Από τον Μπαπέ στον Πέδρι: Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι ποδοσφαιριστές στον πλανήτη

Από τον Μπαπέ στον Πέδρι: Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι ποδοσφαιριστές στον πλανήτη

bet365

Με τη θερινή μεταγραφική περίοδο σε πρώιμο στάδιο, το Gazzetta παρουσιάζει τους δέκα πολυτιμότερους παίκτες στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, έτσι όπως προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του CIES.

Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου σήμανε και την έναρξη της μεταγραφικής σεζόν η οποία για άλλο ένα καλοκαίρι προμηνύεται «καυτή». Και πώς να είναι διαφορετικά τα πράγματα, όταν ήδη πριν από την επίσημη έναρξή της, ολοκληρώθηκε με ανατροπή... 180 μοιρών το μεγαλύτερο σίριαλ, που δεν ήταν άλλο από αυτό του Κιλιάν Μπαπέ. Ο Γάλλος σταρ αποφάσισε να μείνει στην Παρί Σεν Ζερμέν και να εξελίξει το status του σε κάτι ανάμεσα σε ποδοσφαιριστή και project manager, υπογράφοντας ηγεμονικό συμβόλαιο για τρία χρόνια με «αστρονομικές» απολαβές.

Η παραμονή του στους Παριζιάνους και το τελικό «άκυρο» στη Ρεάλ Μαδρίτης είχαν τη δυναμική μιας κανονικής μεταγραφής, παρά το ότι στην ουσία ο Μπαπέ δεν άλλαξε ομάδα. Κι αυτό το σίριαλ, με βάση τις νέες πια συνθήκες και τους όρους στο συμβόλαιό του, ανήγαγαν τον 23χρονο Γάλλο και πάλι στην κορυφή των ακριβότερων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory, στην οποία παρουσιάζονται οι 100 παίκτες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, μέσω ενός εκτενούς οικονομετρικού μοντέλου που προσμετρά όλους τους παράγοντες που την καθορίζουν.

Από τη φετινή 100άδα, ξεχωρίζουν αρκετά σημεία, με βασικότερο το ότι σχεδόν οι μισοί (41) αγωνίζονται στην Premier League. Σε επίπεδο επιμέρους θέσεων, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα είναι ο τερματοφύλακας με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, στα 74 εκατ. ευρώ και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ προπορεύεται στους πλάγιους μπακ (87 εκατ. ευρώ). Ο Ντάργουιν Νούνιες, επίσης, είναι ο πολυτιμότερος σε αξία εκτός των Top-5 πρωταθλημάτων (70 εκατ. ευρώ, στο Νο47 του Top-100). Από κει και πέρα, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε στα 30 του χρόνια είναι ο γηραιότερος από τους 100 της λίστας (57 εκατ. ευρώ στη θέση Νο76), ενώ ο Γκάβι είναι ο νεότερος και ξεπερνά μάλιστα τον Βέλγο σταρ κατά τρεις θέσεις (58 εκατ. ευρώ). Δείγμα της επιρροής που έχει στην αξία ενός παίκτη η ηλικία και το πόσο προχωρημένο είναι το στάδιο της καριέρας του συνιστά και η απουσία τόσο του Λιονέλ Μέσι όσο και του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη λίστα.

Ποιοι είναι, όμως, οι δέκα ακριβότεροι παίκτες στον κόσμο; Το Gazzetta σας τους παρουσιάζει.

Κιλιάν Μπαπέ (205,6 εκατ. ευρώ)

Κιλιάν Μπαπέ (205,6 εκατ. ευρώ)

Βινίσιους (185 εκατ. ευρώ)

Βινίσιους (185 εκατ. ευρώ)

Έρλινγκ Χάαλαντ (152,6 εκατ. ευρώ)

Έρλινγκ Χάαλαντ (152,6 εκατ. ευρώ)

Πέδρι (135,1 εκάτ. ευρώ)

Πέδρι (135,1 εκάτ. ευρώ)

Τζουντ Μπέλιγχαμ (133,7 εκατ. ευρώ)

Τζουντ Μπέλιγχαμ (133,7 εκατ. ευρώ)

Φιλ Φόντεν (124 εκατ. ευρώ)

Φιλ Φόντεν (124 εκατ. ευρώ)

Φρένκι Ντε Γιονγκ (112,5 εκατ. ευρώ)

Φρένκι Ντε Γιονγκ (112,5 εκατ. ευρώ)

Λουίς Ντίας (110 εκατ. ευρώ)

Λουίς Ντίας (110 εκατ. ευρώ)

Ρούμπεν Ντίας (109,6 εκατ. ευρώ)

Ρούμπεν Ντίας (109,6 εκατ. ευρώ)

Φεράν Τόρες (109,5 εκατ. ευρώ)

Φεράν Τόρες (109,5 εκατ. ευρώ)

Το πλέον πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ο ορίζοντας τριετίας επανέφεραν τον Γάλλο στην κορυφή της λίστας. Η ανανέωσή του στην Παρί ήταν αναμενόμενο πως θα έδινε αυτόματα την έξτρα ώθηση για να επιστρέψει στο Νο1 και να πάρει την ανιούσα η χρηματιστηριακή του αξία, σε ένα ποσό, πάντως, που η Ρεάλ Μαδρίτης προσέγγισε το περσινό καλοκαίρι, όταν προσέφερε 200 εκατομμύρια ευρώ στους Παριζιάνους για να κάνει δικό της τον Γάλλο με έναν χρόνο στο συμβόλαιό του.

Χρονιά «εκτόξευσης» για το βραζιλιάνικο «διαμάντι» της Ρεάλ Μαδρίτης. Η υπομονή των ανθρώπων της Βασίλισσας στην εξελικτική πορεία του project που λέγεται «Βινίσιους Ζούνιορ» αποδείχθηκε σοφή και ο ταχύτατος εξτρέμ μέσα σε μια χρονιά βελτίωσε όλους τους τομείς στους οποίους υστερούσε για να θεωρηθεί world class και να κάνει πραγματικά τη διαφορά στους Μερένγκες. Με 22 γκολ, 20 ασίστ και highlight το γκολ που χάρισε στη Ρεάλ το 14ο ευρωπαϊκό στέμμα της, η παρουσία του στο Νο2 ήταν φυσικό επακόλουθο.

Η αντίστροφη σχέση της χρηματιστηριακής αξίας με τα ποσά που δαπανώνται για τις μεταγραφές του Έρλινγκ Χάαλαντ συνεχίστηκε και φέτος. Μετά τα μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Ντόρτμουντ για να τον αποκτήσει από τη Ζάλτσμπουργκ χάρη σε ρήτρα αποδέσμευσης που υπήρχε στο συμβόλαιό του, η Μάντσεστερ Σίτι ακολούθησε την ίδια συνταγή και έκανε δικό της τον θαυματουργό Νορβηγό στράικερ για τα μισά χρήματα από όσα προβλέπει η αξία του με βάση το CIES. Οι Βεστφαλοί είχαν θέσει επίσης ρήτρα στο συμβόλαιό του περίπου στα 70 με 75 εκατομμύρια για το καλοκαίρι του 2022 κι έτσι οι Πολίτες επωφελήθηκαν με μια άκρως value for money κίνηση για τον 3ο πολυτιμότερο παίκτη του κόσμου.

Με συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα ως το 2026 και τη συνήθη για ισπανικές ομάδες ρήτρα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ο φοβερός 19χρονος χαφ αποτελεί έναν από τους παίκτες με τη μεγαλύτερη προοπτική και τον πολυτιμότερο μέσο αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Κι αυτή η προοπτική μεταφράζεται σε χρηματιστηριακή αξία άνω των 135 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ακολουθεί ανοδική πορεία για πολύ καιρό ακόμα. Πού είναι άραγε το ταβάνι του νεαρού «αστέρα» από την Τενερίφη;

Ο ακριβότερος Άγγλος ποδοσφαιριστής τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Μπορεί ο Τζακ Γκρίλις να κατέχει το ρεκόρ μεταγραφής, αλλά ο νεαρός μέσος της Ντόρτμουντ έχει το potential και τη στόφα για να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως και γιατί όχι και σε επίπεδα νικητή Χρυσής Μπάλας. Μόλις 18 χρονών και με συμβόλαιο για τρία ακόμη χρόνια, ο Μπέλιγχαμ είναι ήδη παίκτης ελίτ και μπορεί να βρεθεί ακόμα πιο ψηλά στη λίστα τα επόμενα χρόνια.

Ο δεύτερος παίκτης της Σίτι στη δεκάδα και λίγο πίσω από τον συμπατριώτη του, Μπέλιγχαμ. Η μεταγραφική αξία του Φιλ Φόντεν παραμένει στα «ύψη» και ο 22χρονος σταρ των Πολιτών θα μπορούσε να καταλαμβάνει υψηλότερη θέση, αν το συμβόλαιό του δεν έληγε σε δύο χρόνια. Μονόδρομος για τους Σίτιζενς η ανανέωσή του, καθώς ο Φόντεν υπολογίζεται ως ο παίκτης-σημαία για το μέλλον.

Η θέση του στην Μπαρτσελόνα και την επόμενη σεζόν μόνο διασφαλισμένη δεν είναι, αλλά ο Ολλανδός μέσος αποτελεί σταθερά μέρος της δεκάδας των πολυτιμότερων παικτών παγκοσμίως. Έχει συμβόλαιο για άλλα τέσσερα χρόνια και η αξία του που υπολογίζεται στα 112 εκατομμύρια ευρώ μόνο εύκολο δεν το κάνει για οποιονδήποτε «μνηστήρα» να τον αποκτήσει από τους Μπλαουγκράνα.

Step-up στην καριέρα του με τη μεταγραφή στη Λίβερπουλ τον περασμένο Γενάρη, step-up και στη χρηματιστηριακή του αξία. Ο Κολομβιανός εξτρέμ ταίριαξε σε χρόνο-ρεκόρ στον οργανισμό των Reds και το πλάνο του Γιούργκεν Κλοπ, αποτελώντας αναμφίβολα την κορυφαία χειμερινή μεταγραφή της σεζόν. Κόστισε πάνω από το μισό της τωρινής μεταγραφικής του αξίας και ήδη έχει αρχίσει την απόσβεση των 47 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας συμβόλαιο στους Κόκκινους για άλλα πέντε χρόνια.

Από τον Λουίς, στον Ρούμπεν. Κι από τον πολυτιμότερο παίκτη της Λίβερπουλ, στον πολυτιμότερο στόπερ του κόσμου. Αυτός είναι ο 25χρονος Πορτογάλος στόπερ της Σίτι, ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο στο Μάντσεστερ ως το 2027 και δεδομένης της σημασίας του στο ρόστερ και το αγωνιστικό σχέδιο του Πεπ Γκουαρδιόλα, θα συνεχίσει να φοράει τη γαλάζια φανέλα για αρκετό καιρό ακόμα.

Στο όριο του Top-10 συναντάμε τον δεύτερο εκπρόσωπο των Μπλαουγκράνα. «Πριμοδοτημένος» επίσης από την πρόσφατη μεταγραφή του, ο 23χρονος Ισπανός επιθετικός προσεγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ και η Μπάρτσα τον έχει «δέσει» με πενταετές συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2027, γεγονός που τον καθιστά «απλησίαστο» προς το παρόν για οποιονδήποτε άλλον σύλλογο.