Μεταγραφές μέχρι τις 7 Απριλίου: Τι ισχύει με τους ξένους της Ρωσίας

Newsroom
Μεταγραφές μέχρι τις 7 Απριλίου: Τι ισχύει με τους ξένους της Ρωσίας

bet365

Η ΑΕΚ έφερε τον Κριχόβιακ, ο Ολυμπιακός παλεύει τον Καμπελά. Τι ισχύει για το μεταγραφικό παράθυρο που άνοιξε. Μέχρι πότε μπορούν να παίξουν στην Ελλάδα οι παίκτες και τι αλλάζει για αυτούς που έμειναν ελεύθεροι;

Ο Ολυμπιακός έκανε πρώτος κίνηση (με τον Ρεμί Καμπελά και τον Βίκτορ Κλάεσον), η ΑΕΚ ήταν αυτή που έφερε τελικά παίκτη στην Ελλάδα, «εκμεταλλευομένη» τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ λοιπόν θα είναι στην διάθεση του Σωκράτη Οφρυδόπουλου για τα επόμενα 9 ματς. Και βλέπουμε... Γιατί μπορεί η ΑΕΚ να τον κρατήσει και μετά το καλοκαίρι. Αλλά ας μην βιαζόμαστε κι ας κάνουμε πιο κατανοητά τα δεδομένα. Του τι συμβαίνει δηλαδή με αυτό το μεταγραφικό παράθυρο που άνοιξε η FIFA για τους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ρωσία.

Μεταγραφές έως τις 7 Απριλίου

Ολοι οι ξένοι που αγωνίζονται σε Ουκρανία και Ρωσία έχουν λόγω του πολέμου και ύστερα από σχετική απόφαση της FIFA και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. FIFPRO) δύο (πιθανές) επιλογές, για την επόμενη ημέρα τους στα γήπεδα. Η πρώτη αναφέρει πως μέχρι τις 7 Απριλίου μπορούν να πάνε σε άλλη ομάδα για να αγωνιστούν τους επόμενους μήνες και να επιστρέψουν στις 30 Ιουνίου στα clubs που ανήκουν, εφόσον δεσμεύονται και για την επόμενη σεζόν, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Επί της ουσίας δηλαδή η τρέχουσα συμφωνία τους με τους συλλόγους των 2 χωρών θα καταστεί ανενεργή μέχρι το φινάλε της τρέχουσας περιόδου.

Αυτοι που έμειναν ελεύθεροι έως τις 10 Μαρτίου

Ομως υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ποδοσφαιριστών. Αυτοί δηλαδή που έλυσαν κοινή συναινέσει τα συμβόλαιά τους με τους συλλόγους τους. Οπερ σημαίνει πως είναι ελεύθεροι. Η FIFA για τις συγκεκριμένες κινήσεις είχε δώσει διορία έως τις 10 Μαρτίου. Και ο Ρεμί Καμπελά για παράδειγμα πρόλαβε και προχώρησε σε αυτή τη κινήση. Τι ισχύει με τους συγκεκριμένους λοιπόν; Και αυτοί έχουν περιθώριο έως τις 7 Απριλίου να υπογράψουν σε άλλους συλλόγους. Δηλαδή εφόσον έμειναν ελεύθεροι τους χορηγείται μεταγραφικό «παράθυρο» ως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου να υπογράψουν αλλού, με δικαίωμα άμεσης συμμετοχής.

Οι... άλλοι περιορισμοί

Ανάλογο δικαίωμα διατηρούν και οι προπονητές, ενώ ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι μία ομάδα πλην Ουκρανίας, Ρωσίας να αποκτήσει μέχρι 2 παίκτες που θα προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες. Βασική προϋπόθεση βέβαια για όλες τις ομάδες είναι ο Χ παίκτης που θα μετακινηθεί με το συγκεκριμένο καθεστώς να μην παραβιάζει τους εσωτερικούς κανονισμούς για το ανώτερο όριο ξένων ποδοσφαιριστών που ισχύει σε κάθε εγχώριο πρωτάθλημα. Ο Κριχόβιακ για παράδειγμα ή ο Καμπελά λογίζονται ως κοινοτικοί και δεν «φορτώνουν» με έξτρα θέση ξένου το ρόστερ.

@Photo credits: Associated Press
 

Τελευταία Νέα