Ο Τρουντό ακύρωσε το φιλικό Καναδάς - Ιράν για πολιτικούς λόγους

Newsroom
Ο Τρουντό ακύρωσε το φιλικό Καναδάς - Ιράν για πολιτικούς λόγους

bet365

Η ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, έφερε αναβολή στον αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη του Ιράν.

Η Εθνική Καναδά και αυτή του Ιράν θα είναι παρούσες στο προσεχές Μουντιάλ του Κατάρ.

Και αμφότερες είχαν αποφασίσει να δώσουν έναν φιλικό αγώνα ως ένα τεστ προετοιμασίας. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας δεν θα γίνει μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό!

Ο Τρουντό, λόγω των ισχυρών αντιπαραθέσεων που έχουν οι δύο χώρες σε πολιτικό επίπεδο (Συρία, πυρηνικά), είπε ανοιχτά στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία πως είναι μία «κακή ιδέα» αυτό το φιλικό.

Η αεροπορική επίθεση του 2020 αιτία της ακύρωσης του φιλικού

Οι δύο χώρες έχουν διακόψει κάθε διπλωματική σχέση από το 2012 λόγω της Συρίας, ενώ η κατάσταση ξέφυγε το 2020 όταν η Τεχεράνη έριξε αεροπλάνο των Ουκρανικών αερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν 176 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 85 Καναδοί πολίτες.

Το Ιράν έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος» κάτι που εξόργισε την κυβέρνηση του Καναδά και γι’ αυτό ο Τρουντό ήταν εναντίον του φιλικού αγώνα των δύο εθνικών ομάδων που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή θα φέρει ζημιά ύψους 300.000 περίπου ευρώ στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία που θα πρέπει να αποζημίωση την αντίστοιχη Ιρανική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον Καναδά, οι οικογένειες των θυμάτων εκείνης της πτήσης έγιναν έξαλλες μόλις πληροφορήθηκαν ότι θα γίνει φιλικό μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου και είπε ότι αυτό το παιχνίδι είναι μία κακή ιδέα. Σας βεβαιώνω πως το κράτος δεν έδωσε χρήματα για την διεξαγωγή αυτού του αγώνα. Και σε ότι αφορά τις αφίξεις αθλητών στον Καναδά, οι συνοριοφύλακες κάνουν επαγγελματική δουλειά και παίρνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για το ποιος έχει δικαίωμα να μπει στη χώρα» ανέφερε ο Τρουντό.

«Την τελευταία εβδομάδα γεωπολιτικές καταστάσεις έκαναν αδύνατη την φιλοξενία της εθνικής του Ιράν. Και επειδή υπάρχει διχασμός αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το παιχνίδι» ανέφερε η ομοσπονδία από την πλευρά της, με την κυβέρνηση να την «καλωσορίζει».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός των Σπορ και Νεολαίας στο Ιράν, Σίνα Καλόρ, απειλεί την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Καναδά με δικαστήρια και αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Τελευταία Νέα