Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» του OTE TV

Gazzetta team
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στις «Κορυφές» του OTE TV
Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης τιμά την ενδιαφέρουσα εκπομπή του OTE HISTORY.

Είναι γνωστό πια ότι η εκπομπή του OTE HISTORY «Κορυφές» φιλοξενεί σπουδαίες προσωπικότητες από την ελληνική επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική κοινότητα.

Στην πρωτότυπη τηλεοπτική παραγωγή του ΟΤΕ ΤV, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνομιλεί με κορυφαίους στο αντικείμενό τους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες σε μία σειρά συνεντεύξεων ελεύθερης θεματολογίας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Λίγα λόγια για τον ξεχωριστό καλεσμένο:

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως υπότροφος διεύρυνε τις θεατρικές και θεατρολογικές σπουδές του σε Αυστρία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.ά. Ασκήθηκε στην αρχειακή έρευνα και στην παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Δίδαξε ιστορία και θεωρία του αρχαίου ελληνικού δράματος σε Πανεπιστήμια και Τμήματα Θεάτρου των ΗΠΑ.

Το 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 Καθηγητής. Δίδαξε περί τα 200 θεατρικά κείμενα του κλασικού και του νεώτερου δραματολογίου, καθώς και όπερες, στην Ελλάδα (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αμφι-Θέατρο κ.ά.) και σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, που έκτοτε λειτούργησε αδιάλειπτα ως το 2011 υπηρετώντας το αρχαίο δράμα, το παλαιό και συχνά εντελώς άγνωστο νεοελληνικό θέατρο παλαιοτέρων αιώνων, αλλά και το διεθνές κλασικό και νεότερο δραματολόγιο, και έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.

Διετέλεσε διευθυντής του ΚΘΒΕ (1977-1980) και της ΕΛΣ (1984-1987), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1992-1996), πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-1999, 2001-2003) και πρόεδρος της ΕΛΣ (1999-2006). Τιμήθηκε με βραβείο για το σκηνοθετικό και εν γένει πνευματικό του έργο, καθώς και με τα παράσημα Cavaliere Ufficiale (1995) και Ordine della Stella Solidarieta Italiana-Cavaliere (2004) της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Το 1999 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε τον Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Το 2001 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιό της. Εδίδαξε έργα Αισχύλου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Μενάνδρου, Σενέκα, καθώς και παλαιά νεοελληνικά κείμενα που χρονολογούνται από τον 11ο αι. έως το 1900. Δίδαξε ακόμα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου των Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν, Μολιέρου, Σίλλερ, Γκαίτε, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Ο΄Νηλ, Μπρεχτ, Πιραντέλλο, Λόρκα, Ιονέσκο κ.ά. Έχει μεταφράσει ή διασκευάσει πολλά θεατρικά κείμενα που έχουν παρουσιασθεί στη σκηνή και έχουν δημοσιευθεί.

Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 Πρόεδρός της.

*Τα επεισόδια της εκπομπής, διάρκειας 50 λεπτών, θα προβάλλονται κάθε Τρίτη βράδυ στις 22.00 και σε 2η προβολή κάθε Σάββατο στις 19.00.

Το OTE HISTORY είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, αλλά και στο ΟΤΕ REPLAY TV.