Κάτας: «Είμαι Παναθηναϊκός, αλλά τώρα ο Μπλατ μου το έκανε δύσκολο»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κάτας: «Είμαι Παναθηναϊκός, αλλά τώρα ο Μπλατ μου το έκανε δύσκολο»

bet365

Ο Όντετ Κάτας μίλησε στο gazzetta.gr για τη βραδιά που κατέκτησε την Euroleague με τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Μακάμπι, τον Ολυμπιακό του Μπλατ και το τραυματισμό του που σκέφτεται καθημερινά.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν καταφέρει να κάνουν σπουδαία καριέρα τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές. Μιλώντας φυσικά για το υψηλό επίπεδο…

Ο Ισραηλινός τεχνικός σίγουρα έχει πλούσιο βιογραφικό ως παίκτης (κατέκτησε την Euroleague με τον Παναθηναϊκό) και μέχρι τώρα τα δείγματα γραφής δείχνουν πως θα εμπλουτίσει το βιογραφικό του και με την καριέρα προπονητή που ακολουθεί.

Ό Όντετ Κάτας ανέλαβε την Χάποελ Ιερουσαλήμ ενώ ταυτόχρονα είναι και ο προπονητής της Εθνικής Ισραήλ.

Ο 44άχρονος τεχνικός μίλησε στο gazzetta.gr για τα χρόνια του στον Παναθηναϊκό, για την επιρροή του Ντέιβιντ Μπλατ στην προπονητική του καριέρα και για τον τραυματισμό που άλλαξε τη ζωή του.

Κόουτς έχεις κάνει το Ηράκλειο και την Ελλάδα, μόνιμο προορισμό σου. Πέρυσι ήρθες με την U20, φέτος με την εθνική Ανδρών και τώρα με την Χάποελ.

Πράγματι έτσι είναι. Δεύτερο σπίτι μου το έχω κάνει και μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες είχα έρθει στην Κρήτη οικογενειακώς για τις διακοπές μου. Μου αρέσει η Ελλάδα και κάθε φορά που την επισκέπτομαι περνάω υπέροχα. Αν και έχω χάσει κρίσιμα παιχνίδια…

Έχεις πάρει και σημαντικές νίκες όμως ως παίκτης…

Ναι, ναι έτσι είναι. Η διετία μου στον Παναθηναϊκό ήταν υπέροχη. Έζησα δύο υπέροχα χρόνια δίπλα σε καταπληκτικούς ανθρώπους.

Ακόμη κρατάς νομίζω επαφή με κάποιους από τους τότε συμπαίκτες σου…

Ναι με τον Καλαϊτζή, τον Αλβέρτη και άλλα παιδιά από εκείνη την ομάδα.

Με εκείνη την ομάδα κατέκτησες την Euroleague και μάλιστα κόντρα στην Μακάμπι. Μετά από 18 χρόνια θυμάσαι να μας πεις τι σκεφτόσουν πριν το τζάμπολ του τελικού;

Όλα τα θυμάμαι. Ήταν ιδιαίτερο παιχνίδι για μένα. Δύσκολο γιατί ήμουν μόλις 25 ετών και δεν είχα εμπειρία να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου.

Ήμουν αρκετά μπερδεμένος και αισθανόμουν πίεση. Έτσι κι αλλιώς στον Παναθηναϊκό υπήρχε πίεση αλλά πίσω στο Ισραήλ όλοι μιλούσαν κι έγραφαν για μένα. Η Μακάμπι επέστρεφε μετά από χρόνια στον τελικό και όλοι αναρωτιόντουσαν πως θα παίξω.

Είχα μία μικρή ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι οπαδοί της Μακάμπι στο γήπεδο. Για του Παναθηναϊκού ήξερα. Το παιχνίδι ήταν πολύ ιδιαίτερο, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν για καλά για μένα. Κατέκτησα το τρόπαιο και οι οπαδοί της Μακάμπι με χειροκρότησαν.

Υπήρξαν και οι άσχημες στιγμές όμως. Η χειρότερη ίσως στην καριέρα σου. Τραυματίστηκες στο γόνατο και ουσιαστικά έκοψε το μπάσκετ. Σου περνάει από το μυαλό τι θα μπορούσες να είχες καταφέρει αν συνέχιζες να παίζεις;

Θα σου πω κάτι με κάθε ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μη σκέφτομαι τον τραυματισμό μου. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα να μην αναρωτηθώ τι θα είχα καταφέρει. Έτσι είναι η ζωή. Μπορεί να μην έκανα και τίποτα.

Πλέον έχω τρεις κόρες, είμαι προπονητής και ίσως έτσι έπρεπε να είναι τα πράγματα.

Προτιμάς τον παίκτη Κάτας ή τον προπονητή Κάτας;

Τον παίκτη. Όταν έχεις υπάρξει παίκτης δε μπορείς να μην προτιμάς αυτό. Ακόμη και τώρα σκέφτομαι μερικές φορές σαν παίκτης. Η προπονητική για μένα εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις και θέλω να γίνω ένας εξαιρετικός προπονητής και να κατακτήσω όσα έχουν οι Μπλατ, Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς…

Ποια είναι γνώμη σου για τις ελληνικές ομάδες στην Euroleague που ξεκινά σε λίγες μέρες;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός την τελευταία διετία με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό έχουν κάνει αξιοθαύμαστες πορείες. Έχουν καταφέρει περισσότερα από ομάδες με διπλάσιο μπάτζετ κι αυτό δεν είναι εύκολο.

Ακόμη είναι νωρίς να τις κρίνω. Δεν τις έχω δει καν, πέραν του φιλικού που παίξαμε κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πως θα τα πάει στον Ολυμπιακό;

Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, εμπιστεύομαι τη δουλειά του και είμαι σίγουρος πως θα πετύχει σημαντικά πράγματα. Με έχει επηρεάσει αρκετά στην καριέρα μου και ως παίκτης και ως προπονητής.

Τώρα όμως με έχει μπερδέψει. Είμαι Παναθηναϊκός φυσικά, αλλά τώρα που πήγε στον πάγκο του Ολυμπιακού μού δημιούργησε πρόβλημα και το κάνει λίγο πιο δύσκολο για μένα.

 

Τελευταία Νέα