… παιχνίδια, αφού άλλοτε ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του και είχε αρκετή ζέστη και άλλοτε κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα και η ζακέτα έμοιαζε απαραίτητο αξεσουάρ.

berg4

Το ματς κόντρα στη Σίριους που εξελίχθηκε σε ένα one man show του Μάρκους Μπεργκ. Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού έδωσε μία υπέροχη παράσταση, από εκείνες στις οποίες μας είχε συνηθίσει όταν είχαμε την τύχη να αγωνίζεται στα μέρη μας. Με ένα πρώτο γκολ… ζωγραφιά και ένα δεύτερο στο οποίο ξεδίπλωσε μία από τις πιο σημαντικές του αρετές, το να βρίσκεται στο σωστό σημείο στη σωστή στιγμή, υπέγραψε τη νίκη της Γκέτεμποργκ με 2-0 απέναντι στο συγκρότημα από την Ουψάλα.

Εξόχως εντυπωσιακή, πάντως, ήταν και η εικόνα αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου έσπευσαν να πανηγυρίσουν με τους οπαδούς κάνοντας τα χαρακτηριστικά «Όλε» σε κάθε πλευρά του γηπέδου. Ασφαλώς, με τον Μάρκους Μπεργκ να γνωρίζει την αποθέωση.

berg1

berg8

Επειδή, όμως, ο «King Marcus» δεν ξεχωρίζει μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά και έξω από αυτές, λίγο πριν κατηφορίσουμε προς την μικτή ζώνη, μας χάρισε μία ακόμα πολύ όμορφη εικόνα. Αφού έσπευσε να αγκαλιάσει τα παιδιά και τη σύζυγό του που, όπως συνηθίζουν, βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου για να σταθούν στο πλευρό του, αγκάλιασε και όλα τα υπόλοιπα παιδάκια που βρίσκονταν στο σημείο και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

berg7

Όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης δεν θα μπορούσε να μην είναι το πρόσωπο που θα μιλούσε από την πλευρά της Γκέτεμποργκ και στο super flash interview. Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια και όταν ξαναβγήκε είχε πια φτάσει η ώρα να τον αποχαιρετήσουμε. Έστειλε χαιρετισμούς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού. Εμείς, φυσικά, εκτός από την υπόσχεση πως θα τους μεταφέρουμε, φροντίσαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας. Till next time, λοιπόν!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα