Κυριακίδης: «Πατρική φιγούρα ο Κανελλάκης, η οικογένεια Τσιριγώτη χαρακτηρίζεται από τη ντομπροσύνη»

Newsroom
Κυριακίδης: «Πατρική φιγούρα ο Κανελλάκης, η οικογένεια Τσιριγώτη χαρακτηρίζεται από τη ντομπροσύνη»

bet365

Ο Ηλίας Κυριακίδης μίλησε στον Ερασιτέχνη Ιωνικό για τα όσαέζησε στην ομάδα της Νίκαιας, θυμήθηκε την πρώτη του στιγμή ως παίκτης και αναφέρθηκε στο σήμερα που είναι πλέον προπονητής.

Η συνέντευξή του Ηλία Κυριακίδη στο ionikos.gr:

Ηλία, καταρχάς, πως ξεκίνησες την καριέρα σου και πως βρέθηκες στην Α’ ομάδα του Ιωνικού;

Η πρώτη μου επαφή και συμμετοχή σε ομαδικό άθλημα ήταν με τον μπασκετικό Ιωνικό και έπειτα με τον ποδοσφαιρικό στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι προπονήσεις μας λάμβαναν χώρα στο γήπεδο «Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’» με τις εστίες τότε σε κατεύθυνση προς το νυν Ολυμπιακό Κέντρο Άρσης Βαρών αλλά και στο χωμάτινο γήπεδο της Άνω Νεάπολης ( Καραμπίνι-Τέρμα Κωστή Παλαμά). Πρώτοι μου προπονητές οι κ.κ Σταυρίδης Μηνάς, Ερρίκος Αντώνης και ακολούθως ο Αναστασίου Θανάσης. Η αγάπη που λαμβάναμε ως νεαροί αθλητές του Ιωνικού ήταν τεράστια και προσωπικά με «σημάδεψε» θετικά για πάντα. Η αγωνιστική μου παρουσία στην ομάδα, η απόδοση στη Μικτή Πειραιά, οι σχολικές μου επιδόσεις και τέλος οι εμφανίσεις μου στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Νέων της τότε Α’ Εθνικής αποτέλεσαν τα οχήματα ώστε να πραγματοποιήσω τις πρώτες μου προπονήσεις στο τέλος της περιόδου 2000-2001 με προπονητή τον κ. Oleg Blokhin και πλάι στους «ποδοσφαιρικούς ήρωες» της Κυριακής. Τον Ιούνιο του 2002 και όντας ακόμη μαθητής υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο επί προεδρίας Νίκου Κανελλάκη. Οι απαιτήσεις ήταν υψηλές επί καθημερινής βάσεως διότι ως γνωστόν επί πολλά συναπτά έτη ο Ιωνικός πρωταγωνιστούσε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία και αποτελούσε ένα διαχρονικό σκληροτράχηλο αντίπαλο για όλες τις ομάδες.

Τι ήταν για εσένα ο Νίκος Κανελλάκης και πως βλέπεις τις επιτυχίες της οικογένειας Τσιριγώτη και βέβαια την επιστροφή στην Σούπερ Λιγκ;

Ο Νίκος Κανελλάκης αποτελούσε μία πατρική φιγούρα για τους ποδοσφαιριστές του Συλλόγου, μία υπολογίσιμη οντότητα για τους αντιπάλους, έναν έμπιστο φίλο για το κοινωνικό του περιβάλλον και φυσικά ένα ζωντανό παράδειγμα έμπνευσης για οποιονδήποτε επιθυμεί να τα καταφέρει ακόμη κι όταν τα δεδομένα της ζωής του γεννούν εμπόδια.

Η οικογένεια Τσιριγώτη χαρακτηρίζεται από τις αξίες των μέσων ανθρώπων των συνοικιών μας. Άλλωστε χωρίς ντομπροσύνη, θάρρος, πίστη και αλληλεγγύη η ομάδα δεν θα είχε προοδεύσει (τρεις άνοδοι σε τρία χρόνια κ.α) σε τόσο απαιτητικές εποχές. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ως παρατηρητής είναι πως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η νοικοκυροσύνη και η αγάπη τους για οργάνωση. Όσο πορεύονται ως διοικητικοί και οικονομικοί ηγέτες (Γιάννης, Τάκης, Θοδωρής) και παράλληλα ο φίλαθλος κόσμος συσπειρώνεται τότε τα μελλοντικά σχέδια που προγραμματίζονται θα υλοποιηθούν με επιτυχία.

Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή σου στον Ιωνικό;

Ακόμη και η φαινομενικά πιο … ασήμαντη καθημερινή στιγμή για εμένα ήταν ξεχωριστή. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τα παιχνίδια, τις προπονήσεις, τα επαγγελματικά ταξίδια καθώς όλα τα παραπάνω εν πολλοίς διαμόρφωσαν την προσωπικότητα μου. Προφανώς και υπήρξαν στιγμές μελανές που προκλήθηκαν από ακατάλληλους να στελεχώνουν την ομάδα ανθρώπους, αλλά το μεγαλείο των ευχάριστων περιόδων ήταν τέτοιο που ήδη οι όποιες προβληματικές μνήμες έχουν σβήσει. Απόλαυσα κάθε στιγμή και αγωνιζόμουν καθημερινά να επιστρέφω την αγάπη του κόσμου.

Πως κρίνεις την προσπάθεια των Rangers να διοικήσουν προκειμένου να σώσουν την Ομάδα καθώς και τον αρχηγό της προσπάθειας Στέλιο Παλαιοχωρίτη;

Αποτέλεσε την ύστατη κίνηση για να μην απαξιωθεί η ιστορία του Ιωνικού. Οι Rangers λειτούργησαν ως ασπίδα και παράλληλα ως γενεσιουργός δύναμη ελπίδας και πίστης πως η απεριόριστη αγάπη για την ομάδα μπορεί να αποτελέσει το αποτελεσματικότερο εργαλείο αναγέννησης! Ο Στέλιος Παλαιοχωρίτης αποτελεί ήδη εμβληματική μορφή καθώς είναι η προσωποποίηση της λαϊκής σοφίας και πρωτεργάτης της ύστατης αυτής κίνησης.


Πως έγινε η μετάβασή σου στις ακαδημίες του Ιωνικού ως προπονητής και πως ένιωσες;


Η πρόταση προήλθε από την τότε διοίκηση του Ιωνικού την οποία αποτελούσαν μέλη των Rangers. Αποτέλεσε πρόκληση για εμένα αυτή η τιμητική πρόταση. Ως αρχηγός της ανδρικής ομάδας αλλά κυρίως ως παίκτης ο οποίος αναδείχθηκε από τα σπλάχνα του Ιωνικού Νικαίας οι ευθύνες ήταν πολλές και γι’ αυτούς τους λόγους όφειλα να λειτουργήσω έξω από την προσωπική μου ζώνη άνεσης.

Ξεκίνησα να επιμορφώνομαι μέσω των Σχολών της ΕΠΟ, μέσω σεμιναρίων, προσωπικών επαφών με ανθρώπους του ποδοσφαίρου και με άλλες συμβουλευτικές και μαθησιακές πηγές. Οι συνεργάτες σε διοίκηση, γραμματεία, καθαριότητα, οι γονείς/κηδεμόνες, οι συνάδελφοι προπονητές και φυσικά τα παιδιά ως πραγματικοί πρωταγωνιστές επέδειξαν θαυμαστή κουλτούρα συνεργασίας με αποτέλεσμα να επιτύχουμε όχι μόνο ποδοσφαιρική πρόοδο αλλά κυρίως παιδαγωγική και εκπαιδευτική εξέλιξη η οποία ενισχυότανε από πολλές επιμορφωτικές δράσεις, εναλλακτικές κοινωνικές/αθλητικές δραστηριότητες με αποκορύφωμα μία εξαίσια τελετή λήξης (της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017). Στο πρόσωπο όλων των παιδιών έβλεπα το μικρό Ηλία…


Δύο παίκτες που πιστεύεις ότι ήταν οι πιο σπουδαίοι που έχουν περάσει από τον Ιωνικό;


Η ερώτηση σας μου προσφέρει μία ξεχωριστή ευκαιρία να τονίσω το εξαιρετικά φιλικό κλίμα το οποίο έχουν δημιουργήσει οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού (αγωνίζονται σταθερά σχεδόν κάθε Δευτέρα στο αντίστοιχο πρωτάθλημα). Η μαγιά των μεγαλύτερων σε ηλικία με αυτή της νεότερης γενιάς παλαιμάχων έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μείγμα. Πρόκειται για μία πολύ ωραία παρέα ανθρώπων τους οποίους ενώνει ο Ιωνικός και εκείνοι διατηρούν ζωντανή τη φλόγα των αναμνήσεων των περασμένων δεκαετιών.

Είχα την τιμή να συνυπάρξω με κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας του Συλλόγου (είτε ως μέλος των Ακαδημιών συμμετέχοντας στις προπονήσεις είτε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και συμπαίκτης τους) και θα ήμουν άδικος απέναντι σε επίσης σπουδαίους ποδοσφαιριστές διαφορετικών δεκαετιών επιλέγοντας μόνο δύο (2) αγαπημένους. Ο κάθε ένας έχει τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι.


Πως νιώθεις που βρίσκεσαι πλέον σε μια πολύ σημαντική θέση όπως είναι αυτή στις ακαδημίες της ΑΕΚ;

Η Διεύθυνση Δικτύου Ακαδημιών ΠΑΕ ΑΕΚ έχει πολυδιάστατο ρόλο και απαιτεί διοικητικές και προπονητικές γνώσεις και δεξιότητες. Βασική αποστολή μου είναι η εκπαίδευση των προπονητών, των γονέων/κηδεμόνων, των παραγόντων και κατ’ επέκταση των ποδοσφαιριστών. Οι τέσσερις (4) άξονες λειτουργίας είναι

· το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Κεντρικά Σεμινάρια, Επιμορφωτικές επισκέψεις κ.α)

· η Οργάνωση των Ακαδημιών

· η δημιουργία Τουρνουά (τοπικών, περιφερειακών και Κεντρικού) και

· η Ανίχνευση ποδοσφαιριστών μέσω διαρκούς αξιολόγησης (κοινά έντυπα αξιολόγησης κ.α)

Η συνεργασία μου με όλες τις υπόλοιπες διευθύνσεις και όλους τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ είναι εξαιρετική καθώς όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


8 ) Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σου για το μέλλον; Που θα ήθελες να φτάσεις;

Με ενδιαφέρει να διατηρήσω την ίδια στάση σχετικά με την προσωπική μου επιμόρφωση και εκπαίδευση και να συνεχίσω να γεφυρώνω τις ικανότητες με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των συνεργατών μου.

9) Τέλος, πως βλέπεις την εξέλιξη του Α.Ο. Ιωνικού; Ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις; Παρακολουθείς και τα υπόλοιπα αθλήματα;

Η προσπάθεια η οποία καταβάλεται από τη διοίκηση του ερασιτέχνη είναι συγκινητική και τα αποτελέσματα της προσπάθειας έως τώρα άκρως εντυπωσιακά! Η ενημέρωση μου αφορά αρκετά αθλήματα καθώς το site http://www.ionikos.gr εκτός από καλαίσθητο είναι και μονίμως ενημερωμένο.Πρόσφατα μάλιστα διάβασα τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του Δημάρχου κυρίου Ιωακειμίδη Γιώργου και του Διοικητικού ηγέτη του ποδοσφαιρικού Ιωνικού κυρίου Τσιριγώτη Γιάννη.

 

Τελευταία Νέα