Ο Αρντίτ Τόλι στο Gazzetta: «Φοβάμαι λίγο αλλά είμαι προετοιμασμένος για όλα στην Ουκρανία» (vid)

Νότης Χάλαρης
Ο Αρντίτ Τόλι στο Gazzetta: «Φοβάμαι λίγο αλλά είμαι προετοιμασμένος για όλα στην Ουκρανία» (vid)

bet365

Ήταν από τα βασικά μέλη του Ολυμπιακού στην Κ19 όμως ποτέ δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω. Ωστόσο, ο Αρντίτ Τόλι επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς θα αγωνιστεί στην Βόρσκλα Πολτάβα της Ουκρανίας και μιλάει στο Gazzetta για την αυτή την απόφαση αλλά και για την πορεία της καριέρας του.

Όλος ο πλανήτης κοίταγε αποσβολωμένος την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν από μερικούς μήνες. Τα πάντα στις δύο χώρες... πάγωσαν μπροστά στην φρίκη των επιθέσεων και ανάμεσα σε αυτά, «θύμα» ήταν και το ποδόσφαιρο. Έτσι, η FIFA στην τιμωρία τους, με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις και «πάγωμα» των συμβολαίων για τους ξένους ποδοσφαιριστές.

Και την στιγμή που όλοι φεύγουν από αυτές τις χώρες, ο Αρντίτ Τόλι αποφάσισε να κάνει το αντίθετο... δρομολόγιο και να υπογράψει στην Βόρσκλα Πολτάβα της Ουκρανίας. Ο Ελληνοαλβανός 25χρονος χαφ αποφάσισε να αφήσει τα Τίρανα και να ταξιδέψει στο ουκρανικό πρωτάθλημα για να αγωνιστεί εκεί, παρά τον πόλεμο που υπάρχει στο μέρος.

Με αφετηρία τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, τον δανεισμό στα Χανιά και το πέρασμα από την Καλαμάτα, ο πρωταθλητής Αλβανίας με τα Τίρανα, αποδέχθηκε την πρόταση να παίξει στο ουκρανικό πρωτάθλημα και εξηγεί στο Gazzetta τους λόγους που είπε το «ναι». Γιατί δεν έπιασε στον Ολυμπιακό, οι δυσκολίες στην Β' Εθνική και το κλίμα στην Ουκρανία.

Αρχικά, πες μου πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και από που;

«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Νομίζω ήμουν έξι χρονών, στο Γαστούνη του Πύργου Ηλείας και έκατσα μέχρι τα 13 μου, όταν και πήγα δοκιμαστικά στον Ολυμπιακό»

Πως μπήκες στον Ολυμπιακό και πως είχες νιώσει;

«Πήγα για δοκιμαστικά μαζί με περίπου άλλα 30 άτομα και εν τέλει επέλεξαν εμένα και άλλο ένα παιδί. Δύο μήνες μετά μετακομίσαμε με την οικογένειά μου στην Αθήνα. Με στήριξαν πάρα πολύ σε όλο αυτό και τους είχα δίπλα μου. Όταν το έμαθα, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και ένιωσα πως ένα όνειρο που είχα, εκπληρώθηκε. Όμως, ήξερα τις δυσκολίες και προετοιμαζόμουν για αυτό»

toli

Πως ήταν οι πρώτες μέρες εκεί;

«Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα γιατί ήμουν μικρός σε ηλικία και είχα αλλάξει όλη την καθημερινότητά μου, όμως σιγά-σιγά καθιερώθηκα. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ήμουν με τον Μανθάτη και τον Ανδρούτσο, στην Κ17 με τον Λάτσι και τον Σάλιακα και στην Κ19 ήρθαν ο Τσιμίκας, ο Ρέτσος, ο Νικολάου και άλλοι. Από μικροί όλοι τους έδειχναν πως είχαν μεγάλο ταλέντο όμως θεωρώ πως οι λεπτομέρειες που έχει η πρώτη ομάδα, τους έστειλε εκεί που είναι τώρα»

Εσύ τι πιστεύεις πως πήγε λάθος και δεν έπαιξες στην πρώτη ομάδα;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Αυτό που ξέρω είναι πως η θέση που έπαιζα δεν ήταν η κανονική μου. Δεν μου ταίριαζε και το κατάλαβα τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή στον Ολυμπιακό έπαιζα στόπερ και απέδειξα τι αξίζω ως δεξί μπακ ή αμυντικό χαφ»

Πήγες στα Χανιά για δύο χρόνια και έπειτα στην Καλαμάτα πριν φύγεις για την Αλβανία. Βοήθησαν στην εξέλιξή σου και γιατί αποφάσισες να φύγεις;

«Στα Χανιά είχα ένα δύσκολο ξεκίνημα γιατί ήταν η πρώτη φορά που έπαιζα σε επίπεδο ανδρών. Ήταν πολύ δυνατή η κατηγορία αλλά αυτό με βοήθησε να.. ψηθώ και να γίνω καλύτερο. Οι συνθήκες στα Χανιά, βέβαια, δεν ήταν άριστες αλλά το προσπαθούσαν πολύ. Για να είσαι στην Β' Εθνική πρέπει να έχεις αρκετές... αντοχές. Δηλαδή να πηγαίνει καλά η ομάδα, αν θα πληρωθείς ή όχι. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό το συναίσθημα. Να είσαι δυνατός για να επιβιώνεις και να ζεις καθημερινά μία πίεση.

Βέβαια, οι περισσότερες ομάδες στην Β' Εθνική είναι έτσι. Αν θα πληρωθούμε, αν θα υπάρχουν γιατροί. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό. Για την Αλβανία, ήταν μία απόφαση γιατί ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Ήμουν στην Γ' Εθνική με την Καλαμάτα, δεν ήμουν πολύ καλά αγωνιστικά και δεν μπορούσα να βρω και ομάδα. Πήρα την απόφαση να αλλάξω παραστάσεις και να δοκιμάσω κάτι άλλο σε πρώτη κατηγορία»

Τι διαφορές έχει το ελληνικό με το αλβανικό ποδόσφαιρο;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την ποιότητα και τις αντοχές. Αλλά και το αλβανικό δεν είναι άσχημο. Διαφέρουν λίγο αλλά στην Αλβανία έχει περισσότερο την έννοια της δύναμης. Παίζουν πιο σκληρά από ότι στην Ελλάδα»

Πάμε στο θέμα της μεταγραφής σου στην Ουκρανία. Πως αποφάσισες να πας σε μία που βρίσκεται σε πόλεμο;

«Κοίτα, το μόνο ρίσκο είναι ο πόλεμος να σου πω την αλήθεια. Η ομάδα όμως με κοιτούσε εδώ και ένα χρόνο και μου άρεσε πάντα το ουκρανικό πρωτάθλημα και το επίπεδό του. Το κλαμπ μου έχει προσφέρει μεγάλη ασφάλεια για το θέμα του πολέμου, αν και δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί. Αλλά μου τα παρείχε όλα. Είμαστε σε μία πόλη κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία και περιμένω να συνεχιστεί το πρωτάθλημα»

Φοβάσαι μήπως συμβεί κάτι;

«Είναι λογικό να φοβάμαι λίγο. Όμως στην πόλη που είμαι όλα λειτουργούν κανονικά και είμαστε πολύ κοντά στην Σλοβακία, οπότε, οτιδήποτε συμβεί, μπορούμε να φύγουμε αμέσως. Πιστεύω πως είναι πολύ ασφαλής η περιοχή εδώ και είμαι καλά αυτή την στιγμή αλλά πάντα θα υπήρχε λίγο ο φόβος»

toli

Αυτός ο φόβος, σού βγαίνει και στο γήπεδο;

«Μέχρι τώρα όχι. Στις προπονήσεις δεν έχουμε δει ή ακούσει κάτι. Είναι πολύ ήρεμα. Μέχρι στιγμής είναι εντάξει αλλά δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει αύριο μεθαύριο»

Στην αρχή είχες δεύτερες σκέψεις για να πας; Και πως σε έπεισαν;

«Στην αρχή είχα κάποιες, ναι. Αλλά μετά ήταν η επιμονή της ομάδας και μου έδωσαν να καταλάβω ότι θα είναι όλα ασφαλή. Είδα και το σημείο που θα έμενα, οπότε όταν αντιλήφθηκα πως όλα θα είναι καλά, τους είπα το ναι»

Είδες όσα συνέβησαν στο ματς στην πρεμιέρα ανάμεσα στην Μέταλιστ και την Λβιβ; Πως ένιωσες;

«Είδα τι συνέβη ναι, όμως ήμουν προετοιμασμένος ότι θα υπάρξουν τέτοια. Μπορεί να τύχει και σε εμάς κάτι αντίστοιχο αλλά θέλουν την ασφάλεια μας πρώτα από όλα, οπότε σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, θα συμβεί για να είμαστε καλά εμείς»

toli

Δεν σε τρόμαξε η εικόνα των παικτών στο καταφύγιο;

«Είναι λογικό να επηρεαστείς. Κολλάς λίγο στην αρχή που το βλέπεις και σε επηρεάζει αλλά είμαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοια. Άλλωστε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν στο Κίεβο και στο Λβιβ. Εδώ είμαι πιο ασφαλής»

Πως είναι το κλίμα στην ομάδα σου αλλά και στην πόλη; Υπήρξαν παίκτες που πολέμησαν ή έζησαν τον πόλεμο;

«Οι περισσότεροι παίκτες έζησαν τον πόλεμο και μου έχουν πει ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Ειδικά στην αρχή. Ειδικά οι ξένοι που δεν έμεναν Ουκρανία ήταν πολύ δύσκολο να φύγουν από την χώρα. Έπρεπε να ταξιδέψουν 2-3 μέρες για να βγουν. Η κατάσταση ήταν σε πολύ άσχημες συνθήκες αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερα και πιο οργανωμένα»

Τι οδηγίες σας έχουν δώσει εφόσον γίνει κάποια επίθεση ή επιδρομή;

«Οι οδηγίες είναι πως αν είναι σε συνθήκες παιχνιδιού, εγκαταλείπουμε αμέσως τον αγώνα, το γήπεδο και την περιοχή και γυρνάμε πίσω στην πόλη μας. Μέσα στις επόμενες δέκα ώρες από την ώρα που θα φτάσουμε, θα μας ενημερώσει η ομάδα αν πρέπει να εγκαταλείψουμε την χώρα»

Ποιοι είναι οι στόχοι σου και αν είχες πρόταση από Ελλάδα;

«Οι στόχοι μου είναι να παίξω όσα περισσότερα ματς μπορώ και η ομάδα να πετύχει τους στόχους της όπως να μπει στην 4άδα. Έχουμε μία δυνατή ομάδα με καλά παιδιά και από Ελλάδα τώρα, δεν είχα πρόταση. Με είχαν προσεγγίσει Κηφισιά και Απόλλων Σμύρνης και είναι λίγο στενάχωρο που οι ελληνικές ομάδες δεν κοιτάνε τέτοιες περιπτώσεις από το εξωτερικό αλλά μου βγήκε σε... καλό που δεν είχα πρόταση από Ελλάδα και ήρθα εδώ

@Photo credits: INTIME, Instagram
 

Τελευταία Νέα